Restauracja Maxa Berga wznawia działalność przy Hali Stulecia [ZDJĘCIA]

Magdalena Pasiewicz
Magdalena Pasiewicz
Otwiera się Restauracja Tarasowa przy Hali Stulecia. Pawilon restauracyjny zaprojektował Max Berg 7.06.2022
Otwiera się Restauracja Tarasowa przy Hali Stulecia. Pawilon restauracyjny zaprojektował Max Berg 7.06.2022 Magdalena Pasiewicz
Udostępnij:
Restauracja zaprojektowana przez Maxa Berga przy Hali Stulecia wznawia działalność w pełnej okazałości. Na miejscu blisko 150 miejsc przy stolikach, widok na fontannę, a w karcie dań sezonowe dania z produktów regionalnych, które komponuje zwyciężczyni programu Top Chef.

Restauracja Tarasowa znajduje się w obecnym budynku Wrocławskiego Centrum Kongresowego. Główna sala została wyremontowana i przystosowana tak, by pomieścić 80 klientów przy stolikach i 60 na tarasie z widokiem na fontannę multimedialną.

"Chcemy połączyć tradycję z nowoczesnością. Tradycję, bo to jest miejsce o bardzo ciekawej historii gastronomicznej. Sam pawilon restauracyjny działał tu już od 1913 roku i był projektu Maxa Berga i Hansa Poelziga. My teraz nazwą "Restauracja Tarasowa" nawiązujemy do tego konceptu, chcemy skorzystać z bogatej tradycji kuchni Wrocławia i Dolnego Śląska, pokazać ją bardziej nowocześnie - mówi Jakub Grudniewski, prezes Hali Stulecia.

Obecny projekt jest zgodny z koncepcją Maksa Berga i pierwotnym wystrojem wnętrz, a wykończenie detalu dopracowane tak, by przyjemnie spędzić czas przy stoliku. Projektanci zwrócili uwagę nawet na oświetlenie, by nikogo nie raziło ono w oczy, a pomiędzy kolejnymi stolikami zamontowano kotary, którymi można wygrodzić własną strefę z kilkuosobowym stolikiem.

Co znajdziemy w karcie dań?

Karta przede wszystkim bazuje na lokalnych produktach, do współpracy zapraszani są miejscowi wytwórcy, różnego rodzaju - zarówno wytwórcy porcelany, jak np. firma ,,Zakwas’’, która robi garnuszki na buliony specjalnie dla restauracji wytoczone na kole garncarskim, które będą w nich podawane. Podobnie składniki dań, restauracja korzysta z wieprzowiny złotnickiej, czy kawior z pstrąga z gospodarstwa wodnego z zielenicy oraz z polskiej wołowiny.

- W obecnej karcie staraliśmy się skomponować świeże propozycje, jedną z naszych interpretacji jest botwina z ryb, to jest nasza zimna przystawka. Kiedyś to była forma chłodnika albo zupy rybnej, w której była gotowana ryba i do tego dużo zielonych dodatków. Nazwa może być myląca, w dawnych czasach botwina używana była do określenia nowalijek, które my wykorzystamy w tym daniu — wyjaśnia mówi Katarzyna Daniłowicz, szefowa kuchni w Hali Stulecia.

Dodaje, że teraz jest sezon na takie produkty, które są cudowne, ale występują tylko przez miesiąc, są to kwiaty kopru, kwiaty szczypiorku i ich również można spodziewać się na talerzu, na pewno przez jakiś czas.

- Chcemy, żeby w tym kompleksie historia była żywa i była opowiadana w ciekawy sposób, dlatego staramy się w karcie w kilku pozycjach nawiązywać do tych tradycyjnych dań. Śląskie niebo to przykład dania które pojawi się w karcie zimowej, bo to jest ciężkie danie z suszonymi owocami, wieprzowiną i kluseczkami. — dodaje zwyciężczyni TopChef.

Oficjalne otwarcie zaplanowano na środę 8 czerwca?

Restauracja czynna w tygodniu będzie od godziny 14 do godziny 23, przy czym kuchnia wydawać posiłki będzie do godziny 22. Natomiast w weekend restauracja działać będzie w godzinach 12-23, czyli do ostatniego pokazu fontanny.

A już w najbliższą niedzielę, odwiedzający okolice Hali Stulecia i pergoli spodziewać się niespodzianki, planowane są konkursy z nagrodami. Jakie to będą nagrody i kiedy rozpoczną się konkursy, najlepiej sprawdzać na stronie Hali Stulecia w mediach społecznościowych.

Otwiera się Restauracja Tarasowa przy Hali Stulecia. Pawilon restauracyjny zaprojektował Max Berg 7.06.2022

Restauracja Maxa Berga wznawia działalność przy Hali Stuleci...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Beko

Beko DFS26024X

2 049,73 zł1 229,00 zł-40%
miejsce #2

Amica

Amica DFM41E6qISN

1 785,71 zł1 293,00 zł-28%
miejsce #3

Bosch

Bosch Serie 2 Home Connect SMS2ITI11E

1 779,00 zł1 349,00 zł-24%
miejsce #4

Bosch

Bosch Serie 2 SRS2HKI59E

2 089,00 zł1 699,00 zł-19%
miejsce #5

Electrolux

Electrolux ESF2400OW

1 399,00 zł1 189,67 zł-15%
miejsce #6

Miele

MIELE G 5022 SC

3 679,00 zł3 299,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Najczęściej fałszowane produkty spożywcze na świecie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie