"Europa na widelcu 2016" we Wrocławiu to dwa dni z przysmakami z całej Europy i kuchnią regionalną z Wrocławia i Dolnego Śląska. Do wspólnego biesiadowania zapraszają Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
Robert Makłowicz na konferencji prasowej poświęconej kulinarnemu festiwalowi mówił, że tegoroczna edycja imprezy będzie wyjątkowa, ponieważ Wrocław jest Europejską Stolicą Kultury. - Będziemy mogli skosztować zarówno kuchni wrocławskiej, jak i kuchni innych miast, które nosiły tytuł stolicy kultury - mówił Makłowicz.
Adam Grehl, wiceprezydent Wrocławia przypomniał początki festiwalu. Opowiadał, że data organizacji imprezy nie była przypadkowa. W ten sposób stolica Dolnego Śląska świętowała rocznicę pierwszych wolnych wyborów. - W każdym domu jest stół, który łączy rodzinę. My zapraszając do wspólnego biesiadowania w sercu Wrocławia chcieliśmy, żeby ten stół łączył także mieszkańców Wrocławia - mówił wiceprezydent Grehl.
W trakcie imprezy na wrocławskim Rynku będzie działał jarmark, na którym prezentowane będą europejskie produkty regionalne.
Podczas tegorocznego festiwalu Europa na widelcu będzie można spróbować kuchni Wrocławia, m.in. hubertówki na trójniaku, makówek, gołąbków babci Karoli czy śląskiego nieba. Wszystkie przepisy pochodzą z "Wrocławskiej Książki Kulinarnej", która 3 czerwca będzie miała swoją premierę. - To wyjątkowa książka, w której są nie tylko przepisy, ale także ciekawe opisy i piękne zdjęcia. - mówi Beata Śniechowska, zwyciężczyni 2. edycji programu Masterchef, ambasadorka Wrocławskiej Książki Kucharskiej.
Europa na Widelcu rozpocznie się w piątek, 3 czerwca o godz. 15.30. Nowością jest konkurs na najlepszy produkt dolnośląski. Będą także warsztaty pieczenia dawnego specjału Wrocławia - bułeczek drożdżowych z cynamonową kruszonką.
W sobotę impreza rozpocznie się paradą kucharzy o godz. 12.45. Podczas biesiady na stole pojawi się 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury. W tym dniu wrocławianie będą mogli spróbować, m.in.: burgera z szarpaną wołowiną, wołowinę w piwie po flamandzku, szarlotkę prowansalską, andaluzyjski chłodnik, szparagi z sosem holenderskim i reńską babkę ziemniaczaną z kiełbasą.
W programie: gotowanie na scenie, warsztaty pieczenia chleba. Tradycyjnie będzie można próbować szparagów i truskawek. Zagra Wrocław Respect Orchestra. Aby upamiętnić 4 czerwca na telebimie o godz. 13 wyświetlony zostanie klip, którego reżyserem jest Antoni Ferency.
W ramach festiwalu w Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu, ul. Krasińskiego 1 otworzona zostanie 3 czerwca wystawa "Europa od kuchni". Na wystawie będzie można zobaczyć znaczki pocztowe poświęcone gastronomii oraz fotografie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?