Słodziej Smaku – cukiernia, jakiej we Wrocławiu jeszcze nie było

Anna Bijak
Anna Bijak
Naturalne, najlepsze jakości produkty, własnoręczne przygotowane musy, masy i konfitury, tradycyjne receptury, francuskie inspiracje i pyszności, których nie ma nigdzie indziej we Wrocławiu. Słodziej Smaku – autorska cukiernia, pracownia cukiernicza i mikro kawiarnia mieści się przy ul. Krynickiej 1/4a na Krzykach.

Słodzieja Smaku stworzyły przyjaciółki Aleksandra Senator i Anna Brzozowska. W niewielkim lokalu na wrocławskim Gaju znajduje się miejsce z wyjątkowymi słodkościami i atmosferą. Stali klienci nie mają wątpliwości: „Tu jest pysznie i po prostu magicznie!”. W lokalu unosi się zapach masła i prażonych orzechów, a właścicielki zawsze chętnie doradzą i odpowiedzą na pytania dociekliwego klienta. Każda z nich pracowała wcześniej w innym zawodzie. Połączyła je nie tylko przyjaźń, ale też pasja do dobrego jedzenia i odwaga, aby zmienić swoje życie.

Nowe smaki, zmiany i słodka misja
– Wcześniej przez dziesięć lat byłam pilotem wycieczek, między innymi w Maroku i Hiszpanii. Potem trafiłam do Gastronomicom International Culinary Academy w Agde we Francji, gdzie miałam zgłębiać techniki gotowania, a odkryłam pasję do pieczenia – uśmiecha się Aleksandra Senator. I dodaje: – Po odbyciu stażu w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Les Oliviers w Bandol, nie miałam już wątpliwości: czas na otwarcie własnej pracowni cukierniczej!
– Ja jestem biologiem i analitykiem medycznym. Po jedenastu latach pracy w laboratorium też poczułam, że przyszedł czas na zmiany. Tym bardziej, że piec uwielbiałam od dzieciństwa – opowiada Anna Brzozowska.
Słodziej Smaku powstał w kwietniu 2018 roku, a już jest rozpoznawalną marką na kulinarnej mapie Wrocławia.

Jakość, smak i dbałość o każdy szczegół
W cukierni przy ul. Krynickiej 1/4a wszystko ma smakować, jak w dzieciństwie. Dlatego zamiast jajek w proszku, polepszaczy, stabilizatorów, sztucznych aromatów i gotowych mieszanek, właścicielki Słodzieja Smaku używają prawdziwych jaj, świeżych owoców, najlepszego masła, śmietanki i czekolady. Bezy, francuskie ptysie i eklery, tartaletki, torty, serniki inne ciasta powstają wyłącznie z naturalnych składników, a wszystkie masy, musy i konfitury przygotowują własnoręcznie.
– Jakość, smak i dbałość o każdy szczegół to dla nas priorytety. Cieszymy się, że klienci to doceniają – mówi Aleksandra.
W tym lokal dołączył do grona laureatów Orłów Cukiernictwa – nagrody przyznawanej cukierniom najlepiej ocenianym przez klientów. Hitem Słodzieja Smaku są ptysie z chrupiącą maślaną skorupką craquelin: z kremem mango-marakuja oraz kremem z praliną z orzeszków ziemnych i orzeszkami ziemnymi w karmelu. Nie mają sobie równych ich serniki: mango, crème brûlée i dyniowy. Kilkudniowy, zorganizowany w Słodzieju Smaku Festiwal Serników odwiedziło kilkaset osób, także spoza Wrocławia.

Torty, ciasta i słodki stół na wyjątkowe okazje
Klienci Słodzieja Smaku chętnie zamawiają u Aleksandry i Anny torty i inne słodkości na specjalne okazje: wesela, chrzciny, rocznice. Słodziejki ozdabiają je żywymi kwiatami, topperami lub jadalnymi dekoracjami. W ofercie jest też tzw. słodki stół z ptysiami, eklerami, tiramisu czy serniczkami w mini wersjach. Z tej ostatniej opcji często korzystają firmy. Natomiast tradycjonaliści kupią w lokalu przy Krynickiej 1/4a domowe ciasta: maślankowca, szarlotkę i pleśniaka.
Pracownia cukiernicza jest czynna od wtorku do soboty w godz. 10-19 i w niedzielę w g. 10-16.

Więcej informacji

instagram.com/slodziej.smaku, facebook.com/slodziej.smaku

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo