A zatem Oxymel to tradycyjna mieszanina octu owocowego (najczęściej jabłkowego), miodu, warzyw i ziół. Sama nazwa Oxymel wywodzi się z języka greckiego "oxymeli" - (łac. oxy - utlenione wino) i miód (łac. mel).
Ta specyficzna mikstura była wykorzystywana już za czasów Hipokratesa jako eliksir na przeziębienie i grypę. Również w średniowieczu i wiekach późniejszych, gdy nie dysponowano jeszcze innymi lekami, ta mieszanka naturalnych składników - była nader chętnie stosowana przez zielarzy i uzdrowicieli. Dopiero rozwój współczesnej medycyny, odkrycie antybiotyków naturalnych a później syntetycznych sprawił, że o tym naturalnym preparacie zapomniano.
Moda na Oxymel powróciła dopiero w 1980 roku za sprawą cenionej, amerykańskiej zielarki Rosemary Gladstar, która miksturę octu, miodu i warzyw nazwała ognistym cydrem. Dzisiaj możemy znaleźć w sklepach różne rodzaje Oxymeli. Pytanie- jak wybrać najlepszy?
Podstawą dobrego produktu końcowego są dobre składniki. Istotne jest zatem, aby powstał on na bazie niepasteryzowanego, żywego octu jabłkowego oraz wysokiej jakości miodu. Wybrane zioła i warzywa maceruje się przez dłuższy czas w mieszaninie octu i miodu, dzięki czemu w procesie delikatnie przebiegającej fermentacji, zawarte w nich składniki aktywne przechodzą do octu.
Jakie działanie ma Oxymel?
Nie ma badań naukowych potwierdzających lecznicze działanie ognistego cydru, możemy jednak opierać się na tradycyjnym zastosowaniu acz wzbogaconym o współczesną wiedzę, dzięki której znamy działania substancji aktywnych pochodzących z poszczególnych składników mikstury np. czosnku, kurkumy, imbiru.
Według tradycji ognisty cydr ma zastosowanie w :
- przeziębienia i grypy,
- osłabienia układu odpornościowego,
- bólu gardła, chrypki, kaszlu, kataru,
- zapalenia zatok,
- zalegającej wydzieliny w górnych drogach oddechowych, a także przy wspomaganiu procesów trawiennych.
Jak go dawkować?
W celach profilaktycznych należy przyjmować 1 do 3 łyżek stołowych dziennie. Najlepiej preparat rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody. W stanach chorobowych dawka terapeutyczna jest zawsze większa.
Przeciwwskazania:
Oxymel to produkt całkowicie naturalny, bezalkoholowy zatem nie ma większych przeciwwskazań co do jego stosowania, podobnie jak w przypadku spożywania kapusty kiszonej czy kiszonych ogórków. Ostrożnie jednak powinny stosować go osoby ze stanami zapalnymi żołądka, nadżerkami czy wrzodami oraz stosujące leki zobojętniające kwasy żołądkowe. Należy też wsiąść pod uwagę indywidualną wrażliwość na pikantne przyprawy.
Gdzie można nabyć Oxymel
Wszystkie informacje dotyczące naturalnego tego naturalnego preparatu dostępne są na https://czas-zdrowia.pl. Poprzez stronę można zamówić także Oxymel, który dostępny jest w szklanych butelkach 0,33 l i 0,5 l. Dla dzieci przygotowany został Oxymel Junior w opakowaniu 0,33 l.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?