reklama

Potrawy wigilijne - jakie dania przygotować na Wigilię 24.12.2018 [LISTA POTRAW - PRZEPISY]

Redakcja
12 potraw wigilijnych - w każdym domu zestaw dań może być inny Adam Wojnar/Polskapresse
Potrawy wigilijne to nie przypadek. Każda ma swoje znaczenie. Sprawdź tutaj, jakie potrawy wigilijne powinny znaleźć się na każdym świątecznym stole. Przedstawiamy przykładową listę i przepisy na 12 potraw wigilijnych, których w świąteczny wieczór zabraknąć nie powinno. Oczywiście wybór dań jest dość szeroki, ale jedno nie ulega wątpliwości - potraw wigilijnych powinno być 12 i muszą to być dania postne.

Jakich konkretnie 12 potraw znajdzie się na stole, zależy od indywidualnych upodobań i regionu. Stały jest też zestaw produktów, z których są one przygotowywane - powinny być to płody lasów, pól, ogrodów, rzek i stawów (to różne gatunki kasz i mąki, kiszona kapusta i groch, grzyby, ryby, mak i miód, suszone warzywa i owoce).

Oto przykładowa lista potraw, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Wybierz z nich te, które podasz swoim gościom:

  • Karp na różne sposoby (np. smażony, w galarecie, po żydowsku, w sosie miodowym, faszerowany)
  • Zupa grzybowa
  • Barszcz z uszkami
  • Śledź na różne sposoby (np. w sosie śmietanowym, w oleju, pod pierzynką, z rodzynkami)
  • Kluski z makiem, cukrem i miodem
  • Ryba po grecku
  • Sałatka jarzynowa
  • Jajka z majonezem
  • Zupa rybna
  • Kapusta z grochem
  • Kapusta z grzybami
  • Kompot z suszonych owoców
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kutia
  • Sernik
  • Makowiec

12 POTRAW WIGILIJNYCH - LISTA DAŃ

Potrawy wigilijne mogą być też inne

Oczywiście, na świątecznych stole mogą pojawić się także inne potrawy wigilijne - wszystko zależy od zwyczajów rodzinnych, tradycji i regionu. Choć w wigilię post już nie obowiązuje, tradycją jest że potrawy wigilijne są postne, ale i sycące. Każda z wigilijnych potraw, łącznie z symbolizującym jedność opłatkiem, miała określoną symbolikę. Dlatego, aby zaskarbić sobie zdrowie, siłę i dostatek urodzaju na przyszły rok, w wigilię trzeba było spróbować wszystkiego.

Potrawy wigilijne. Regionalne produkty i potrawy na wigilię

Potrawy wigilijne - 12 dań na stole
Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od naszych indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. Podpowiadamy Wam sprawdzone przepisy na potrawy wigilijne, które mogą znaleźć się na waszych stołach. Zobaczcie przepis na barszcz z uszkami, karpia w galarecie, kompot z suszonych owoców, kapustę z grzybami, kutię, pierniki i wiele innych potraw wigilijnych.

ZOBACZ KONIECZNIE: Pyszne i proste sałatki na Wigilię

PRZEPISY NA POTRAWY WIGILIJNE

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI - PRZEPIS
Składniki: buraki, wywar z włoszczyzny, skórka z chleba, czosnek, ziele angielskie, grzyby suszone na farsz, ciasto odrobinę lżejsze jak na pierogi, sól, pieprz, cebula, masło.

Przygotowanie:
Zakwas na barszcz, bardzo cienko pokrojone w plastry buraki, cebulę, skórkę z chleba, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy zalać wodą i zostawić na kilka dni do zakwaszenia w ciepłym miejscu.

Farsz: grzyby ugotować i posiekać, poddusić z cebulą i masłem aż do odparowania wody.
Rozwałkować ciasto i formować uszka lub kołduny, napełniając je gotowym farszem. Ugotować na wrzącej osolonej wodzie i odłożyć. Odcedzić zakwaszony barszcz, połączyć z wywarem z włoszczyzny, dodać czosnek, sól, pieprz, odrobinę majeranku, doprawić do smaku i doprowadzić do temperatury wrzenia. Nie gotować!, bo straci kolor. Na podgrzanych talerzach ułożyć uszka i zalać barszczem.

Zobacz też: Życzenia na Boże Narodzenie, które zmieszczą się w jednym esemesie: Życzenia bożonarodzeniowe SMS. Krótkie i zabawne [SMS WIERSZYKI]

KARP W GALARECIE - PRZEPIS
Składniki: 1 kg karpia, 5 dag jasnych rodzynek, 1/8 l jasnego piwa, 3 - 4 cebule, 1 łyżka masła, 5-6 goździków, 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej, 2 łyżki octu, sól, pieprz

Galareta: wywar z odpadów rybnych i włoszczyzny, 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżka octu, 2 białka.

Przygotowanie
Karpia sprawić, odciąć głowę, płetwy, ogon i zachować do wywaru. Opłukać, pokroić na dzwonki szerokości ok. 2-3 cm,, osolić, oprószyć pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, włożyć obraną, pokrajaną w kostkę cebulę, zasmażyć nie rumieniąc, wlać piwo, ogrzać, włożyć rybę, razem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Gdy ryba jest już gotowa - wyjąć. Sos odparować, włożyć opłukane rodzynki i startą skórkę cytrynową.

Rybę ułożyć na półmisku, oblać sosem, zalać stygnącą, sklarowaną galaretą.

ZOBACZ NA NASTĘPNYCH STRONACH PRZEPISY NA INNE POTRAWY WIGILIJNE:
- RYBA PO GRECKU, KUTIA i KLUSKI Z MAKIEM
- GROCH Z KAPUSTĄ I ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
- KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW I KAPUSTA Z GRZYBAMI
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC

POTRAWY WIGILIJNE - PRZEPISY

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Składniki: 1/2 kg filetów rybnych, 2 cebule, 2 marchewki, 1/2 pietruszki, 1/8 selera, 1 średni przecier pomidorowy, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka, 5 łyżek oleju, 2 szklanki wody, oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Filety ryby przekroić na około 5ięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie. Usmażone filety odłożyć. Cebulę pokroić w "piórka". Warzywa utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Warzywa zalać w garnku wodą i dusić 20 minut. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem wg uznania. Dusić 10 minut. W pojemniku lub słoju układać warstwami zamiennie gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na ok. 12 godzin by ryba przeszła sosem.

Podawać na zimno.

Potrawy wigilijne. Regionalne produkty i potrawy na wigilię

KUTIA - PRZEPIS
Składniki: 30 dag pszenicy (bez łusek), 20 dag maku, orzechy łuskane, rodzynki, miód

Przygotowanie
Pszenicę namoczyć na noc. Gotować 4 godziny, aż będzie miękka. Odcedzić. Mak sparzyć i ugotować. Zemleć 2 razy. Wymieszać ostudzoną pszenicę, mak, miód, rodzynki, posiekane orzechy.

KLUSKI Z MAKIEM - PRZEPIS
Składniki: 500 g makaronu łazanki, 500 g maku, 500 ml miodu, pół szklanki rodzynek, pół szklanki migdałów, smażona skórka pomarańczowa

Przygotowanie
Mak zalewamy gorącą wodę (lub mlekiem), stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wylewamy na sito i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Mieszamy z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.

ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA WIGILIJNE POTRAWY:
- BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI i KARP W GALARECIE
- GROCH Z KAPUSTĄ I ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
- KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW I KAPUSTA Z GRZYBAMI
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC

POTRAWY WIGILIJNE - PRZEPISY

GROCH Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki: ½ kg kiszonej kapusty, ½ kg białej kapusty, 1 marchewka, szklanka całego grochu, cebula, 5-6 pieczarek, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, tymianek lub majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Przygotowanie
Groch zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia osączamy go na sicie i gotujemy w osobnym naczyniu, w niedużej ilości wody z solą i majerankiem. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i startą na tarce marchew i drobno pokrojone pieczarki. Całość zalewamy szklanką wody, dorzucamy drobno poszatkowaną białą kapustę, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz oraz tymianek i dusimy 15-20 minut, aż kapusta będzie miękka. Wówczas dodajemy do tego kiszoną kapustę, mieszamy i dusimy następne10-15 minut. Gdy wszystkie składniki są już miękkie dorzucamy ugotowany groch z niedużą ilością wody, w której się gotował, doprawiamy do smaku i dusimy tylko tyle, ile trzeba by zredukować wodę. Podajemy na gorąco.

Potrawy wigilijne. Regionalne produkty i potrawy na wigilię

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ - PRZEPIS
Składniki:
Makaron: 40 dag dobrej jakości mąki pszennej, 2 jaja + 1 żółtko, 150 ml wody, ćwierć łyżeczki soli
Kapusta: 75 dag kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru oliwa do smażenia, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie
Kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie dokładnie odciśnij i wrzuć do garnka z grubym dnem. Do kapusty dodaj dwie łyżki cukru, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz ziarnisty, następnie zalej dwiema szklankami wody i duś pod przykryciem przynajmniej pół godziny.

