Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grudniowa pomidorowa to zimowa wersja tradycyjnej pomidorówki. Bardziej treściwa i podkręcona nieoczywistymi składnikami

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
W zimowej wersji popularnej zupy ryż jest zastąpiony kaszą
W zimowej wersji popularnej zupy ryż jest zastąpiony kaszą Karolina Głogowska
Pomidorową, czy to z ryżem, czy z makaronem, znają wszyscy. Nawet jeśli kochamy tę zupę, to dobrze wiemy, że raczej nie można się nią najeść. To dobry pomysł na pierwsze danie do obiadu. Zimowa wersja pomidorowej, z kaszą i pieczarkami, wystarczy za cały posiłek. Przygotowuje się ją w kilkanaście minut, a efekt jest zaskakująco pyszny.

W skrócie

Ta zupa pogodzi dwa zwaśnione od lat obozy: fanów pomidorowej z ryżem i tych, którzy jedzą ją tylko z makaronem. Jeśli nie wiesz, co wybrać, ugotuj na obiad pomidorówkę z kaszą. Aż dziwne, że ta wersja nie jest stałą pozycją w tradycyjnych, polskich książkach kucharskich. Nasza rodzima kuchnia stoi bowiem kaszą, którą zresztą najlepiej jeść właśnie zimą, bo dostarcza dużo energii i jest sycąca.
Często zdarza mi się, że przepis na jakieś danie po prostu pojawia się w mojej głowie. Tak było właśnie z grudniową pomidorową. Miałam ochotę na coś pomidorowego, rozgrzewającego i pożywnego. Tradycyjna pomidorówka z ryżem bądź makaronem jest mniej sycąca, choć niekoniecznie zdrowsza. Pomyślałam, że charakterystyczny smak kaszy gryczanej podkręci słodycz i kwaskowatość pomidorów i rzeczywiście okazało się to bardzo udaną kompozycją. Nie jadam mięsa, więc mięsny smak umami zastąpiły mi podsmażone na złoto pieczarki oraz suszone grzyby. Zupa jest tak treściwa, że wystarczy za cały obiad, a w dodatku robi się ją w 15 minut.

Zimowa pomidorowa z kaszą i pieczarkami - przepis na pożywną zupę

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 500 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 500 g brązowych pieczarek
  • szklanka kaszy gryczanej
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po pół łyżeczki mielonej czerwonej papryki – słodkiej i wędzonej
  • dwa suszone grzyby
  • łyżka masła

Jak przygotować pomidorówkę w wersji zimowej?

  1. W garnku z grubym dnem zeszkliłam pokrojoną cebulkę i czosnek.
  2. Dodałam pieczarki i smażyłam na małym ogniu aż się zrumieniły. Pod koniec smażenia dodałam mieloną paprykę.
  3. Wlałam do garnka passatę oraz bulion warzywny, dodałam suszone grzybki i gotowałam na małym ogniu przez pięć minut.
  4. W drugim garnku ugotowałam na sypko kaszę gryczaną, odcedziłam i dodałam do zupy.
  5. Całość doprawiłam solą i pieprzem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Grudniowa pomidorowa to zimowa wersja tradycyjnej pomidorówki. Bardziej treściwa i podkręcona nieoczywistymi składnikami - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska