Gdzie najlepsza pizza? Wielkie Odkrywanie Dolnego Śląska trwa

Anna Gabińska
Udostępnij:
Nie samymi zabytkami i atrakcjami turysta żyje. Zapytaliśmy Was, gdzie jeść. I dopiero się zaczęło!

Co jak co, ale pizza to doskonała przekąska dla zgłodniałych odkrywców Dolnego Śląska. Dlatego na Facebooku zapytaliśmy, które pizzerie należy nominować. I nastąpił istny zalew propozycji.

We Wrocławiu najczęściej zgłaszano Piec Na Szewskiej i Tutti Santi z Hallera. Ale w rankingu na razie na pozycję lidera wysunęła się Pizza Pasta Piu z Bielan Wrocławskich. Na drugim miejscu jest Al Taglio Targowa z Hali Targowej, a na trzecim - Piekielny Kupiec (Wrocław, Rynek).

W Legnicy i regionie legnickim prowadzi pizzeria Piccolo Mondo z Chojnowa, na drugim jest Nisza ze Złotoryi, a na trzecim - Torino z Głogowa.

Jeleniogórskie? 1. Molto Bene Pizza z Karpacza, 2. Stary Piec z Lubania, 3. I Love Pizza z Jeleniej Góry.

W wałbrzyskim regionie stawkę otwiera Remiza z Żelazna, potem jest Savona ze Świdnicy i Bazylia z Kudowy-Zdroju.

Polecajcie innym
Pani Izabela z Oleśnicy wyznała właśnie na Facebooku, że dzięki tej dyskusji na temat, gdzie dają najlepszą pizzę na Dolnym Śląsku, będzie mogła zrobić sobie listę pizzerii do spróbowania, nie czekając na wyniki głosowania.
"Córka od tygodnia lubi pizzę, będziemy więc jeździć do tych polecanych i próbować" - ucieszyła się pani Izabela.

Pani Patrycja ze Szczecina poleca na FB Pizza Pasta Piu z Bielan Wrocławskich. I to jak!
„_Lokal w fajnych architektonicznie, zaadoptowanych, starych pomieszczeniach gospodarczych (lubię te klimaty).
Na wejściu pełny uśmiech kucharza z bakobrodami Gustawa Lutkiewicza :) słodko… Następnie poprawne „Dzień Dobry!”, przelatującego nisko nad ziemią kelnera (o wyglądzie południowym). Na wstępie: sałata monferina (rukola, pieczarki, cytryna, twardy ser, myślałam, że parmezan, ale chyba grana). Focaccia, podana do przystawek - bezprecedensowa!
Danie główne: ossobuco - miękkie, odchodzące od kości mięsko, rozpływające się w ustach. A tak cienko pokrojonej polędwicy jeszcze w życiu nie widziałam, mistrzostwo świata!_”

A Wy gdzie tak zjedliście?

Całą listę nominowanych pizzerii znajdziecie na stronie gazetawroclawska.pl/odkrywanie. Zajrzyjcie tam, bo jeśli nie ma tej, w której doznaliście zjawiska „nieba w gębie”, zgłoście czym prędzej i zagłosujcie! Wszystkich zgłoszeń pizzerii z całego Dolnego Śląska do tej pory wprowadziliśmy 157. Czekamy do 11 sierpnia. Ale czym szybciej wprowadzimy kandydata, tym więcej głosów ma szansę dostać.

Mamy pierwszy tysiąc
Ponad tysiąc nominacji, 15 kategorii - tak w liczbach wygląda plebiscyt Wielkie Odkrywanie Dolnego Śląska. Prowadzimy go pod patronatem Marszałka Dolnego Śląska.
- Dolny Śląsk to bez wątpienia jeden z najciekawszych regionów w Polsce - różnorodny, bogaty w atrakcje i pełen tajemnic - uważa Cezary Przybylski, marszałek województwa. - Mamy też niezwykle aktywnych i kreatywnych mieszkańców. Wszystko razem sprawia, że Dolny Śląsk słynie z miejsc do wypoczynku i rekreacji, a jednocześnie licznych imprez i wydarzeń, które przyciągają turystów z kraju i zagranicy - podkreśla.

Marszałek Przybylski przyznaje, że trudno jest wskazać, które z miejsc, wydarzeń, przedsięwzięć kulturalnych, kulinarnych, turystycznych jest najciekawsze. My podejmujemy taką próbę, organizując plebiscyt, ale to Państwo głosując wybierzecie zwycięzców - w tym roku aż w 15 kategoriach.

11 z nich podzieliliśmy na cztery regiony, które swoim zasięgiem obejmują cztery byłe województwa z czasów, gdy było ich 49: wrocławskie, jeleniogórskie, legnickie i wałbrzyskie. Cztery kategorie: Wydarzenie Kulturalne, Wydarzenie Kulinarne, Święto Miasta/Gminy i Folder/Książka Promujące Dolny Śląsk.

Plebiscyt już się rozpoczął i potrwa do 25 sierpnia. Polega na głosowaniu SMS-ami w systemie Premium. Jeden SMS to 1 głos. Koszt 1 SMS-a to 2,46 zł.

Jak zagłosować?
Przede wszystkim należy wejść na stronę główną plebiscytu: gazetawroclawska.pl/odkrywanie

Tam znajdziecie wszystkich dotychczas zgłoszonych kandydatów. Każdy z nich ma przypisany specjalny kod. Nie znaleźliście atrakcji, hotelu, pensjonatu czy agroturystyki, na którą chcielibyście zagłosować? Zatem ją zgłoście! Na pewno Dolny Śląsk ma prawdziwe perły, które warto pokazać innym. Ankietę zgłoszeniową znajdziecie TUTAJ. Kandydat powinien się pojawić w ciągu 24 godzin w spisie.

Chcecie, by inni też głosowali na Waszego faworyta? Zamówcie u nas bezpłatne materiały promocyjne - KLIKNIJ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 43

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

g
grazka
najlepsza pizza jest w pizzerii Taormina :D soczysta, smaczna na cienki chrupiącym ciastem - rozpływa się w ustach!
H
Hakuna matata
O to to, koleżanko, też jestem z górnego śląska i odkąd pojechałam na studia do Wro to to już nie to samo co Maxi u nas. Najlepsza pizza jaką jadłam, ale to sieć, więc może się otworzą również i na Dolnym Śląsku :D
R
Ramalama
Powiem wam ze odkad mieszkam we Wrocku to bardzo mi brakuje tyskiej maxipizzy. Wiem ze sa w innych miastach jeszcze, ale niestety poki co nie otworzyli sie we Wrocku a maja po prostu niebiansko dobre ciasto. Dodatki sa rozne, wiadomo, raz zasmakuje bardziej raz mniej, bo rozne sa gusta ale pod wzgledem ciasta chyba nigdy nie jadlam lepszego
m
martynka
hmmmm jak dla mnie chyba najlepsza pizze maja w pizzeri Taormina ;) Mega smakuje mi ich ciasto na pizze, no i dodatki zawsze są świeże ;)
D
Dora
Najlesza taormina- zdecydowanie :) Przede wszystkim ciasto najlepsze, nie ma mowy żeby było gumowate jak to jest w tych sieciówkach tylko nawet brzegi się zjada z przyjemnością
G
Galon
No tak, ale są też przecież pizzerie prowadzone przez Włochów i tutaj na ten włoski smak jak najbardziej można liczyć, ja na przykład uwielbiam pizzę w taorminie i tak na smaku można polegać, bez udawania Włoch kiedy nawet się tam nie było
G
Greg76.
Jak dla mnie najbardziej jest to żałosne udawanie kogoś kim się nie jest.Mam na myśli polskie pizzerie udające włoskie klimaty.Czy we Włoszech Włosi udają np.polskie pierogarnie?
n
nigdu wiecej
Pizza jak pizza, ale dawno nie jadlem tak gumowatego jedzenia jak w Sukiennice 7. Masakra
P
Pawel
Ja pizza to buon apettito w Miliczu prowadzona przez Włocha pizza kosmos :) ta sama historia z Trzebnica . Jedne z lepszych o ile nie najlepsze w regionie :)
d
dod
a Bene Pesto na Krzyckiej? w ustach koleżanki która mieszkała we Włoszech pizza lepsza niż oryginalna, a u was jakieś kupce i inne badziewie
Z
Zjadacz Pizzy
Tutti Santo to porażka na całego - pizza przypalona i podaba po ponad godzinie. Dziękuję
Polecam Margheritę obok NFM i Si pod Nasypem
.
Ja nie wiem czy aby nie pierwsza?
Potem pojawiła się Verona. Wcześniej to tylko były dziwne wynalazki z grubym ciastem jak placek z wiejskiego wesela (np Imperial z Grabiszynskiej)
.
Konkursy na poziomie RMF czy Zetki
.
.
Z
Zazul
Pizzeria Roma na Kołłątaja. Jedna z pierwszych - dla mnie smak dzieciństwa. Przez pewien czas była gorsza, ale jest znów OK. Nie ma gdzie zaparkować, ale jak się człowiek wlecze po mieście z grupą 4-6 osób, to miło przycupnąć.
Przejdź na stronę główną Gazeta Wrocławska