3 z 10
Poprzednie
Następne
Takie są najzdrowsze produkty spożywcze. Na liście nie tylko owoce i warzywa - zobaczcie!
Miejsce 6 - pestki dyni
Pestki dyni to nasiona dyni. Nasiona są zazwyczaj płaskie i owalne, z jedną osią symetrii, mają białą łuskę zewnętrzną, a po usunięciu łuski przybierają jasnozielony kolor.
Pestki dyni zawierają witaminy E, C, A, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6.
Cynk i witaminy o charakterze antyoksydacyjnym korzystnie wpływają na układ odpornościowy organizmu, wspomagają też odnowę komórek skóry, włosów i paznokci. Magnez korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Pestki dyni chronią przed miażdżycą, kamicą nerkową, a nawet osteoporozą (korzystnie wpływają na kondycję kości i zębów). Świeże (nie suszone) pestki dyni są skuteczne w walce z pasożytami układu pokarmowego, takimi jak: owsiki, tasiemiec czy glista ludzka.