Na grzyby w marcu? Czemu nie! W dolnośląskich lasach można znaleźć czarki i smardze. Grzybobranie czas zacząć!
Grzyby wiosną - Smardze
Smardze to jedne z najszlachetniejszych polskich grzybów. Grzybiarze uważają, że są lepsze nawet od borowików. Jak informują Lasy Państwowe, "charakteryzują się aromatem z nutą orzechów oraz kruchym i delikatnym miąższem. Zazwyczaj przygotowuje się dania ze świeżych smardzy, ale jeśli dysponujemy ich sporą ilością, warto część ususzyć. Wystarczy jeden suszony smardz, by podbić smak niejednej potrawy, nie tylko grzybowej. Pierwsze smardze widać w marcu, niekiedy w lutym.
Pojawiają się w starodrzewach, ale również na skraju łąk, przy drogach, czy w parkach. Lubią stanowiska podmokłe. Uwaga! Wszystkie gatunki smardzów występujące w Polsce poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni są objęte ochroną i wpisane do „Czerwonej listy roślin i grzybów Polski” jako gatunki rzadkie. Z tego powodu nie wolno ich zbierać z obszarów naturalnych.