W skrócie
Jajecznica na parze to idealne rozwiązanie dla tych, którzy pragną cieszyć się zdrowszym i pożywnym śniadaniem. W odróżnieniu od tradycyjnej jajecznicy smażonej na patelni jajecznica na parze jest znacznie delikatniejsza w smaku, ma lżejszą teksturę i doskonale zachowuje naturalny smak jajek. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować pyszne śniadanie. Nawet początkujący domowy kucharz powinien poradzić sobie z jego przyrządzeniem.
Jajecznica na parze – prosty przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- szczypta soli do smaku,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu do smaku,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka natka pietruszki.
Czytaj także: Znakomita i bardzo pożywna jajecznica po węgiersku. Nietypowy sposób przygotowania i wyjątkowy smak
Jak zrobić jajecznicę na parze?
Sposób przygotowania:
- Na początku przygotuj wszystkie składniki.
- Następnie wbij jajka do miski, dodaj mleko, sól i pieprz.
- Ubij jajka z mlekiem za pomocą widelca lub trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i maksymalnego napowietrzenia.
- Napełnij dolną część parowaru wodą i zagotuj.
- Jeśli nie masz elektrycznego parowaru, możesz użyć metalowego durszlaka umieszczonego nad garnkiem z gotującą się wodą, przykrytego szczelnie pokrywką.
- Wlej roztrzepane jajka z mlekiem do naczynia żaroodpornego lub specjalnego pojemnika do gotowania na parze.
- Umieść naczynie w parowarze i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Czas gotowania zależy od preferowanej konsystencji jajecznicy.
- Aby uzyskać delikatniejszą jajecznicę, gotuj ją przez 7 minut.
- Jajecznicę gotowaną na parze delikatnie wymieszaj widelcem, aby uzyskać puszystą konsystencję.
- Przed podaniem posyp jajecznicę posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
Dodatki do jajecznicy na parze
W wersji alternatywnej, zamiast mleka możesz dodać napój migdałowy, napój sojowy lub inny ulubiony „mleko” roślinne. Do takiej jajecznicy możesz także dodać posiekane warzywa. Szczególnie sprawdzą się pomidory, papryka i liście szpinaku. Ciekawym dodatkiem będą także pokrojone suszone pomidory z oleju.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?