Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czosnek polski a czosnek chiński. Czy wiesz jak je rozróżnić? Łatwo się pomylić. Kolor i zapach mają znaczenie

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
W marketach często trafiamy na czosnek chiński. Czym różni się od polskiego?
W marketach często trafiamy na czosnek chiński. Czym różni się od polskiego? GettyImages/Nadya So
Często kupujemy główki czosnku, ale rzadko zastanawiamy się nad pochodzeniem produktu. Czosnek to czosnek. Okazuje się, że może być krajowy lub importowany z Chin. Ten drugi nie ma tak wielu walorów odżywczych, jak jego rodzimy odpowiednik. Jak sprawdzić, co trafia do naszych potraw?

Spis treści

Czosnek to bomba witaminowa. Dlaczego warto go jeść?

Baza do sosów, dodatek do mięsa, przyprawa – zastosowań czosnku zwyczajnego jest wiele. Choć istnieją różne rodzaje, np. niedźwiedzi lub dęty, to właśnie zwyczajny cieszy się największą popularnością. Boom na spożycie ząbków rozpoczyna się w sezonie jesiennym. W okresie zachorowań bylina sprawdza się na grypę, infekcję gardła i obniżoną odporność. Oprócz silnych właściwości antybakteryjnych wspomaga w walce z nowotworami. Ogrodnicy coraz chętniej sadzą czosnek w przydomowych warunkach.

– Dzięki swojemu specyficznemu zapachowi wywoływanemu przez bakteriobójczy związek – allicynę jest naturalnym antybiotykiem, a dzięki dużej ilości witaminy C zwiększa odporność naszego organizmu. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma działanie antynowotworowe, obniża procesy starzenia się organizmu – informuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Na to zwróć uwagę

Krajowy czosnek jest bardziej ekologiczny, co w praktyce oznacza więcej dobroczynnych właściwości. Najprościej odróżnić oba rodzaje po kolorze. Chiński produkt najczęściej jest biały, jak malowany, ten polski posiada plamy, a jego powłoka nie jest idealna. Osnówka może mieć zabarwienie różowe lub fioletowe.

Nie bez znaczenia jest też aromat. Nasze krajowe warzywa są intensywne, podczas gdy importowane główki nie wydzielają aż tak mocnego zapachu. W smaku podobnie, polski wytwór wyczuwalny jest bardziej, w zagranicznym pojawia się słodki posmak.

Mała czy duża główka? Który czosnek wybrać?

Czosnek pochodzący z Chin często jest większy niż ten z polskich upraw, nie kiełkuje i łatwo pozyskać z niego ząbki. Niektórzy klienci mówią, że wygląda jak nadmuchany. Na powierzchni ciężko dostrzec skazy, importowany towar jest dokładnie wyczyszczony, a krajowe główki tak idealne nie są.

Zwolenników czosnku chińskiego jednak nie brakuje. O ile część woli kupić swojski, prosto od rolnika, część stawia na marketowy, których ich zdaniem wolniej się psuje i nie razi natężeniem zapachu czy też smaku.

Źródło: piorin.gov.pl

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska