MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Niecodzienne ogórki watykańskie. Sekretem receptury jest jeden nietypowy składnik. Wypróbuj oryginalny przepis na pyszne przetwory z ogórków

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ogórki watykańskie to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak możesz je przygotować. Nie zapomnij o jednym, bardzo ważnym składniku.
Ogórki watykańskie to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak możesz je przygotować. Nie zapomnij o jednym, bardzo ważnym składniku. Katarzyna Puczyńska
Ogórki watykańskie mają wyśmienity słodko-kwaśny smak i są apetycznie chrupiące. Zdecydowanie stanowią stanowi silną konkurencję dla tradycyjnych ogórków małosolnych i kiszonych. Polecam sprawdzony przepis na te przetwory. Ich oryginalna receptura z pewnością miło cię zaskoczy. Sprawdź i wypróbuj przepis na ogórki watykańskie.

W skrócie:

Domowe przetwory z ogórków – łatwy przepis

Chcesz zrobić domowe przetwory, ale znudziły ci się ogórki kiszone czy małosolne? Postaw na coś oryginalnego. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne ogórki watykańskie. To wyśmienity przysmak o słodko-kwaśnym smaku. Ogórki są chrupiące, wyraziste i pasują do wielu potraw. Przygotowuje się je bardzo łatwo, z dodatkiem rodzynek, czosnku oraz zalewy ze sporą ilością octu i cukru. Całość warto zapasteryzować metodą na sucho w piekarniku.

Przepis na ogórki watykańskie

Czas przygotowania: ok. 20 minut + macerowanie ogórków i pasteryzowanie.
Porcja na: 6 słoików.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • 6 łyżek rodzynek,
  • 6 ząbków czosnku,
  • ziarenka pieprzu,

Zalewa:

  • 400 ml wody,
  • 800 ml octu,
  • 800 g cukru.

Jak zrobić najlepsze ogórki watykańskie z rodzynkami?

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny.
  2. Odcedź ogórki z wody, pokrój na połówki lub ćwiartki i posyp solą. Odstaw na 1,5 godziny.
  3. Rodzynki sparz wrzątkiem, obierz czosnek.
  4. Słoiki dokładnie umyj i sparz wodą.
  5. Układaj ogórki ciasno w słoikach.
  6. Do każdego słoika wsyp łyżkę rodzynek, 5 ziarenek pieprzu i włóż ząbek czosnku.
  7. Zagotuj wodę z octem i cukrem.
  8. Ciepłą zalewą wypełnij słoiki z ogórkami.
  9. Zakręć słoiki i ustaw na blaszce. Wstaw do piekarnika.
  10. Włącz piekarnik na 120 stopni Celsjusza i pasteryzuj ogórki ok. 5 minut.
  11. Wyjmij słoiki z piekarnika i odwróć do góry nogami. Odstaw w zacienione miejsce.
  12. Po 3 dniach ogórki są gotowe. Smacznego!
Ogórki watykańskie to prawdziwy przysmak. Zobacz, jak możesz je przygotować. Nie zapomnij o jednym, bardzo ważnym składniku.

Niecodzienne ogórki watykańskie. Sekretem receptury jest jed...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Niecodzienne ogórki watykańskie. Sekretem receptury jest jeden nietypowy składnik. Wypróbuj oryginalny przepis na pyszne przetwory z ogórków - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska