W polskiej tradycji przyjęło się, że w Wigilię należy zachować post. Wskazana jest wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Jakie sałatki można więc zrobić, by było smacznie, a jednocześnie, by nie łamać tradycji. Podpowiadamy Wam, jak zrobić pyszne, proste i zdrowe sałatki wigilijne! Oto kilka szybkich, niedrogich i wypróbowanych przepisów na świąteczne sałatki.
ZOBACZ KONIECZNIE POTRAWY WIGILIJNE - 12 POTRAW - LISTA DAŃ, WSZYSTKIE PRZEPISY
SAŁATKA NA WIGILIĘ - PRZEPIS 1.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na sałatkę wigilijną:
- śledź w oleju - 10-12 płatów
- 1 puszka groszku konserwowego
- czerwona lub żółta papryka konserwowa - 2 całe lub 4 połówki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 cebule
- 8 korniszonów
- 7 łyżek stołowych majonezu
- pieprz mielony do smaku.
Przygotowanie:
Śledzie kroimy w około 1-centymetrowe paski, cebulę i korniszony w kostkę, paprykę w cienkie paseczki. Jajka w większą kostkę, lekko je solimy i mieszamy z łyżką majonezu. Są dwa sposoby podania tej sałatki:
1. Sposób bardziej estetyczny. Wszystkie składniki można ułożyć w rzędach obok siebie na półmisku. Na cebulę nałożyć jeszcze odrobinę majonezu i wszystko posypać mielonym pieprzem. Każdy z domowników będzie mógł wówczas nabrać sobie tych składników, na które ma ochotę i wymieszać je u siebie na talerzu.
2. Wszystko razem wymieszać w misce i w takiej formie podać na stół.
SAŁATKA NA BOŻE NARODZENIE - PRZEPIS 2. TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na świąteczną sałatkę jarzynową:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 puszka groszku konserwowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
SAŁATKA NA BOŻE NARODZENIE - PRZEPIS 3. SAŁATKA JARZYNOWA
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki na świąteczną sałatkę jarzynową:
Warzywa czyścimy, myjemy i gotujemy (marchewkę i pietruszkę można ugotować razem, ziemniaki oddzielnie). Po ich ostudzeniu kroimy je w kostkę. Tak samo postępujemy z jajkami i ogórkami. Wszystko wkładamy do jednej miski. Dodajemy groszek bez zalewy!). Wszystko łączymy z majonezem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem i mamy gotową sałatkę warzywną na wigilię. Żeby ładnie wyglądała, można ją udekorować np. natką pietruszki.
ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM i SZYBKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI
Słodkości na świąteczny stół - przepisy cukiernika Pawła Małeckiego
VIDEO https://get.x-link.pl/45936ae3-f2a8-a85d-6e11-15de2cd4da82,519c1d61-9896-27c8-03a0-ff678680c374,embed.html
SAŁATKA NA BOŻE NARODZENIE - PRZEPIS 3. SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na świąteczną sałatkę z tuńczykiem:
- woreczek ugotowanego ryżu
- puszka tuńczyka w oleju
- 6 łyżek majonezu
- pokrojony szczypiorek
- starty na tarce żółty ser (najlepiej gouda)
- 3 ugotowane na twardo jajka
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Ugotowany ryż wykładamy do miseczki (ładnej, najlepiej przezroczystej - takiej, którą będziemy mogli już postawić na stół) Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki majonezu. Pieprzymy i solimy warstwę. Następnie układamy tuńczyka. Znów rozsmarowujemy dwie łyżki majonezu. Wyrównujemy warstwę. Solimy i pieprzymy. Układamy pokrojony szczypiorek. Na to ser gouda. Kładziemy majonez. Solimy i pieprzymy. Całość przykrywamy rozdrobnionymi w małą kosteczkę jajkami. Solimy i pieprzymy i gotowe. Najlepiej, żeby sałatka czekała na podanie w lodówce. Lepiej smakuje schłodzona.
Tę sałatkę można też urozmaicić - dodając np. warstwę groszku z puszki czy kukurydzy konserwowej.
SAŁATKA NA WIGILIĘ - SZYBKA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI
- 3 płaty marynowanych śledzi
- 2 średnie czerwone buraczki (lub 4 jeśli są małe)
- 10 łyżek majonezu
- 3 ziemniaki
- łyżka musztardy
- szczypiorek, pęczek
- pierz i sól.
Przygotowanie:
Gotujemy osobno buraczki i ziemniaki, pilnując, by ich nie rozgotować! Czekamy, aż warzywa ostygną i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy w kostkę (małe buraczki można pokroić w talarki). Śledzia kroimy wy około 1-centymetrowe paseczki. Szczypior drobno siekamy. Majonez mieszamy z musztardą. Przystępujemy do układania warstw. Na dnie ładnej miseczki (która później postawimy na stole) układamy ziemniaki. Warstwę przekładamy majonezem, solimy i pieprzymy. Wykładamy warstwę szczypiorku. Na szczypiorek kładziemy śledzie. Wykładamy majonez i znów kładziemy szczypiorek. Na koniec wykładamy buraczki i dekorujemy sałatkę. Wkładamy ją do lodówki i podajemy schłodzoną.
ZOBACZ NA NASTĘPNEJ STRONIE: SAŁATKI INTERNAUTÓW - ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU, SAŁATKA ŚLEDZIOWA ANNY
SAŁATKA NA WIGILIĘ - SAŁATKA ŚLEDZIOWA WG INTERNAUTKI ANNY
SAŁATKA NA WIGILIĘ - ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?