Jadłeś taką zupę? No to spróbuj!

JW

Wideo

Zobacz galerię (6 zdjęć)
Wygląda trochę jak zupa szczawiowa. A smakuje... Sami spróbujcie. W kolejnym odcinku programu Od Kuchni szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło pokazuje krok po kroku, jak przygotować fit krem z pokrzywy. Zupa z pokrzywy jest nie tylko zdrowa ale i niskokaloryczna. Idealna na wiosenną zmienną pogodę. Pokrzywa przez wielu uważana za uciążliwy chwast, jest bardzo wartościową i pożyteczną rośliną. Zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu.

Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Pełna jest aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zielarze uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk. Pokrzywa ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Przeciwdziała także zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach.

FIT KREM Z POKRZYWY - PRZEPIS

Składniki na 4 porcje:
200 g listków młodej pokrzywy
50 g marchwi
100 g ziemniaków
30 g cebuli
20 g czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 - Pokrzywę sparzamy gorącą wodą, dzięki temu nie tylko usuniemy drobnoustroje, ale i pozbawimy pokrzywę charakterystycznego pieczenia.
Krok 2 - W garnku zagotowujemy wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
Krok 3 - Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodajemy pokrzywę i gotujemy przez chwilę. Doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami.
Krok 4 - Miksujemy zupę blenderem.

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

T
Tola

Ostatnio wolę nie eksperymentować z jedzeniem. Żadnych nowości przez jakich czas do ust nie włożę. Przez to co ostatnio przeszłam z maluszkiem to całkiem straciłam apetyt. Miał straszną biegunkę, aż zastanawialiśmy się z mężem czy nie udać się do lekarza. Na szczęście udało nam się zaradzić domowym sposobem mojej mamy. Teraz jednak wiem, że lepiej jednak poczytać lub popytać, zamiast odrazu panikować.
dicoflor.pl/pl/odwodnienie-przy-biegunce/kiedy-udac-sie-do-lekarza/

a
aaa

Polecam Niesiołowskiemu

G
Gość

Ja co sezon mówię, że przygtuję takie danie, i nigdy nie mogę do tego dojść;)

Młoda pokrzywa nie paży.
Nie zbierajmy jej raczej z wału, tylko z miejsc, gdzienie ma ciągów komunikacyjnych - chyba, że lubimy metale cięzke... ;)
Smacznego:)

A
Alojzy Bombel

... prawie jak z obozu koncentracyjnego. To jest już chore.. ach ten trend "fit"

a
aaa

Dołącz do jadłospisu Niesiołowskiego; zupa z pokrzyw szczaw na zagryzkę a mirabelki na deser

Dodaj ogłoszenie