MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grecka alternatywa dla All inclusive

Artykuł sponsorowany
Wraz z nadejściem lata zbliża się czas wakacyjnych wyjazdów i poszukiwania turystycznych ofert. W tym roku liderem wśród europejskich kierunków jest Grecja.

Wybierając ofertę letniego wypoczynku, wiele osób zadaje sobie pytanie, jaki hotel wybrać: czy wygodniej jest skorzystać z oferty All inclusive, czy może lepiej poszukać propozycji z mniejszą ilością posiłków, aby jeść w lokalnych restauracjach lub tawernach? Choć opcja All inclusive jest wygodna i wydaje się być korzystna cenowo, warto jednak wybrać hotel tylko ze śniadaniem, aby codziennie odwiedzając lokalne restauracje, rozsmakowywać się w greckiej kuchni i poznawać jej różnorodne oblicza.

Kreta, jako największa grecka wyspa przyciąga turystów swoją kulinarną tradycją, obyczajami oraz dużą ilością znakomitych potraw. Największym powodzeniem cieszą się kreteńskie przystawki (gr. mezedes), z których zarówno mieszkańcy jak i turyści mogą dowolnie komponować smakowite posiłki. Można ich skosztować w każdej restauracji lub tawernie, a także w małych barach i kafejkach, w których są one podane jako dodatek do spożywanych napojów. Istnieją też bary, specjalizujące się tylko w ich przygotowaniu, położone najczęściej blisko lokalnych targów, skąd pochodzą produkty niezbędne do ich przygotowania. Z pewnością warto odwiedzić miejsca, które znajdują się przy rybnych i warzywnych stoiskach. Wśród kreteńskich przystawek niezwykle popularne są oliwki podane z pieczywem, plaster sera graviera polany miodem lub oliwą z oliwek z dodatkiem przypraw (np. z oregano), niewielkie porcje owoców morza (np. kalmarów, krewetek), smażone lub faszerowane warzywa oraz popularne pasty do pieczywa. Piato mezedes to zestaw różnych przekąsek podanych na wspólnym talerzu.

Niezależnie od wyboru przekąsek na stole często pojawia się chleb i oliwa z oliwek. Stanowią one bowiem podstawę diety nie tylko samych Kreteńczyków, ale też mieszkańców Grecji i innych śródziemnomorskich krajów. Warto wiedzieć, że Kreta słynie z najlepszych i najsmaczniejszych gatunków oliwy. Szczególnie polecana jest oliwa pochodząca z najdalej na wschód wysuniętego regionu wyspy - Lasithi. Marka oliwy „Sitia” pochodzi od nazwy miasta - stolicy regionu i ważnego centrum turystycznego. Występuje w dwóch najpowszechniejszych wariantach kwasowości: 0,3% i 0,7%. Produkowana jest z odmiany oliwek o nazwie „koroneiki", posiada niebywały smak i aromat, który znakomicie komponuje się z większością potraw. Pierwsze ślady jej produkcji w regionie pochodzą sprzed kilku tysięcy lat.

Wyspa słynie również ze znakomitych słodyczy i słodkich przekąsek. Nikogo nie powinno dziwić połączenie wytrawnych składników z miodem. Podobnie jak oliwa z oliwek, miód jest podstawowym produktem, dodawanym niemal do każdej potrawy. Tradycja jego spożywania została zapoczątkowana w starożytności, a rozwinęła się w trakcie okupacji tureckiej, kiedy napływowi mieszkańcy utrwalili zwyczaj produkcji słodyczy i dodawania miodu do wielu potraw. W wersji wytrwanej jest on często dodawany do pierożków z serem, czy też sera graviera spożywanego w kawałkach jako poranna przekąska. Choć Grecy zwykli nie jadać obfitych śniadań, mają szeroki wybór znakomitych produktów, które w ich trakcie serwują. Wśród smakołyków wymienić można grecki jogurt, miód tymiankowy, wypiekane na miejscu pieczywo, lokalne sery (np. ser feta lub graviera) i wędliny, a także świeże owoce i warzywa, nierzadko pochodzące z domowych gospodarstw lub upraw ekologicznych. Są to oryginalne produkty proponowane w hotelach objętych programem „Greckich śniadań” (oryg. „Greek Breakfast”) wytwarzane przez rodzimych producentów z Krety.

Całkiem niedawno na lokalnym rynku pojawił się nowy organizator turystyki - biuro podróży Nelmare (nazwa z języka włoskiego oznacza „w morzu”), który specjalizuje się w ofertach wyjazdu z zakwaterowaniem w kameralnych hotelach, willach lub apartamentach w opcji bez wyżywienia, ze śniadaniami bądź z dwoma posiłkami (obok propozycji hoteli all inclusive). Proponowaną nowością są obiekty objęte programem „Greckich śniadań”. Ponadto, organizator promuje wypoczynek, którego celem jest przybliżenie klientom lokalnych obyczajów, polecenie lokalnych specjałów w tawernach i restauracjach. Oferta z wylotami z Wrocławia dostępna jest już w sprzedaży. Więcej informacji na stronie biura podróży www.nelmare.pl

Grecja a szczególnie Kreta jest wyspą, którą pobudzają do życia dawne tradycje, której kuchnia rozwija się z najwspanialszych aromatów i smaków, której historia i cuda minionych wieków rozkwitają przed oczami współczesnych. Kreta zachęca do skosztowania wyspiarskiego życia, dlatego warto ją odwiedzić w trakcie jednego z wakacyjnych wyjazdów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska