Hotel i restauracja Boutique Brajt to nowe miejsce na gastronomiiczno-noclegowej mapie Wrocławia. Mieści się w Dzielnicy Czterech Świątyń, w odnowionej kamienicy z połowy XIX wieku przy ulicy Włodkowica 18. Obok znajduje się chętnie odwiedzana przez wrocławian i turystów Promenada Śródmiejska oraz Pałac Ślubów.
Codziennie inny lunch
Restauracja oferuje tradycyjną kuchnię polską i europejską. Kucharzami są młode, kreatywne osoby, z bogatym doświadczeniem kulinarnym. Bazują oni tylko na naturalnych produktach, nie stosują polepszaczy smaków czy sztucznych przypraw. Wypiekają własne pieczywo i ugniatają domowy makaron. Jeden z kucharzy, Łukasz Strzeboński ma doświadczenie w gotowaniu dla sportowców, gdzie nauczył się wykorzystywać różnego rodzaju kasze, które są bardzo syte i zdrowe. I to właśnie na odpowiednią dietetyczność i kaloryczność potraw pan Łukasz zwraca szczególną uwagę.
Dużą popularnością cieszy się codziennie zmieniana oferta lunchowa serwowana od godz. 11 do 17. Składa się z trzech dań: zupy/przystawki, drugiego dania i deseru. Za zestaw ten zapłacimy 26 zł.
Wśród potraw dostępnych w menu,klienci chętnie wybierają ryby węgorza i sandacza, a także stek z polędwicy wołowej, pierogi oraz zupy, m.in. krem pomidorowy.
Oferta na lato
Karta dań zmienia się w zależności od sezonu. Latem znajdziemy w niej grasicę cielęcą, z jęczmieniem, z sezonowymi grzybami, patisonem i duszonymi mirabelkami, krem z pora i marchwi z wytrawnymi jabłuszkami i espumą pomidorową oraz kotlet cielęcy z chrupkami z bobu, gratinem ziemniaczanym i pudrem z kaszy palonej.
- Nasi kucharze proponują też kuchnię niekonwencjonalną, gdyż posiadamy bardzo dobry sprzęt do jej przyrządzania. Zjemy tutaj chrupki z warzyw czy suszone owoce sezonowe - mówi Roman Rawecki, właściciel Boutique Brajt.
Pan Roman dodaje, że wychodząc naprzeciw zapytaniom gości restauracji do menu wprowadzane są tradycyjne polskie potrawy. Wkrótce zjemy tu zatem kotlet schabowy z kością, golonkę pieczoną, kaszankę, pierogi z kapustą i grzybami czy żurek śląski z jajkiem.
Dla rodziców z dziećmi restauracja przygotowała obiady w cenie 49 złotych. W menu dla najmłodszych znajdują się m.in. rosół z domowym makaronem, nugetsy z kurczaka oraz naleśnik z twarożkiem i owocami.
Wśród deserów znajdziemy naleśniki, jabłecznik oraz wytwarzane na miejscu lody (aktualnie o smaku agrestowym).
Impreza w dawnym stylu
Gośćmi często odwiedzającymi restaurację Boutique Brajt są turyści polscy i zagraniczni (głównie niemieccy) oraz prawnicy i adwokaci z pobliskich kancelarii. Dużym zainteresowaniem cieszą się imprezy okolicznościowe. Dwie eleganckie sale są w stanie pomieścić 100 gości weselnych oraz orkiestrę lub zespół muzyczny. Organizowane są tutaj też spotkania biznesowe, stypy oraz kameralne obiady rodzinne wydawane z okazji urodzin bądź imienin.
Boutique Brajt umożliwia wystawianie swoich prac uzdolnionym plastykom. W niedalekiej przyszłości planowane są imprezy w klimacie dwudziestolecia międzywojennego, podczas których muzyka będzie odtwarzana ze starych, analogowych płyt. Możliwe, że będą się tu odbywały koncerty z udziałem muzyków z pobliskiej Akademii Muzycznej.
Restauracja, dostępna także dla osób niepełnosprawnych,czynna jest codziennie w godzinach od 11 do 22.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?