Wigilijny barszcz z uszkami [PRZEPIS]

jwZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (13 zdjęć)
Tradycyjny barszcz z uszkami to danie, bez którego nie sposób sobie wyobrazić wigilijnej wieczerzy. Przygotowany specjalnie na tą okazję różni go od barszczu czerwonego przyrządzanego w ciągu roku tym, że do jego gotowania nie używa się mięsa. W programie Od kuchni wspólnie z szefem kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, radzimy krok po kroku, jak przyrządzić pyszny wigilijny barszcz z uszkami.

Barszcz znany był już w czasach Mikołaja Reja. Jest popularny w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Wzmianki o czerwonym barszczu jako o jednej z potraw wigilijnych pojawiły się pierwszy raz w XVI wieku, kiedy to gospodynie domowe na długo przed świętami kisiły buraki.

Spróbuj koniecznie świątecznego karpia

Wypróbujcie przepis na barszcz z uszkami szefa kuchni Art Hotelu Grzegorza Pomietło.

BARSZCZ Z USZKAMI - PRZEPIS

Składniki barszczu:

1 kg buraków
100 g marchwi
100 g pietruszki
100 g selera
3 ząbki czosnku
150 g jabłek
2 l wody
10 g grzybów suszonych
majeranek
sól, cukier ,liść laurowy, ziele angielskie i pieprz

Składniki na zakwas:

200 g buraków
50 g chleba razowego
500 ml letniej przegotowanej wody

Składniki na uszka (10 porcji):

100 g suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
200 g średniej wielkości pieczarek
350 g mąki pszennej
2 łyżki masła
100 ml ciepłej przegotowanej wody

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1 - Przygotowujemy zakwas. W tym celu buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę zalewamy wodą, dodajemy chleb razowy, zatykamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 dni. Jak zrobi się kożuch usuwamy, następnie przelewamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. W lodówce możemy go trzymać przez dłuższy czas.

Krok 2 - Przygotowujemy grzyby na uszka. W tym celu suszone grzyby namaczamy i zagotowujemy, po czym odstawiamy na noc.

Krok 3 - Warzywa oprócz czosnku oraz jabłka myjemy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Wkładamy do garnka ze wszystkimi przyprawami, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas z kiszonych buraków i przyprawiamy do smaku.

Krok 4 - Kiedy barszcz się gotuje, wyciągamy grzyby z lodówki, jeszcze raz zagotowujemy, odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Odsączamy i łączymy je z przemielonymi suszonymi grzybami. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 6 - Mąkę przesiewamy, łączymy z ciepłą wodą i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy kieliszkiem koła.Wypełniamy je grzybowym farszem i dokładnie zalepiamy formując uszka. Wrzucamy je na gotującą, osoloną wodę i wyciągamy po wypłynięciu. Podajemy z barszczem.

Wigilijny barszcz z uszkami gotowy! Smacznego!

Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego Marcina
Zrób pierniczki z lukrem

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jorguś

Pierniki w Świdnicy zaczeto wypiekać 100 lat wcześniej niż toruńskie. W Niemczy powstała Piernikarnia Śląska przywracająca naszą tradycję piernikarską.

d
dolnoŚlązak

Na wigilię po naszymu.

c
chro

A wy podajecie przepis, który trwa 4 dni! Gdzie tu logika?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3