Lubisz dania rybne. Tu ryba smakuje wyjątkowo...

Materiał informacyjny Stawy Milickie SA
Amur pieczony z ryżem i cytrusową salsą
Amur pieczony z ryżem i cytrusową salsą Małgorzata Kujda © Stawy Milickie SA

We wtorek 20 sierpnia w restauracji Gospoda 8 Ryb w Rudzie Sułowskiej odbyła się kolacja degustacyjna z okazji wprowadzenia nowego menu. Blisko 50 zaproszonych gości, wśród których byli usługodawcy z zakresu turystyki, aktywiści z Doliny Baryczy, media i blogerzy kulinarni, przywitał członek zarządu Spółki Stawy Milickie SA – Paweł Wybierała. Podziękował wszystkim za przybycie i zaprosił do wspólnego odkrywania nowych smaków i dań przygotowanych z ryb hodowanych przez Spółkę.

– Chcemy, aby nasza restauracja na nowo stała się kulinarnym ambasadorem Doliny Baryczy na Dolnym Śląsku i w całej Polsce. Mam nadzieję, że nowe menu, które opiera się przede wszystkim na naszych smacznych i zdrowych rybach, podbije gusta odwiedzających Stawy Milickie. Zmieniamy się w odpowiedzi na potrzeby rynku. Chcemy podążać za najnowszymi trendami kulinarnymi i stale podnosić jakość naszych usług. Ta kolacja to tylko jedno z wydarzeń promocyjnych, które mają na celu przyciągnąć do Doliny Baryczy jeszcze więcej turystów poszukujących nie tylko spokojnego i aktywnego wypoczynku, ale także niezwykłych doznań kulinarnych – powiedział Paweł Wybierała.

Następnie Szef Kuchni Dariusz Pietrzyk opowiedział o inspiracjach, którymi kierował się przy układaniu nowego menu oraz zaprezentował przystawki i dania główne wieczoru.

Na początku podano przekąski z przetworami z ryb słodkowodnych: paprykarzem, pasztetem z ryb wędzonych oraz pulpetami z tołpygi w zalewie pomidorowej. Następnie przyszedł czas na dania główne: pieczonego fileta z tołpygi z sosem maślano-cytrynowym, marchewką paryską glazurowaną i ziemniakami gratin oraz szczupaka souse vide z ziołami, chutneyem z pomidorów i ziemniaczanym rosti. Przed podaniem ostatniej potrawy, którą był karp smażony z sosem kurkowym, ziołową kaszą pęczak i surówką z kiszonej kapusty z suszonymi pomidorami, jeden z szefów kuchni – Łukasz Nowosielski, na żywo pokazał, jak przygotować sztandarową rybę z Doliny Baryczy. Dodatkowo do każdej z potraw lokalni partnerzy restauracji – Winnica De Sas i Browar Nepomucen, dobrali doskonałe wina i piwa. Goście mogli spróbować win: Kvevri Oriolus 2017 (szczep: Solaris) i Parus 2018 (szczep: Riesling) oraz piw: Milo – Hefeweizen, Range – Orange Pale Ale, Kamo – Pils.

Na koniec kolacji zorganizowano konkurs na najlepsze danie wieczoru. Najwięcej głosów zdobył karp, a wśród głosujących rozlosowano atrakcyjne nagrody. Główną nagrodę, czyli voucher do wykorzystania w Gospodzie 8 Ryb, wylosował Włodzimierz Ranoszek – przewodnik terenowy po Dolinie Baryczy i Dolnym Śląsku.

Nowe menu w restauracji Gospoda 8 Ryb jest dostępne od 24 sierpnia: http://www.gospoda8ryb.pl/pl,menu,52.html. Zapraszamy!

Gospoda 8 Ryb znajduje się w Rudzie Sułowskiej na terenie Centrum Edukacyjno-Turystycznego Naturum. Do dyspozycji odwiedzających oprócz restauracji jest również: trzygwiazdkowych hotel z 42 miejscami noclegowymi, łowisko wędkarskie, Muzeum Tradycji Rybactwa Stawów Milickich i Doliny Baryczy oraz pokazowa płuczka i staw.

Wiele atrakcji czeka na rodziny z dziećmi, można wspaniale spędzić czas na edukacyjnym placu zabaw, ścieżce zmysłów oraz przy zwierzyńcu, gdzie dzięki interaktywnym tablicom poznajemy florę i faunę Doliny Baryczy. Dla turystów, którzy z „bliska” chcą obserwować niezwykłości Stawów Milickich, przygotowano unikalną wycieczkę FotoSafari. Trasa przejazdu prowadzi przez rezerwat ornitologiczny i jest to jedna z niewielu możliwości odwiedzenia tego chronionego terenu, na którym występuje blisko 300 gatunków ptaków.

Każdej wycieczce towarzyszy przewodnik, który opowiada o tradycji rybackiej Stawów Milickich oraz prowadzi z uczestnikami obserwację ptaków. Podczas wycieczki zaplanowane są postoje obserwacyjne, dlatego każdy uczestnik otrzymuje lornetkę. Turyści szukający aktywnego wypoczynku mogą wypożyczyć rowery, wybrać się na spływ kajakowy czy rajd konny oraz skorzystać z ponad 1 500 km szlaków turystycznych i ścieżek przyrodniczych.

Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.stawymilickie.pl oraz CET Naturum/Fotosafari: http://www.cet.stawymilickie.pl

Stawy Milickie to największy kompleks stawów hodowlanych w Europie, a także największy w kraju rezerwat chroniący ptaki (5324, 31 ha), gdzie żyje dwie trzecie populacji całego polskiego ptactwa wodnego. Obszar ten, jako jedyny w Polsce, należy do Living Lakes (żyjące jeziora), czyli międzynarodowej sieci jezior i innych zbiorników wodnych, które charakteryzują się wyjątkowymi walorami przyrodniczymi. Do Living Lakes, obok Stawów Milickich, zaliczają się między innymi Bajkał, Morze Martwe, Balaton, Titicaca i Jezioro Wiktorii. Park Krajobrazowy „Dolina Baryczy” jest największym tego typu obszarem w Polsce (87 040 ha).

Wszystko to w zasięgu ręki. Zaledwie godzinę jazdy samochodem z Wrocławia i Poznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska