MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rogale Marcina na 11 listopada

Grażyna Szyszka
Cukiernik Marcin Meryk
Cukiernik Marcin Meryk Piotr Krzyżanowski
Głogowski cukiernik Marcin Meryk upiecze w tym roku około tony pysznych rogali. Po słodkości z jego zakładu przyjeżdżają klienci z całego regionu.

Od 10 października w cukierni Marcina Meryka w Głogowie można kupić pyszne rogale z makiem i bakaliami. Choć te marcińskie z certyfikatem pochodzą z Poznania, to głogowianin wypieka własną wersję słodkich rogali i twierdzi, że są smaczniejsze.

– Nazwałem je Rogalami Marcina, bo sam mam tak na imię – mówi cukiernik. – W tym roku pieczemy je od 10 października do 10 grudnia, ale najwięcej klientów przychodzi po nie 11 listopada, w świętego Marcina.

Rogale z głogowskiej cukierni mają swoich klientów nie tylko w mieście. Zakład wysyła je paczkami do wielu miast na terenie Polski, w tym do Krakowa i Lublina.
W czasie dwóch miesięcy cukierni upiecze 1200 blach z rogalami co w przeliczeniu na wagę daje około tony. Ich nadzienie to między innymi biały mak, cztery rodzaje orzechów, naturalny miód. Cena za kilogram rogali Marcina nie zmienia się od kilku lat. Za kilogram klienci płacą 33 złote. Najmniejszy można już kupić za 2,5 zł. Większe są po 5 zł.
– Pieczemy je w różnych wielkościach po to, by każdy mógł wybrać taki jak mu pasuje – dodaje Marcin Meryk.

We wtorek 11 listopada będzie je można kupić w cukierni przy ul. Morcinka (w godz. 7-21), przy ul. Saturna (w godz. 8-20) i w Rynku (godz. 8-21).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska