Tradycyjny żurek wielkanocny z jajkiem [PRZEPIS]

JW
Dziś w programie kulinarnym "Od Kuchni" zupa bez której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.  Szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło doradza, jak przygotować tradycyjny żurek wielkanocny z jajkiem.
Dziś w programie kulinarnym "Od Kuchni" zupa bez której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło doradza, jak przygotować tradycyjny żurek wielkanocny z jajkiem. Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Udostępnij:
Żurek to danie, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dziś w programie kulinarnym "Od Kuchni" szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło doradza, jak przygotować tradycyjny żurek wielkanocny z jajkiem.

Żurek to zupa na zakwasie z mąki żytniej. Jej nazwa wywodzi się prawdopodobnie od niemieckiego słowa "sauer" (niegdyś "sur"), oznaczającego "kwaśny", "ukiszony" lub "zakwaszony". Początkowo serwowana tylko biedakom, z czasem stała się daniem obowiązkowym w trakcie postu, goszczącym nawet na szlacheckich stołach. W dawnych czasach nie był on także daniem obiadowym, a sycącym śniadaniem, które miało dawać siłę na cały dzień.

ŻUREK Z JAJKIEM - PRZEPIS

Szef Kuchni Art Hotelu Grzegorz Pomietło pokazuje krok po kroku jak przygotować świąteczny żurek z jajkiem

Składniki na 8 porcji:
500 ml zakwasu na żurek
1,5 l wody
500 g białej kiełbasy
300 g wędzonego boczku
100 g marchewki
50 g pietruszki
3 ząbki czosnku
100 g cebuli
łyżka majeranku
4 ziarenka czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
200 ml śmietany 18%
sól i pieprz
4 ugotowane jajka

Przygotowanie:
Krok 1 - Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy, zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie, pieprz i listki laurowe.
Krok 2 - Dodajemy kiełbasę i boczek. Po czym gotujemy wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut.
Krok 3 - Warzywa i mięso wyciągamy, marchewkę kroimy w plasterki i odkładamy (dodamy ją potem do zupy). Kiełbasę kroimy w plasterki, a boczek w kostkę. Mięsa podsmażamy na patelni z dodatkiem cebuli.
Krok 4 - Do wywaru wlewamy zakwas oraz śmietanę przeznaczoną do zup i sosów (hartujemy ją przedtem gorącym wywarem).
Krok 5 - Wrzucamy kiełbasę i boczek. Doprawiamy całość solą i dodajemy majeranek. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Następnie wrzucamy marchew. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokrojonym jajkiem na twardo.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Cannes – festiwal filmu i kreacji

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

d
dolnoŚlązak
Do tego jeszcze żółty chleb i kucha, czyli wrocławskie ciasto drożdżowe z cynamonowa posypką.
ż
żurek
i wrzucamy jajko. WŁALA.
Przejdź na stronę główną Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie