Świerszcz domowy
Świerszcze przeznaczone do produkcji mąki składają się w ponad 60 proc. z białka, które wykazuje podobną strawność do białka jaja i białka mleka. Jest więc bardzo dobrym źródłem tego składnika. Ponadto zawiera spore ilości zdrowych tłuszczów, witaminy B12, B2, żelaza oraz błonnika pod postacią chityny. Jest dodawany do mąki.
Karaczan
Czarny karaczan to gatunek, który charakteryzuje się dużą zawartością białka oraz dobrej jakości tłuszczami, a także niską zawartością tlenków cholesterolu. Ze względu na to, że łatwo przystosowuje się do różnych warunków środowiskowych, jest stosunkowo łatwy w hodowli. Obecnie wykorzystywany jest głównie jako składnik karmy dla zwierząt. Olej z czarnego karaczana – bogaty w kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, wykorzystywany m.in. do produkcji kosmetyków i suplementów diety.
Larwy jedwabnika
Białka z jedwabników – w przemyśle spożywczym wykorzystuje się m.in. jedwab, który zawiera białko fibroinę, stanowiącą około 75% składu jedwabnika. Białka te są wykorzystywane do produkcji zelatyny, mleka sojowego i innych produktów.
Larwy mszycy
E120 - Koszenila - barwnik uzyskiwany z czerwonego barwnika pochodzenia zwierzęcego, który jest ekstrahowany z samicy roztocza karmiącej, Dactylopius coccus. Jest to popularny barwnik spożywczy stosowany w przetworach mięsnych, słodyczach, napojach i innych produktach spożywczych.