Słodzieja Smaku stworzyły przyjaciółki Aleksandra Senator i Anna Brzozowska. W niewielkim lokalu na wrocławskim Gaju znajduje się miejsce z wyjątkowymi słodkościami i atmosferą. Stali klienci nie mają wątpliwości: „Tu jest pysznie i po prostu magicznie!”. W lokalu unosi się zapach masła i prażonych orzechów, a właścicielki zawsze chętnie doradzą i odpowiedzą na pytania dociekliwego klienta. Każda z nich pracowała wcześniej w innym zawodzie. Połączyła je nie tylko przyjaźń, ale też pasja do dobrego jedzenia i odwaga, aby zmienić swoje życie.
Nowe smaki, zmiany i słodka misja
– Wcześniej przez dziesięć lat byłam pilotem wycieczek, między innymi w Maroku i Hiszpanii. Potem trafiłam do Gastronomicom International Culinary Academy w Agde we Francji, gdzie miałam zgłębiać techniki gotowania, a odkryłam pasję do pieczenia – uśmiecha się Aleksandra Senator. I dodaje: – Po odbyciu stażu w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Les Oliviers w Bandol, nie miałam już wątpliwości: czas na otwarcie własnej pracowni cukierniczej!
– Ja jestem biologiem i analitykiem medycznym. Po jedenastu latach pracy w laboratorium też poczułam, że przyszedł czas na zmiany. Tym bardziej, że piec uwielbiałam od dzieciństwa – opowiada Anna Brzozowska.
Słodziej Smaku powstał w kwietniu 2018 roku, a już jest rozpoznawalną marką na kulinarnej mapie Wrocławia.
Jakość, smak i dbałość o każdy szczegół
W cukierni przy ul. Krynickiej 1/4a wszystko ma smakować, jak w dzieciństwie. Dlatego zamiast jajek w proszku, polepszaczy, stabilizatorów, sztucznych aromatów i gotowych mieszanek, właścicielki Słodzieja Smaku używają prawdziwych jaj, świeżych owoców, najlepszego masła, śmietanki i czekolady. Bezy, francuskie ptysie i eklery, tartaletki, torty, serniki inne ciasta powstają wyłącznie z naturalnych składników, a wszystkie masy, musy i konfitury przygotowują własnoręcznie.
– Jakość, smak i dbałość o każdy szczegół to dla nas priorytety. Cieszymy się, że klienci to doceniają – mówi Aleksandra.
W tym lokal dołączył do grona laureatów Orłów Cukiernictwa – nagrody przyznawanej cukierniom najlepiej ocenianym przez klientów. Hitem Słodzieja Smaku są ptysie z chrupiącą maślaną skorupką craquelin: z kremem mango-marakuja oraz kremem z praliną z orzeszków ziemnych i orzeszkami ziemnymi w karmelu. Nie mają sobie równych ich serniki: mango, crème brûlée i dyniowy. Kilkudniowy, zorganizowany w Słodzieju Smaku Festiwal Serników odwiedziło kilkaset osób, także spoza Wrocławia.
Torty, ciasta i słodki stół na wyjątkowe okazje
Klienci Słodzieja Smaku chętnie zamawiają u Aleksandry i Anny torty i inne słodkości na specjalne okazje: wesela, chrzciny, rocznice. Słodziejki ozdabiają je żywymi kwiatami, topperami lub jadalnymi dekoracjami. W ofercie jest też tzw. słodki stół z ptysiami, eklerami, tiramisu czy serniczkami w mini wersjach. Z tej ostatniej opcji często korzystają firmy. Natomiast tradycjonaliści kupią w lokalu przy Krynickiej 1/4a domowe ciasta: maślankowca, szarlotkę i pleśniaka.
Pracownia cukiernicza jest czynna od wtorku do soboty w godz. 10-19 i w niedzielę w g. 10-16.
instagram.com/slodziej.smaku, facebook.com/slodziej.smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?