Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
356 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelniami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipers, learn from your mistakes, be fearless, and above all have gun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Prosta i pyszna surówka z marchewki. Zobacz przepis
Szukasz pomysłu na dodatek do obiadu? Proponuję niezawodny przepis na pyszną i soczystą surówkę z marchewki i selera. Jest ona bardzo prosta i szybka w...

Domowe żelki pomarańczowe. Zobacz prosty i szybki przepis
Żelki to dla wielu ulubiony przysmak z dzieciństwa. Podpowiadam, jak je przygotować w domowej, zdrowszej wersji. Potrzebujesz m.in. soku wyciśniętego z...

Szarlotka sypana to proste i przepyszne ciasto, Zobacz przepis
Szarlotka sypana to przepis, który pokochasz od pierwszego gryza. Pyszne jabłka, pachnące cynamonem, a do tego wyśmienite kruche ciasto, które nie wymaga...

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz 5 niezawodnych przepisów
Jajka faszerowane na Wielkanoc to pyszna i popularna przekąska. Smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają na świątecznym stole. Podpowiadamy 5 niezawodnych...

Jak zrobić krem z białej czekolady do dekoracji ciast? Zobacz najlepszy przepis
Jak zrobić idealny krem do dekoracji tortów, babeczek i innych ciast wielkanocnych? Proponuję sprawdzony i niezawodny przepis na krem z białej czekolady. Jest...

Oryginalne roladki schabowe faszerowane szpinakiem i serem. Poznaj przepis na obiad
Na wyjątkowe okazje warto przygotować wyśmienite roladki schabowe ze szpinakiem. Są pyszne, sycące, soczyste i mają apetycznie chrupiącą panierkę. Podpowiadam,...

Wyśmienite sosy do jajek. Zobacz 5 najlepszych przepisów. Zaskoczysz nimi gości
Szukasz pomysłu na przekąskę z jajek na Wielkanoc? Mamy dla ciebie listę niezawodnych przepisów na smaczne i łatwe do przygotowania sosy do jajek na twardo. To...

Szybka i prosta sałatka z jajkiem i kiełbasą. Idealna na Wielkanoc. Zastąpi jarzynową
Sałatka z jajkiem i kiełbasą to pyszna i prosta do zrobienia przekąska na Wielkanoc. Jest pożywna, sycąca i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Jej...

Kurczak w roli głównej. Odkryj przepis na treściwe naleśniki gyros
Masz ochotę na domowy fast food? Proponuję wypróbowany przepis na naleśniki gyros z kurczakiem. To sycące i bardzo aromatyczne danie. Polecam dodać do nich...

Najlepsze ciasta na Wielkanoc. Oto 25 przepisów, które sprawdzą się podczas świąt
Święta wielkanocne warto uczcić przygotowując pyszne, domowe ciasta. Mamy dla ciebie 25 propozycji na najlepsze słodkości, które z pewnością umilą ci święta. To...
Najpopularniejsze
CENEO.PL SONY Xperia 5 IV 5G 8/128GB Czarny
xperia 5 iv ma moc i wydajność, których potrzebujesz do codziennej kreatywności, od tworzenia,...