Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Taizé od kuchni. Jak naraz ugotować 15 tysięcy obiadów?

Marcin Rybak
Marcin Rybak
W sobotę pielgrzymi zjedli 4 tony pierogów
W sobotę pielgrzymi zjedli 4 tony pierogów Pawe£ Relikowski / Polskapress
Zwycięzca niemieckiego kulinarnego teleturnieju, podobnego do polskiego Master Chefa, pomagał układać menu na wrocławskie Europejskie Spotkania Młodych, organizowane przez wspólnotę Taizé z Francji. - To młody chłopak, wolontariusz – opowiada Jacek Świerzewicz, szef wrocławskiej firmy, która codziennie przygotowuje kilkanaście tysięcy porcji ciepłych posiłków dla pielgrzymów. Jak naraz ugotować obiad dla 15 tysięcy ludzi? Sprawdziliśmy.

Obiady rozdawane są w każdy dzień w dwóch wielkich namiotach. Jeden stoi na pl. Wolności, drugi - koło Hali Ludowej. Zgodnie z ustaleniami z braćmi z Taizé, wszystkie ciepłe dania są bezmięsne. A to dlatego, że wśród tysięcy pielgrzymów z całego świata są z pewnością tacy, którzy mięsa nie jedzą - przygotowanie dla wszystkich jarskich potraw jest więc praktyczniejsze.

W sobotę pielgrzymi zjedli we Wrocławiu cztery tony ruskich pierogów. Na poniedziałek mają przygotowane taką samą ilość łazanek z kapustą. Są też podgrzane wcześniej konserwy – z pierożkami ravioli w sosie pomidorowym.

Przygotowanie tylu posiłków w jednym momencie nie byłoby możliwe. Dlatego pierogi, łazanki, naleśniki, placki ziemniaczane zostały przygotowane wcześniej i czekają głęboko zamrożone w chłodni. - Przygotowanie kilkudziesięciu tysięcy porcji zajęło trzy tygodnie - wylicza Jacek Świerzewicz. Codziennie od 4 nad ranem posiłki są podgrzewane w firmowej kuchni przy ul. Orzechowej. Potem pakowane są tak by w czasie kiedy będą serwowane miały temperaturę 65 stopni.

Jak firma dostała ten kontrakt? Zaczęło się we wrześniu. Siostra zakonna przysłała mejla z prośbą o przygotowanie dziesięciu porcji ciepłych obiadów i dowiezienie do biur przy pl. Grunwaldzkim. Nie wytłumaczyła, o co chodzi. Tych dziesięć obiadów wozili codziennie, przez tydzień. Dopiero potem dostali propozycję przygotowania posiłków na spotkania Taizé. Istotna była opinia niemieckiego wolontariusza z kulinarnego „talent show”.

Zobacz też: Taizé we Wrocławiu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska