Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał (PROSTY PRZEPIS)

JW

Wideo

Zastanawiasz się co podać gościom podczas karnawałowego przyjęcia? Zdrowego, niebanalnego a zarazem szybkiego w przygotowaniu? Sięgnij po śledzia. Tą królującą na polskich stołach rybę można serwować na niezliczoną ilość sposobów. Wspólnie z szefem kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, w kolejnym odcinku programu kulinarnego Od Kuchni, doradzamy jak przygotować tatara ze śledzia na dwa sposoby.

Jedzenie śledzi poprawia pamięć i wzmacnia serce. Są one bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Do tego choć zaliczają się do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne - w 100 g mają tylko 160 kcal, a do tego sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie i wzmacniają koncentrację.

My prezentujemy jak przygotować z niej pysznego tatara.

Tatar ze śledzia klasyczny

Składniki na 6 porcji:

400 g śledzi matias
100 g cebuli
2 jajka
100 g zielonego ogórka
50 g rzodkiewki
40 g szczypiorku
czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 - Śledzie kroimy w drobną kostkę (nie wolno go mielić w maszynce).
Krok 2 - Do pokrojonych śledzi dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę i ugotowane same białko z jaja.
Krok 3 - Masę śledziową mieszamy, przyprawiamy pieprzem i zawijamy w cienkie plastry ogórka

Tatar ze śledzia po wrocławsku

Składniki na 6 porcji:

400 g śledzi matias
100 g cebuli
80 g ogórków konserwowych
80 g boczku wędzonego
300 g ziemniaków w łupinkach
100 ml oleju lnianego
ziele angielskie, liść laurowy
kminek, czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 - Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 6 godzin.
Krok 2 - Następnie osuszamy filety ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę, podobnie jak i pozostałe składniki.
Krok 3 - Masę śledziową mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
Krok 4 - Ziemniaki w koszulkach gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Po wystudzeniu przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i obsmażamy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Krok 5 - Odsączamy z tłuszczu i faszerujemy je gotową masą śledziową.

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

d
dolnoŚLĄZAK
z kuchni śląskiej. Hackerle, czyli po śląsku Hekele.
a
amatorka śledzi
a co ze szczypiorem, rzodkiewką, żółtkami i resztą??
W
Wrocławianin
To nasz tradycyjna wrocławska potrafa jadana przez setki lat. Hekele to potrawa kuchni dolnośląskiej.
e
eva
pozdrowienia dla Pan Grzegorza
Dodaj ogłoszenie