Największe inspiracje czeska kuchnia czerpie z tradycyjnych, staroczeskich przepisów, choć łatwo dostrzec w niej wpływy kuchni krajów sąsiadujących z Czechami - Węgier, Austrii i Niemiec. Zwyczaje żywieniowe Czechów nie różnią się zbytnio od innych europejskich. Podstawą czeskiej kuchni jest zupa (polévka) - na przykład popularny rosół wołowy lub drobiowy, podawany z kluskami i knedlami wątrobianymi. Czescy kucharze są mistrzami zup gęstych, np. ziemniaczanej, pachnącej majerankiem, czy gulaszowej - serwowanej w bochenku chleba, lub flaków z mięsa wołowego.
Najważniejszy składnik kuchni czeskiej to mięso. Najpopularniejsze są: drób, wieprzowina i wołowina, rzadziej baranina, dziczyzna czy ryby. Drób przybiera na talerzu formę pieczonej kaczki lub gęsi, koniecznie z kapustą. Bardzo popularny jest królik z czosnkiem w śmietanie. Mięso wołowe zwykle podaje się polane sosami: pomidorowym, chrzanowym, grzybowym, koperkowym.
Niezwykle popularną w Czechach potrawą jest vepřo knedlo zelo, czyli pieczone mięso wieprzowe z knedlikiem i kapustą, polane słonym sosem mięsnym, oraz smażony kotlet wieprzowy, obtoczony w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce, podawany z sałatką ziemniaczaną. Mięso wędzone serwowane jest na zimno jako przekąska lub jako danie główne z ziemniaczanymi knedlikami i sosem. Miłośnicy ryb nie mają dużego wyboru w czeskim jadłospisie, jednak gdy się uprą, mogą liczyć na smażonego karpia, pstrąga, węgorza lub szczupaka. W bogatej w mięsne smakołyki kuchni czeskiej odnajdą się wegetarianie. Posilą się kaszą gryczaną, soczewicą na kwaśno, smażonym kalafiorem i grzybami, knedlikami z jajkiem, smażonym serem lub hermelinem.
Najsłynniejsze w czeskiej kuchni są jednak knedliki, podawane w najróżniejszych wersjach i odmianach. Klasyczne wyrabia się z ciasta drożdżowego, karlowarskie z surowych ziemniaków, bramborove z ziemniaków gotowanych. Knedle (z ciasta drożdżowego, kaszy lub twarogu) podaje się też na słodko, nadziane owocami, posypane makiem, twarogiem lub orzechami i polane rozpuszczonym masłem.
Czesi lubią słodycze. Zajadają się ciasteczkami drożdżowymi z kremem waniliowym, kluskami ziemniaczanymi z bułką tartą i cukrem, naleśnikami z owocami lub marmoladą i tradycyjnymi ciastkami drożdżowymi (buchtami) z nadzieniem makowym, powidłami lub twarogiem.
Najsłynniejsze w czeskiej kuchni są jednak knedliki, podawane w najróżniejszych wersjach i odmianach.
Fenomenem kuchni czeskiej jest dojrzewający ser z odtłuszczonego twarogu (ołomunieckie tvarůžky) o specyficznym aromacie. Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą. Doczekał się nawet własnego muzeum.
W różnych zakątkach Czech znajdziemy znakomite regionalne specjały. Praga szczyci się szynką, Czechy Południowe słyną z karpi. Na Wołoszczyźnie Morawskiej wypieka się wielkie kołacze o różnych nadzieniach (Valašské frgále), natomiast Morawy Południowe i Środkowe znane są z małych, okrągłych ciasteczek nadziewanych serem i powidłami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?