Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nagroda miesiąca za rybę po grecku

Konrad Gaca
fot. Agnieszka Kozłowska/Gaca centrum
Anna Zapora z Jeleniej Góry zwyciężyła w lutowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Dzięki przepisowi na rybę po grecku zdobyła 28 dni dostępu do programu dietetyczno-treningowego Gaca System. Ma także szansę na zdobycie tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania i 3 tys. zł nagrody.

Laureatka nagrody miesiąca w swoim przepisie umieściła dorsza. To lekkostrawna ryba morska, będąca, podobnie jak wiele innych ryb, źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera ona zdrowe kwasy tłuszczowe omega - 3, odpowiedzialne między innymi za nasze samopoczucie, pracę układu krwionośnego i nerwowego. W dorszu znajdziemy także kwasy omega - 6, których spożywanie usprawni funkcjonowanie nerek i wątroby. W dorszu znajdziemy także duże ilości selenu. Pierwiastek ten korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego. W dorszu jest także wiele witamin z grupy B, odpowiedzialnych za pracę serca, układu nerwowego, stan skóry oraz funkcjonowanie układu trawienia, a także witaminę D3, która jest ważna dla sprawnego działania układu nerwowego oraz kostnego.

Klasyczna ryba po grecku nawet w wersji light nie może obejść się bez marchwi. To ona jest źródłem beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność człowieka, chroniąc przed infekcjami układ pokarmowy i oddechowy. Beta-karoten ma również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Marchew jest bogata w związki mineralne, takie jak: cynk, wapń, żelazo i miedź - to one m.in. korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Pomidor to cenne źródło likopenu, który jest nie tylko wyjątkowo skutecznym przeciwutleniaczem, ale ma także działanie antynowotworowe. Najczęściej o likopenie mówimy w kontekście walki z nowotworem, ale pamiętajmy, że ten barwnik pomaga także zapobiegać nowotworom płuc, piersi, odbytu i żołądka. Pamiętajmy także, że pomidory to cenne źródło witamin: C oraz A, ponadto dostarczają istotnych dla zdrowia ilości potasu oraz żelaza.

Cebula to znakomity środek pomagający wzmacniać naszą odporność. Pamiętajmy jednak, że ma ona znacznie więcej właściwości zdrowotnych. U diabetyków pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Zawarta w tej roślinie kwercetyna chroni przed rozwojem miażdżycy, a siarka korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Ponadto udowodniono, że systematyczne jedzenie cebuli ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Kolejne składniki nagrodzonego przepisu, czyli takie jak: seler i pietruszka są znane z dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego. Dzięki temu korzystnie będą wpływać także na proces odchudzania lub utrzymanie zdrowej sylwetki.

Czosnek sprawi, że ryba nabierze nie tylko mocnego aromatu, ale zamieni się w naturalny antybiotyk. Liczne badania potwierdziły skuteczność czosnku w walce z bakteriami i wirusami. Ma on także działanie przeciwgrzybiczne. Powinny pamiętać o nim osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu i usuwa toksyny z organizmu.

Kolorowa pycha z dorsza
Składniki:

  • 4 średnie filety dorsza ze skórką
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • warzywa średniej wielkości: seler i po 4: pomidory, marchewki, cebule, pietruszki
  • liście kapusty włoskiej
  • przyprawy: listek bobkowy, ziele angielskie, świeżo mielony czarny pieprz, mały korzeń imbiru, cytryna, ząbek czosnku, natka z pietruszki, kiełki rzodkiewek i brokułów.

Przygotowanie:
Robię marynatę z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, pieprzu, utartego czosnku i imbiru. Zalewam filety ułożone w brytfannie, wstawiam do lodówki i czekam 2 godziny. Następnie ryby piekę w brytfannie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 20 min. Cebule i liście kapusty drobno siekam, pozostałe warzywa (w tym pomidory uprzednio sparzone i obrane ze skórki) ścieram na grubej tarce. Warzywa, listek bobkowy i ziele angielskie podlewam odrobiną wody i podduszam, aż będą al dente.
Następnie rybę układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam warzywami
i polewam powstałym podczas duszenia sosem. Wszystko zapiekam jeszcze 15 min w nagrzanym piekarniku. Posypuję drobno posiekaną natką pietruszki i dekoruję kiełkami rzodkiewek i brokułów, co dodatkowo nadaje potrawie charakterystyczny, pikantny smak.

Autor przepisu: Anna Zapora z Jeleniej Góry

1}Nadal masz szansę na wygraną!

Już za tydzień rozpoczniemy piątą część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponowaćswój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania, opracowane przez innych.
Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.

2}Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca w nagrodę otrzyma bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideo-konferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska