Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sycąca zupa pomidorowa z ciecierzycą na obiad. Idealny przepis na rozgrzewające danie. To danie nasyci na długo

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szukasz pomysłu na rozgrzewającą zupę pomidorową? Polecam dodać do niej przeciśnięty czosnek i ciecierzycę ze słoika, która będzie naturalnym źródłem białka. Gotową zupę zabielam mleczkiem kokosowym, która nada delikatnej konsystencji. Poznaj przepis na domową zupę pomidorową z ciecierzycą.

W skrócie

Domowa zupa pomidorowa z ciecierzycą to pomysłowy sposób na przemycenie strączków. Zmiksowana ciecierzyca zagęści zupę, a także stanie się istotnym źródłem białka w codziennym menu. Aksamitna konsystencja powstanie poprzez dolanie podczas gotowania mleczka kokosowego. Jeżeli nie przepadacie za tym egzotycznym smakiem, to polecam użyć gęstej i zahartowanej śmietany. Wypróbuj przepis na aksamitną zupę pomidorową z ciecierzycą z puszki lub słoika.

Widok z góry na zupę pomidorową z ciecierzycą w talerzu z czerwonym obramowaniem, obok widoczna ciecierzyca w szklanej miseczce
Sycąca zupa pomidorowa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym to pomysł na rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Anna Daniluk

Zupa pomidorowa z ciecierzycą – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 150 g ciecierzycy ze słoika,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili,
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g),
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (200 g),
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.

Do podania:

  • prażona ciecierzyca, posiekana natka pietruszki, grzanki czosnkowe, listki bazylii.

Jak zrobić zupę pomidorową z ciecierzycą?

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę ze słoika odcedziłam z zalewy i przepłukałam pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę, czosnek i marchewkę pokroiłam w kostkę.
  3. Na oleju zeszkliłam cebulę, czosnek i marchewkę wraz z liściem laurowym. Dodałam do niej chili i smażyłam przez minutę. Liść laurowy wyjęłam z warzyw.
  4. Następnie dodałam pomidory i po 5 minutach dolałam ocet balsamiczny. Składniki dokładnie wymieszałam, wrzuciłam ciecierzycę i zalałam bulionem.
  5. Wszystkie składniki zagotowałam, dodałam sos sojowy i na małym ogniu gotowałam przez 10 minut.
  6. Następnie wlałam mleczko kokosowe i dodałam świeżo zmielony czarny pieprz.
  7. Zupę pomidorową z ciecierzycą zmiksowałam przy pomocy blendera na gładki krem.
  8. Rozlałam ją do misek i przed podaniem posypałam szczypiorkiem i uprażoną ciecierzycą.
  9. Zupa pomidorowa z ciecierzycą smakuje także po odgrzaniu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycąca zupa pomidorowa z ciecierzycą na obiad. Idealny przepis na rozgrzewające danie. To danie nasyci na długo - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska