Te robaki i owady są dodawane do żywności
Obrzydzają Cię robaki? Na widok robala masz ciarki? A wiesz, że codziennie zjadasz je w...żywności? Dodatki z owadów do żywności są dopuszczone także w Unii Europejskiej - inne robale pozwalają, by produkty miały lepszy kolor, połysk, czy trwałość. Przedstawiamy LISTĘ ROBAKÓW, z których produkowana jest żywność. KLIKNIJ W GALERIĘ ZDJĘĆ
Mącznik młynarek
Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności już w 2021 roku uznała suszone larwy mącznika młynarka za w pełni bezpieczne do spożycia. Robaki mączne to jedne z najczęściej wykorzystywanych owadów w produkcji żywności. Larwy mącznika młynarka i robaczki smocze charakteryzują się wysoką zawartością białka (ponad 50%) oraz zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy z grupy B. Są one wykorzystywane jako składnik przetworów spożywczych, np. białkowych batonów, kulek energetycznych, karmy dla zwierząt.
Szarańcza wędrowna
Jadalne stadium to nimfy i dorosłe osobniki. Charakteryzuje się ona wysoką zawartością białka oraz cennymi składnikami mineralnymi, takimi jak żelazo i cynk. Jest wykorzystywana jako składnik przetworów spożywczych, np. batonów białkowych czy suszonych przekąsek.
W wielu krajach, zwłaszcza w Afryce i Azji, szarańcza jest jadalna i spożywana na co dzień, ale na terenie Unii Europejskiej nie jest dopuszczona jako składnik żywności.
Larwy pleśniakowca lśniącego
5 marca 2023 dopuszczone do obrotu na rynku unijnym zostały także larwy pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) w postaci mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej.