Budowa liceum nr 5 przy Ślężnej. To już coraz bardziej przypomina szkołę (ZDJĘCIA)

Redakcja
Budowa nowego LO5 przy ul. Ślężnej WSK
Budowa Liceum Ogólnokształcącego nr 5 przy ul. Ślężnej postępuje bardzo szybko. Bryłę nowej szkoły wyraźnie już widać z ulicy Ślężnej i parku Andersa. Na trzech kondygnacjach, jednej podziemnej i dwóch naziemnych, toczą się prace. Trwa zbrojenie i wylewanie ścian i stropów. Uczniowie "piątki" przeniosą się z ul. Grochowej do nowego liceum w przyszłym roku.

Szkoła wyrosła już do poziomu pierwszego piętra, gdzie prace konstrukcyjne są bardzo zaawansowane. Od strony parku pracują koparki, a zainteresowani wrocławianie spacerujący tam z psami podglądają postęp prac przez siatkę. – Widać okna sal lekcyjnych, które będą od strony parku. Są duże, to dobrze. W środku będzie jasno, lepiej będzie się uczyć – sądzi Gabriela Sadowik mieszkająca w pobliżu. – Moja wnuczka na razie jest w podstawówce, ale chciałabym żeby kiedyś chodziła tu do szkoły, jeśli się dostanie. Mamy tak blisko i będzie tak ładnie – uśmiecha się wrocławianka, choć basen, który był kiedyś w tym miejscu, także bardzo dobrze wspomina.

Pod ziemią znajdzie się wejście na sale gimnastyczną, a także szatnie i niektóre pomieszczenia techniczne. Te pomieszczenia zbudowano już wiele tygodni temu. Do niedawna przechodnie widzieli jedynie puste przestrzenie na parterze. Teraz wszystkie ściany są uzupełnione, pierwsze piętro widać nawet z ulicy.

LO5 PRZY ŚLĘŻNEJ. NOWOCZESNA SZKOŁA
Od strony ulicy Ślężnej powstanie główne wejście do budynku, a na jego tyłach znajdzie się szkolny parking. Po wejściu do budynku znajdziemy się w przestronnym, kilkukondygnacyjnym holu z zielenią. To tu na przerwach będą spotykać się uczniowie. Na parterze znajdą się też blok administracyjny, świetlica i biblioteka z czytelnią. Z kolei wejście na salę gimnastyczną znajdować się będzie na poziomie -1. Będzie ona mogła się zamienić w aulę z widownią. Na poziomie -1 znajdą się też szatnie, magazyny, pomieszczenia techniczne, infrastruktura sali gimnastycznej i siłownia - ta będzie oświetlona światłem słonecznym i wychodzić będzie bezpośrednio do parku.

Na dachu sali gimnastycznej znajdzie się boisko z tartanem, a także sztuczna murawa. Sale będą dźwiękoszczelne, tak by w pracowniach chemicznych czy fizycznych nie przeszkadzał hałas. Z trzypiętrowego budynku inne sale lekcyjne będą wystawały z fasady jak szuflady. Umiejscowione będą na pierwszym i drugim piętrze od strony parku, a nie od ruchliwej ulicy. Taka lokalizacja zapewni nie tylko ciszę, ale też optymalne oświetlenie. Elewacja szkoły od strony parku ma zostać pokryta specjalną siatką umożliwiającą porastanie jej przez rośliny pnące.

We wrześniu 2017 r. uczniowie Liceum Ogólnokształcącego nr 5 i Gimnazjum Dwujęzycznego Nr 26 rozpoczną nowy rok szkolny w budynku przy ul. Ślężnej, a nie jak dotychczas przy ul. Grochowej na Gajowicach.

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gryzly

Hue Hue Hue

D
Dudek precz

Dupkiewicz ! Oddaj nam basen !!!!!

Dodaj ogłoszenie