Tartinki - pyszna przekąska na karnawał [PROSTY PRZEPIS]

JW

Wideo

Tartinki - mamy świetny przepis od szefa kuchni! W kolejnym odcinku programu kulinarnego Od Kuchni, wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, doradzamy jak przygotować tartinki z pasty łososiowej. To szybka przekąska na przyjęcie. Idealna na karnawał. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno wszystkim będzie smakowała.

Tartinki łososiowe to przekąska szybka w przyrządzaniu i efektowna w serwowaniu, a do tego…. całkiem zdrowa. Podstawowy składnik pasty na tartinki - łosoś, to dobrze zadomowiona na naszych stołach ryba, której pomarańczowe mięso ma sporo witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania.

Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb morskich. W polskich sklepach najczęściej natrafimy na łososia norweskiego (charakterystyczny pomarańczowy kolor nadaje mu pasza, którą jest karmiony) oraz pacyficznego. Zawarte w nich kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów, korzystnie wpływają na pracę mózgu.

Obok cennych kwasów tłuszczowych łosoś zawiera także witaminy z grup A, B, D i E oraz wapń i fosfor wzmacniający układ kostny. Jedna 100 g porcja tej ryby zaspakaja także dzienne zapotrzebowanie na jod i potas. Pierwszy z pierwiastków reguluje wydzielanie hormonów tarczycy. Drugi - usprawnia pracę układu nerwowego, a także obniża ciśnienie tętnicze. Jak widać jest to nie tylko smaczna, ale i całkiem zdrowa propozycja na karnawałową przekąskę.

Tartinki z pastą łososiową

Składniki na 6 porcji:

400 g surowego łososia
300 g bagietki
40 g mini kaparów
40 g cebuli
100 g ugotowanych żółtek
40 ml oliwy z oliwek
10 g kopru
sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 - Łososia myjemy w zimnej wodzie, filetujemy i oczyszczamy z ości.
Krok 2 - Kroimy w drobną kostkę wraz z pozostałymi składnikami i przyprawiamy do smaku.
Krok 3 - Bagietkę kroimy na małe kromeczki, smarujemy tartinki gotową pastą łososiową i dekorujemy koperkiem.

Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami
Pyszne mohito z alkoholem lub bez
Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
serio?
Szef kuchni? Na prawdę mógłby się trochę bardziej postarać... plasterek ogórka? Jest karnawał, tartinki powinny być kolorowe, powinny cieszyć wzrok. A nie jak zwykłe kanapki z pastą walnięte na talerz.
Szefie-wstyd:/
Dodaj ogłoszenie