Pierniczki na święta - jak upiec pierniki na święta? To łatwe i szybkie [PRZEPIS]

JW

Wideo

Pierniczki to obowiązkowy smakołyk na świątecznym stole. Jak upiec świetne pierniczki, którymi zachwycicie całą rodzinę? Swój przepis zdradza nam Krzysztof Parys, szef Cukierni Art w Art Hotelu we Wrocławiu w kolejnym odcinku programu Od Kuchni. Zróbcie na święta pierniczki, jakie serwują najlepsi cukiernicy!

Pierniczki zrób wcześniej
Coraz bliżej święta, magiczny czas kiedy w domu rozchodzi się aromat wigilijnych potraw i świątecznych wypieków. To właśnie teraz jest najlepszy czas by przygotować pierniczki, które najlepiej smakują 2-3 tygodnie po przygotowaniu.

Jak upiec pierniki?
Pierniczki przygotowuje się szybko i łatwo. Dodatkowo możemy je udekorować aromatycznym lukrem i kolorowymi posypkami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Pierniki możemy wykorzystać także jako ozdoby choinkowe - wystarczy zrobić w nich dziurkę i przewlec wstążkę. Jeśli nie wykorzystamy świątecznego zapasu pierników, wystarczy wyłożyć je do metalowej puszki i delektować się nimi, zawsze kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pierniczki długo zachowują świeżość.

Przepis na pierniczki - składniki na ciasto:

120 g margaryny
200 g cukru pudru
200 g miodu
450 g mąki
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika

Przepis na pierniczki - składniki na lukier królewski
1 białko
250g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Jak upiec pierniki - przygotowanie:

Krok 1 - Wszystkie suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy do nich pozostałe składników i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie.
Krok 2 - Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wycinamy pierniczki.
Krok 3 - Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170-180 stopni przez ok. 10 minut.
Krok 4 - Przygotowujemy lukier. W tym celu ubijamy delikatnie białka, dodajemy połowę cukru pudru nie przestając ubijać. Następnie wlewamy sok z cytryny i dodajemy resztę cukru pudru stopniowo, aż do momentu kiedy uzyskamy potrzebną gęstość lukru odpowiednią do dekoracji.
Krok 5 - Wyciągamy pierniki z piekarnika, czekamy aż ostygną i dekorujemy lukrem.

Smacznego! Pierniczki gotowe!

Zobacz też: Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
bozi
masło polecam
m
m-DTR-ka
Uwielbiam pierniczki jak i ciasta piernikowe mmmmm:)))
a
asd
nieźle.
K
Kasia
kapusty....
b
bo jest zdrowsze
niż każdy jeden tłuszcz typu "miks" czy margaryna - cukiernicy tego używają bo tańsze.
m
m
może tak napisać, co dodać w zamian?
m
momo
dziękuje bardzo za przepis z margaryną, tłuszczem roślinnym utwardzonym brawo ART HOTEl!!
g
gość
ja nie dodaję nigdy i wychodzą pyszne.
P
Polecam
Dodać
Dodaj ogłoszenie