MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Polski autor doceniony w Stanach Zjednoczonych. Jego książka promuje kuchnię polską. Pierwszy sukces od 20 lat

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Michał Korkosz znany w Internecie jako Rozkoszny został wyróżniony nagrodą dla autora najlepszej książki kucharskiej w Stanach Zjednoczonych.
Michał Korkosz znany w Internecie jako Rozkoszny został wyróżniony nagrodą dla autora najlepszej książki kucharskiej w Stanach Zjednoczonych. materiały prasowe Wydawnictwo Buchmann/Mati Grzelak
Michał Korkosz to uznany bloger kulinarny, autor książek i prowadzący „MasterChef Nastolatki” na antenie stacji TVN. W Internecie znany jest również pod pseudonimem Rozkoszny. Tak też nazywa się jego blog kulinarny, na którym prezentuje dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Bloger od lat inspiruje tłumy smakoszy do gotowania. Amerykańskie wydanie książki „Nowe Rozkoszne” doceniono nagrodą magazynu Foreword Indies za najlepszą książkę kulinarną.

W skrócie

Michał Korkosz to specjalista w pokazywaniu przyjemności wypływającej ze smakowitego jedzenia. Proste składniki dzięki wyjątkowym i pomysłowym metodom gotowania zyskują nowego smaku. Hitem okazywała się jego interpretacja sernika baskijskiego, makaronu z karmelizowaną cebulą czy kopytek z grzybami, porem i lubczykiem. Warto wspomnieć, że jego książka „Nowe Rozkoszne” ukazała się w Stanach Zjednoczonych jako „Polish’d” i podbiła podniebienia amerykańskich smakoszy. Sukces Michała Korkosza jest tym ważniejszy, że to pierwsza nagroda dla polskiego twórcy w 20-letniej historii magazynu Foreword w kategorii książka kucharska za rok 2023.

„Wspaniale widzieć, że kuchnia polska zaczyna w końcu zyskiwać uznanie na świecie. I że mogę mieć w tym mój mały udział”

– napisał wzruszony Michał Korkosz na swoim profilu na Instagramie.

W galerii możesz zobaczyć dania z nagrodzonej książki „Nowe Rozkoszne”

„Nowe Rozkoszne” Michała Korkosza podbijają Amerykę

Nagroda Foreword Indies Book za zadanie obrało promowanie najlepszych wydawców niezależnych, co roku od prawie 20 lat nagradza wydawnictwa, których autorzy publikują jedne z najciekawszych i najpiękniejszych książek poświęconych jedzeniu. Spośród tysiąca książek, ponad 100 bibliotekarzy i księgarzy wybiera swoich faworytów. Następnie wybiera się grupę finalistów w 55 kategoriach do trzech zwycięzców, przyznając im brązowy, srebrny i złoty medal. „Nowe Rozkoszne” otrzymało najwyższą notę w kategorii kulinarnej, będąc pierwszą polską książką kucharską w historii, która została tak wysoko wyróżniona.

„Foreword jest bardzo ważnym drogowskazem dla księgarzy, bibliotekarzy i czytelników, po jakie książki sięgać, dlatego jesteśmy niezwykle dumni, że książka Michała Korkosza Polish’d o współczesnym polskim gotowaniu została zauważona wśród tak wielu zgłoszonych tytułów z całego świata i nagrodzona Złotą Nagrodą Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kucharską 2023”

– Sara Zatopek, redaktorka amerykańskiego Wydawnictwa The Experiment.

Widok z góry na gołąbki z botwinki
Michał Korkosz proponuje zrobić gołąbki z liści botwinki. materiały prasowe wydawnictwo Buchmann

Kulinarny audiobook zachęca do gotowania

Warto wspomnieć, że książka „Nowe Rozkoszne” od pojawienia się na rynku pozostaje najlepiej sprzedającą się książką kulinarną w Polsce. Propozycja Michała Korkosza zebrała świetne recenzje w Polsce i w Stanach Zjednoczonych, gdzie ukazała się w tym samym terminie. Ponadto książka „Nowe Rozkoszne” doczekała się niecodziennej formy audiobooka kulinarnego, które zachęca do wspólnego gotowania.

Gratulujemy Michałowi Korkoszowi i życzymy kolejnych sukcesów.

Michał Korkosz znany w Internecie jako Rozkoszny został wyróżniony nagrodą dla autora najlepszej książki kucharskiej w Stanach Zjednoczonych.

Polski autor doceniony w Stanach Zjednoczonych. Jego książka...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Polski autor doceniony w Stanach Zjednoczonych. Jego książka promuje kuchnię polską. Pierwszy sukces od 20 lat - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska