Od kuchni. Gęsina na Świętego Marcina [PRZEPIS]

JW

Wideo

Gęś to obowiązkowa potrawa na 11 listopada. Znacie jakiś dobry przepis? My znamy! Wspólnie z szefem kuchni wrocławskiego Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, doradzimy jak krok po kroku przyrządzić świętomarciński filet z gęsi owsianej z pożywnym i zdrowym jarmużem. Zobaczcie drugi odcinek programu kulinarnego Od kuchni.

Zobacz też: Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie

Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Dzień Św. Marcina to wyjątkowy czas, kiedy święto swojego patrona mają dzieci, hotelarze, jeźdźcy, kawaleria, kapelusznicy, kowale, krawcy, młynarze, tkacze, podróżnicy, więźniowie, właściciele winnic, żebracy i żołnierze.

Marcin z Tours był synem rzymskiego legionisty i gdy dorósł, sam także został żołnierzem. To właśnie z tego okresu jego życia pochodzi najbardziej znana o nim opowieść. Święty Marcin miał spotkać na swojej drodze ubogiego człowieka, który był prawie nagi. Podzielił się więc z nim żołnierskim płaszczem i dzięki temu później został okrzyknięty patronem ubogich i żołnierzy.

Jedna z historii o św. Marcinie głosi także, że gdy chciano zrobić go biskupem, a niezbyt tego pragnął, ukrył się przed wysłannikiem papieża, gdy nagle jego kryjówkę zdradziła swoim gęganiem gęś. To od tej opowieści pochodzi właśnie zwyczaj pieczenia gęsi na 11 listopada.

Filet z gęsi owsianej z pożywnym i zdrowym jarmużem - przepis

Składniki na 4 osoby:

600 g fileta z gęsi
400 g jarmużu
80 g rodzynek
100 g cebuli
30 ml miodu
50 ml jasnego sosu sojowego
100 ml białego wytrawnego wina
10 g świeżego tymianku
10 g rozmarynu
20 g czosnku
30 g masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1 - Filety z gęsi myjemy, oczyszczamy z błon, nacieramy przyprawami i ziołami, po czym odstawiamy do lodówki na całą noc.

Krok 2 - Zamarynowaną pierś z gęsi oczyszczamy z ziół, nacinamy nożem delikatnie w kratkę od strony skórki i obsmażamy na gorącej patelni od strony skóry, aż wytopimy tłuszcz (musimy uważać, żeby jej nie spalić, bo będzie gorzka)

Krok 3 - Podsmażony z jednej strony filet z gęsi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni na 20 minut

Krok 4 - 5 minut przed podaniem przygotowujemy jarmuż. W tym celu podsmażamy na maśle cebulę, pokrojony czosnek oraz namoczone rodzynki. Dodajemy jarmuż i podlewamy wszystko sosem sojowym oraz 70 ml białego wina. Dusimy aż do miękkości, po czym przyprawiamy solą i pieprzem

Krok 5 - Po wyciągnięciu piersi z piekarnika podlewamy ją pozostałą częścią wina, dodajemy schłodzone masło, zioła i odparowujemy do konsystencji sosu.

Krok 6 - Gęś podajemy z podsmażanym jarmużem i naturalnym sosem z mięsa.

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Ania Kluczycka
Witam serdecznie pozdrawiam cala ekipe z art hotelu zarowno z kuchni jak I z restauracji jestescie najlepiej we wroclaw zyce dalszych sukcesow I przesylam buziaki
s
smakoszka
Najlepsza gąska jest doprawiona tylko solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie czosnkiem.
Rodzynki, sos sojowy ? Po co psuć smak rewelacyjnego miesa, które do najtańszych nie należy.
Paskudne kurczaki z marketu można doprawiać w/g przepisu jak wyżej, bo bez przypraw pewnie by człek nie przełknął. Szkoda że świeżą gęsinę ze świecą szukać we Wrocławiu.
S
Stanisława
Pani Gessler nigdy by nie czyściła z marynaty, jeśli chodzi o pkt 2. Najlepsze wyrzucić, dobre mi to.
Dodaj ogłoszenie