Afrodyzjak na Walentynki. Zobacz co poleca szef kuchni [PRZEPIS]

jwZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (10 zdjęć)
Krewetki w czekoladzie z papryczką chili - to propozycja szefa kuchni Art Hotelu Grzegorza Pomietło na Walentynki. - To świetny afrodyzjak, który może podkręcić nastrój w ten wyjątkowy wieczór - zachwala kucharz. Krewetki w czekoladzie to oryginalne połączenie, jednak o dziwo wyjątkowo smaczne. Zobacz jak je przygotować.

Krewetki są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość w 100 g produktu wynosi aż 18,1 g. Jednocześnie mają także niską zawartość tłuszczu (0,8 g na 100 g mięsa) i są lekkostrawne. Ich niska kaloryczność jest kolejnym argumentem przemawiającym na ich korzyść - w 100 gramach produktu jest zaledwie 86 kcal. Zawierają one witaminy z grupy B - kobalaminę (wit. B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor oraz w mniejszych ilościach żelazo, magnez i cynk.

Czekolada wpływa na wydzielanie endorfin, hormonów szczęścia, co wiadomo nie od dziś. Dzieje się tak za sprawą zawartej w niej fenyloetyloaminie. Ten tajemniczy składnik ziaren kakaowca działa na nasz organizm w podobny sposób jak adrenalina – zwiększa tętno i pobudza nasz organizm do działania. Papryczka chili natomiast zwiększa ochotę na seks i zalicza się do grona najmocniejszych naturalnych afrodyzjaków za sprawą dwóch składników - alkaloid i kapsaicyna, które pobudzają krążenie i stymulują uwalnianie endorfin.

Połączenie tych trzech składników zapewni nam upojną noc po walentynkowym wieczorze.

Krewetki w czekoladzie z papryczką chili

Składniki na 4 porcje:
8 szt. krewetek tygrysich z pancerzem
50 g czekolady gorzkiej
150 g śmietany
30 g papryczek chili
10 g imbiru
2 ząbki czosnku
50 g masła
30 ml białego wina

Przygotowanie
Krok 1 - Krewetki obieramy z pancerza, marynujemy w imbirze i czosnku
Krok 2 - Podsmażamy je na maśle, podlewamy białym winem i odparowujemy
Krok 3 - Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie i dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili
Krok 4 - Zamaczamy krewetki w czekoladzie trzymając za ogon i wykładamy na talerz

Zobacz też: [b]Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie[/b]
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami
Pyszne mohito z alkoholem lub bez
Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał
Tartinki - pyszna przekąska na karnawał

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3