Wigilijny barszcz z uszkami [PRZEPIS]

JW

Wideo

Tradycyjny barszcz z uszkami to danie, bez którego nie sposób sobie wyobrazić wigilijnej wieczerzy. Przygotowany specjalnie na tą okazję różni go od barszczu czerwonego przyrządzanego w ciągu roku tym, że do jego gotowania nie używa się mięsa. W programie Od kuchni wspólnie z szefem kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, radzimy krok po kroku, jak przyrządzić pyszny wigilijny barszcz z uszkami.

Barszcz znany był już w czasach Mikołaja Reja. Jest popularny w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Wzmianki o czerwonym barszczu jako o jednej z potraw wigilijnych pojawiły się pierwszy raz w XVI wieku, kiedy to gospodynie domowe na długo przed świętami kisiły buraki.

Spróbuj koniecznie świątecznego karpia

Wypróbujcie przepis na barszcz z uszkami szefa kuchni Art Hotelu Grzegorza Pomietło.

BARSZCZ Z USZKAMI - PRZEPIS

Składniki barszczu:

1 kg buraków
100 g marchwi
100 g pietruszki
100 g selera
3 ząbki czosnku
150 g jabłek
2 l wody
10 g grzybów suszonych
majeranek
sól, cukier ,liść laurowy, ziele angielskie i pieprz

Składniki na zakwas:

200 g buraków
50 g chleba razowego
500 ml letniej przegotowanej wody

Składniki na uszka (10 porcji):

100 g suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
200 g średniej wielkości pieczarek
350 g mąki pszennej
2 łyżki masła
100 ml ciepłej przegotowanej wody

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1 - Przygotowujemy zakwas. W tym celu buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę zalewamy wodą, dodajemy chleb razowy, zatykamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 dni. Jak zrobi się kożuch usuwamy, następnie przelewamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. W lodówce możemy go trzymać przez dłuższy czas.

Krok 2 - Przygotowujemy grzyby na uszka. W tym celu suszone grzyby namaczamy i zagotowujemy, po czym odstawiamy na noc.

Krok 3 - Warzywa oprócz czosnku oraz jabłka myjemy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Wkładamy do garnka ze wszystkimi przyprawami, zalewamy wodą i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas z kiszonych buraków i przyprawiamy do smaku.

Krok 4 - Kiedy barszcz się gotuje, wyciągamy grzyby z lodówki, jeszcze raz zagotowujemy, odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Odsączamy i łączymy je z przemielonymi suszonymi grzybami. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 6 - Mąkę przesiewamy, łączymy z ciepłą wodą i wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykrawamy kieliszkiem koła.Wypełniamy je grzybowym farszem i dokładnie zalepiamy formując uszka. Wrzucamy je na gotującą, osoloną wodę i wyciągamy po wypłynięciu. Podajemy z barszczem.

Wigilijny barszcz z uszkami gotowy! Smacznego!

Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jorguś
Pierniki w Świdnicy zaczeto wypiekać 100 lat wcześniej niż toruńskie. W Niemczy powstała Piernikarnia Śląska przywracająca naszą tradycję piernikarską.
d
dolnoŚlązak
Na wigilię po naszymu.
c
chro
A wy podajecie przepis, który trwa 4 dni! Gdzie tu logika?
Dodaj ogłoszenie