W tym czasie przygotuj ciasto na łazanki. Mąkę przesiej z solą, wbij do niej jajka i dodaj żółtko oraz połowę przygotowanej wody, wymieszaj wszystko. W razie konieczności uzupełniaj wodę, cały czas wyrabiaj ciasto, tak by wyszła delikatna i jedwabista kulka. Ciasto rozwałkuj, na stolnicy obficie obsypanej mąką, bardzo cienko, pokrój na paseczki szerokości około 2 cm, a następnie te paski potnij również na takie kawałki. Idealne łazanki mają kształt rombów 2 na 2 cm. Łazanki pozostaw do przeschnięcia. W tym czasie posiekaj bardzo drobno cebulę i zeszklij ją na maśle, następnie dodaj na patelnię mąkę i wymieszaj dokładnie by nie było gródek.
Zahartuj zasmażkę odrobiną wody z kapusty i dodaj do garnka, wymieszaj i duś jeszcze przez chwilę. Łazanki wrzucaj do posolonej, gotującej się wody i wyławiaj bezpośrednio po wypłynięciu. Kapustę przełóż na patelnię, dodaj do niej ugotowane łazanki, przemieszaj wszystko i przesmaż kilka minut na ogniu.

ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA POTRAWY WIGILIJNE:
- BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI i KARP W GALARECIE
- RYBA PO GRECKU, KUTIA i KLUSKI Z MAKIEM
- KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW I KAPUSTA Z GRZYBAMI
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC

KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW - PRZEPIS
Składniki: 10 śliwek suszonych, 10 moreli suszonych, 5 daktyli, 2 przekrojone na ćwiartki suszone figi, 1/2 szklanki rodzynek, 10 plastrów suszonych jabłek, 10 plastrów suszonych gruszek, 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 goździki, 4 łyżki cukru, 1 i 1/2 litra wody

Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym gazie 30 minut. Ostudzić. Podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

Potrawy wigilijne. Regionalne produkty i potrawy na wigilię

ZOBACZ TEŻ - 12 POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ - LISTA - PRZEPISY
KAPUSTA Z GRZYBAMI - PRZEPIS
Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty, 25 dag suszonych grzybów, 1 łyżka miodu, pół szklanki oleju/oliwy, pieprz mielony, 2 suszone (albo lepiej wędzone śliwki)

Przygotowanie
Potrawę zaczyna się przygotowywać 3 dni przed Świętami. Kapustę przepłukać, by nie była za kwaśna. Zalać wodą. Gotować przez 2 godziny. Grzyby namoczyć, zalać wodą i ugotować. Odcedzić (wodę z gotowania wlać do kapusty). Grzyby drobno pokroić dodać do kapusty razem z suszonymi śliwkami. Wlać oliwę. Dusić kapustę przez następne 2 godziny. Zostawić w chłodzie do następnego dnia. Znów dusić 2 razy po 2 godziny. Doprawić pieprzem i miodem. Przez następny dzień podgrzewać kapustę codziennie 2 razy po pół godziny.

ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA WIGILIJNE POTRAWY:
- BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI i KARP W GALARECIE
- RYBA PO GRECKU, KUTIA i KLUSKI Z MAKIEM
- GROCH Z KAPUSTĄ I ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC

POTRAWY WIGILIJNE

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - PRZEPIS
Składniki: mąka (2 szklanki), mleko (1 szklanka), przegotowana woda (2 szklanki), 3 jajka, sól (łyżka), mączka ziemniaczana (też łyżka). Składniki na farsz: cebula, pół kilograma kiszonej kapusty, 30 dag pieczarek, sól, pieprz, 2 puszki przecieru pomidorowego. Dodatkowo: jajka i bułka tarta - do smażenia.

Przygotowanie
Zrobić ciasto na naleśniki: zmieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, sól. Usmażyć naleśniki.

Obierz dwie małe cebule. Pokrój ją w drobną kostkę i podsmaż na patelni na dwóch łyżkach masła. Zeszkloną cebulkę wrzuć do garnka, gdzie znajduje się lekko pokrojone i lekko podgotowane pół kilograma kiszonej kapusty. Dodaj pokrojone w kostkę 30 dag pieczarek, sól, pierz i dwie mini-puszki przecieru pomidorowego. Duś przez pół godziny na małym ogniu, mieszaj od czasu do czasu, Pozwól wodzie odparować.

Teraz należy zawinąć farsz w ciasto, a następnie obtoczyć w jajkach i tartej bułce, podsmażyć i podać z przybraniem z zielonej pietruszki.

PIERNIK WIGILIJNY - PRZEPIS
Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, 13 dag miodu, 1 jajko, 10 dag roztopionej margaryny do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody, 2 łyżeczki przyprawy do pierników.

