Tartinki - pyszna przekąska na karnawał [PROSTY PRZEPIS]

jwZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (13 zdjęć)
Tartinki - mamy świetny przepis od szefa kuchni! W kolejnym odcinku programu kulinarnego Od Kuchni, wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, doradzamy jak przygotować tartinki z pasty łososiowej. To szybka przekąska na przyjęcie. Idealna na karnawał. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno wszystkim będzie smakowała.

Tartinki łososiowe to przekąska szybka w przyrządzaniu i efektowna w serwowaniu, a do tego…. całkiem zdrowa. Podstawowy składnik pasty na tartinki - łosoś, to dobrze zadomowiona na naszych stołach ryba, której pomarańczowe mięso ma sporo witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania.

Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb morskich. W polskich sklepach najczęściej natrafimy na łososia norweskiego (charakterystyczny pomarańczowy kolor nadaje mu pasza, którą jest karmiony) oraz pacyficznego. Zawarte w nich kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów, korzystnie wpływają na pracę mózgu.

Obok cennych kwasów tłuszczowych łosoś zawiera także witaminy z grup A, B, D i E oraz wapń i fosfor wzmacniający układ kostny. Jedna 100 g porcja tej ryby zaspakaja także dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z pierwiastków reguluje wydzielanie hormonów tarczycy. Drugi - usprawnia pracę układu nerwowego, a także obniża ciśnienie tętnicze. Jak widać jest to nie tylko smaczna, ale i całkiem zdrowa propozycja na karnawałową przekąskę.

Tartinki z pastą łososiową

Składniki na 6 porcji:

400 g surowego łososia
300 g bagietki
40 g mini kaparów
40 g cebuli
100 g ugotowanych żółtek
40 ml oliwy z oliwek
10 g kopru
sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 - Łososia myjemy w zimnej wodzie, filetujemy i oczyszczamy z ości.
Krok 2 - Kroimy w drobną kostkę wraz z pozostałymi składnikami i przyprawiamy do smaku.
Krok 3 - Bagietkę kroimy na małe kromeczki, smarujemy tartinki gotową pastą łososiową i dekorujemy koperkiem.

Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami
Pyszne mohito z alkoholem lub bez
Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

s
serio?

Szef kuchni? Na prawdę mógłby się trochę bardziej postarać... plasterek ogórka? Jest karnawał, tartinki powinny być kolorowe, powinny cieszyć wzrok. A nie jak zwykłe kanapki z pastą walnięte na talerz.
Szefie-wstyd:/

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3