Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał (PROSTY PRZEPIS)

jwZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (13 zdjęć)
Zastanawiasz się co podać gościom podczas karnawałowego przyjęcia? Zdrowego, niebanalnego a zarazem szybkiego w przygotowaniu? Sięgnij po śledzia. Tą królującą na polskich stołach rybę można serwować na niezliczoną ilość sposobów. Wspólnie z szefem kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, w kolejnym odcinku programu kulinarnego Od Kuchni, doradzamy jak przygotować tatara ze śledzia na dwa sposoby.

Jedzenie śledzi poprawia pamięć i wzmacnia serce. Są one bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Do tego choć zaliczają się do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne - w 100 g mają tylko 160 kcal, a do tego sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie i wzmacniają koncentrację.

My prezentujemy jak przygotować z niej pysznego tatara.

Tatar ze śledzia klasyczny

Składniki na 6 porcji:

400 g śledzi matias
100 g cebuli
2 jajka
100 g zielonego ogórka
50 g rzodkiewki
40 g szczypiorku
czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 - Śledzie kroimy w drobną kostkę (nie wolno go mielić w maszynce).
Krok 2 - Do pokrojonych śledzi dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę i ugotowane same białko z jaja.
Krok 3 - Masę śledziową mieszamy, przyprawiamy pieprzem i zawijamy w cienkie plastry ogórka

Tatar ze śledzia po wrocławsku

Składniki na 6 porcji:

400 g śledzi matias
100 g cebuli
80 g ogórków konserwowych
80 g boczku wędzonego
300 g ziemniaków w łupinkach
100 ml oleju lnianego
ziele angielskie, liść laurowy
kminek, czarny pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 - Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 6 godzin.
Krok 2 - Następnie osuszamy filety ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę, podobnie jak i pozostałe składniki.
Krok 3 - Masę śledziową mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
Krok 4 - Ziemniaki w koszulkach gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Po wystudzeniu przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i obsmażamy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Krok 5 - Odsączamy z tłuszczu i faszerujemy je gotową masą śledziową.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

d
dolnoŚLĄZAK

z kuchni śląskiej. Hackerle, czyli po śląsku Hekele.

a
amatorka śledzi

a co ze szczypiorem, rzodkiewką, żółtkami i resztą??

W
Wrocławianin

To nasz tradycyjna wrocławska potrafa jadana przez setki lat. Hekele to potrawa kuchni dolnośląskiej.

e
eva

pozdrowienia dla Pan Grzegorza

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3