Tłusty czwartek blisko. Zrób własne pączki! [PRZEPIS NA PĄCZKI]

JW, rsm

Wideo

Zobacz galerię (5 zdjęć)
Jak zrobić pączki w domu? Tłusty czwartek coraz bliżej, czas więc poznać sprawdzony przepis na pączki. W kolejnym odcinku programu kulinarnego Od Kuchni zdradza nam go szef cukierni Art Hotelu Krzysztof Parys.

PĄCZKI - PRZEPIS

Pączki z nadzieniem różanym

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
40 g drożdży
200 ml mleka
30 g masła
50 g cukru
4 żółtka
30 ml rumu
łyżeczka soli
1,5 l tłuszczu do smażenia (może być olej)
0,5 kg nadzienia różanego ( opcjonalnie marmolady lub powideł śliwkowych)

Przygotowanie
Krok 1 - Połowę mleka wlewamy do miski, dodajemy drożdże oraz cukier i wszystko razem mieszamy. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy, po czym oprószamy z góry mąką i zostawiamy na około 15 minut, żeby rozczyn nam wyrósł. Jak rozczyn urośnie
dodajemy resztę składników (rum, masło, sól, żółtka, pozostałe mleko i mąka) i wyrabiamy ciasto. Po czym odstawiamy je na około 15 minut żeby nam wyrosło.
Krok 2 - Ciasto wałkujemy na stolnicy na około 2 cm grubość i wykrawamy kółka, nakładamy na nie nadzienie i zawijamy w pączki. Następnie układamy na desce podsypanej mąką i przyciskamy. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do temp. 170-180 stopni. Wyrośnięte pączki wkładamy do tłuszczu i smażymy z jednej strony przez około 3 minuty, po czym obracamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 minuty.
Krok 4 - Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym. Obsypujemy cukrem pudrem albo oblewamy lukrem lub czekoladą według własnego upodobania.

Komentarze 13

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Adell

nie wiem jaką szkołę kończył ten "szef kuchni" ale wiem jedno nie ma pojęcia o prawdziwych pączkach. Matołku! sam jedż to błoto.

A
Achim

Każda cukiernia we Wrocławiu powinna wypiekać pączki wrocławskie.

A
Arek

:)

A
Agata

jak co roku!

A
Arek

to chyba nie ruszę jutro pączka. Ten tłuściutki i obleśny redakorzyna odebrał mi apetyt na cały tydzień!

K
Kasia

wczoraj był...

p
paczuś

kiedy jest tłusty czwartek?

H
Henek

ponczkuf jemy buraki
Zbieramy je w Przennie po rowach jak jest kompania. buraczana a potem kisimy i czekamy do lutego

e
emma

Pączki z nadzieniem różanym:)

M
Mariusz

ide nakawe bboniemogewejść naszwuj kanaŁ***}?

M
MARIUSZ MARCZINIAK

z truszkafkami dobre szom Pączki***

A
Andrzej

ten caly PONCZEK to uz wypłynął z odry czy nie?

W
Wrocławianin

z nadzieniem śliwkowo-cynamonowym!

Dodaj ogłoszenie