Przygotowania
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej niewielką ilością bułki tartej. Dodatkowo do ciasta można dodać bakalie. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Ciasto można polać polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

MAKOWIEC - PRZEPIS
Składniki: 60 dag mąki krupczatki, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 1 kostka margaryny do pieczenia, 1 łyżeczka smalcu, 3 łyżki śmietany. Składniki na masę makową: 1/2 kostki masła, 1,5 szklanki cukru, 0,7 kg maku, bakalie - orzechy, migdały, pomarańcza kandyzowana - wg. uznania. Olejek rumowy lub arakowy.

Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na trzy części, z tego 1/3 wkładamy na ok. godziny do zamrażalnika. Pozostałą wykładamy na blachę. Mak mielimy dwukrotnie, gotujemy w mleku, maśle z bakaliami i cukrem. Masę rozkładamy na ciasto. Wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tarce, jako kruszonkę. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem lub kokosem. Z tabliczki gorzkiej czekolady, 1/4 kostki masła i 2 łyżek śmietany przygotowujemy sos czekoladowy do polania ciasta. Wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy ciasto.

ZOBACZ TEŻ PRZEPISY NA POTRAWY WIGILIJNE:
- BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI i KARP W GALARECIE
- RYBA PO GRECKU, KUTIA i KLUSKI Z MAKIEM
- GROCH Z KAPUSTĄ I ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
- KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW I KAPUSTA Z GRZYBAMI
- KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, PIERNIK WIGILIJNY oraz MAKOWIEC

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 79

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
19 grudnia 2018, 11:50, bez grzechu poczęty:

U mnie będzie to normalny dzień , bez obłudy i szyderstwa , i drwin z Jezusa . Czy obżeranie się musi kojarzyć się z JEZUSEM I BAŁWANAMI . Obłuda z głupotą .

i kogo to obchodzi???

K
Kasia

U mnie tradycyjne - karp, śledź, pierogi, sałatka jarzynowa, ryba po grecku barszcz (ale z tortellini arrighi, nie z uszkami) :)

b
bez grzechu poczęty

U mnie będzie to normalny dzień , bez obłudy i szyderstwa , i drwin z Jezusa . Czy obżeranie się musi kojarzyć się z JEZUSEM I BAŁWANAMI . Obłuda z głupotą .

k
kama

barszcz czerwony z uszkami grzybowymi, karp smażony (dzwonek lub filet), kapusta z grochem, kompot z suszu, pierogi z kapustą i grzybami, zupa rybna po zydowsku, szczupak na żółto w sosie szafranowym po stropolsku, śledzie marynowane z cebulką i śledzie w śmietanie, boczniaki smażone, kluski z makiem albo kutia, jabłka pieczone w miodzie faszerowane bakaliami i na zakończenie ciasta (makowiec, szarlotka, strucla ze śliwkami, piernik i keks)

.

,.

o
odpalamy grila na balkonie

będzie karkówka, boczek i kaszanka, łosoś

do tego piwo tylko z butli ( jesteśmy ortodoksyjnie nie ży-dzi)

pejsate menu nie wchodzi w grę

g
gość

Sałatka jarzynowa , czy jajka w majonezie to typowe na Wielkanoc

b
basia

BRAWO TY !!.

Z
ZZZZ

ZZZZ

(gość)

sam jesteś głupi wiesz

G
Gość

Tym bardziej, że większość tu wspomnianych potraw to inne wersje tego samego - kapusta z grochem, w krokietach i w pierogach. A ja np. nie lubię kapusty. I co? Mam mieć tylko 5 potraw, bo tu wszystko to samo? Można mieć 12 ale dla 2 czy 3 osób jedzenie z wieczerzy wigilijnej zostanie jeszcze na później

A
Aga

u mnie w rodzinie jada się barszcz wigilijny z grzybami i kaszą gryczaną jest przepyszny. Rozpoczyna wigilię. Grzyby suszone (ok 2 szklanki różnych grzybów) moczymy na noc w wodzie ok 2 litry i w tej samej gotujemy grzyby dodając: cebulę podpieczoną w całości i 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól i pieprz do smaku. . Dodajemy pół torebki kaszy gryczanej i gotujemy z grzybami aż kasza będzie miękka . Na koniec wlewamy 1 do 2 szklanek czystego zakwasu barszczu białego lub żuru ( bez osadzonej mąki). Najlepiej jest dodać swojski barszcz/żur, robiony w domu ale może być też kupny. Pychotka.

Z
ZZZZZ

ZZZZZZ

A
Ania

O ile dobrze się orientuję to post Na Wigilii nie obowiązuję już od kilku lat, przynajmniej takie info znalazłam w kilku artykułach w zeszłym roku, więc też mogę zjeść schabowego. Tylko po co? Schabowy na 1wsze Święto, a kolacja Wigilijna powinna być tradycyjna, w zależności od regionu...

m
mayx

figa z makiem i kutia są nie dobre

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3