Pierniczki na święta - jak upiec pierniki na święta? To łatwe i szybkie [PRZEPIS]

jwZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (9 zdjęć)
Pierniczki to obowiązkowy smakołyk na świątecznym stole. Jak upiec świetne pierniczki, którymi zachwycicie całą rodzinę? Swój przepis zdradza nam Krzysztof Parys, szef Cukierni Art w Art Hotelu we Wrocławiu w kolejnym odcinku programu Od Kuchni. Zróbcie na święta pierniczki, jakie serwują najlepsi cukiernicy!

Pierniczki zrób wcześniej
Coraz bliżej święta, magiczny czas kiedy w domu rozchodzi się aromat wigilijnych potraw i świątecznych wypieków. To właśnie teraz jest najlepszy czas by przygotować pierniczki, które najlepiej smakują 2-3 tygodnie po przygotowaniu.

Jak upiec pierniki?
Pierniczki przygotowuje się szybko i łatwo. Dodatkowo możemy je udekorować aromatycznym lukrem i kolorowymi posypkami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Pierniki możemy wykorzystać także jako ozdoby choinkowe - wystarczy zrobić w nich dziurkę i przewlec wstążkę. Jeśli nie wykorzystamy świątecznego zapasu pierników, wystarczy wyłożyć je do metalowej puszki i delektować się nimi, zawsze kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pierniczki długo zachowują świeżość.

Przepis na pierniczki - składniki na ciasto:

120 g margaryny
200 g cukru pudru
200 g miodu
450 g mąki
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika

Przepis na pierniczki - składniki na lukier królewski
1 białko
250g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Jak upiec pierniki - przygotowanie:

Krok 1 - Wszystkie suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy do nich pozostałe składników i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie.
Krok 2 - Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wycinamy pierniczki.
Krok 3 - Pierniczki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 170-180 stopni przez ok. 10 minut.
Krok 4 - Przygotowujemy lukier. W tym celu ubijamy delikatnie białka, dodajemy połowę cukru pudru nie przestając ubijać. Następnie wlewamy sok z cytryny i dodajemy resztę cukru pudru stopniowo, aż do momentu kiedy uzyskamy potrzebną gęstość lukru odpowiednią do dekoracji.
Krok 5 - Wyciągamy pierniki z piekarnika, czekamy aż ostygną i dekorujemy lukrem.

Smacznego! Pierniczki gotowe!

Zobacz też: Jadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego Marcina

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 10

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

b
bozi

masło polecam

m
m-DTR-ka

Uwielbiam pierniczki jak i ciasta piernikowe mmmmm:)))

s
sdfgfds

naрiеrdalają

a
asd

nieźle.

K
Kasia

kapusty....

b
bo jest zdrowsze

niż każdy jeden tłuszcz typu "miks" czy margaryna - cukiernicy tego używają bo tańsze.

m
m

może tak napisać, co dodać w zamian?

m
momo

dziękuje bardzo za przepis z margaryną, tłuszczem roślinnym utwardzonym brawo ART HOTEl!!

g
gość

ja nie dodaję nigdy i wychodzą pyszne.

P
Polecam

Dodać

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3