MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowa przyprawa pięciu smaków do mięsa, herbaty i deserów. Poznaj przepis na aromatyczną mieszankę z kuchni chińskiej

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Składniki domowej przyprawy pięciu smaków powinny reprezentować smak słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami.
Składniki domowej przyprawy pięciu smaków powinny reprezentować smak słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Anna Daniluk
Klasyczna przyprawa pięciu smaków pochodzi z kuchni chińskiej. Jej nazwa pochodzi od połączenia pięciu podstawowych smaków, czyli słodkiego, gorzkiego, kwaśnego, słonego i umami. Kluczowe jest wybranie naturalnych składników, które nie potrzebują dodatkowego dosalania i dosładzania. Poznaj przepis na domową przyprawę pięciu smaków.

W skrócie:

Zmieszanie przyprawy pięciu smaków w domu ma wiele zalet. Co ważne, masz pełną kontrolę nad jakością składników. W mieszankach ze sklepu spotkać można cukier, sól, mielony czosnek lub lukrecję. Lepiej ich unikać, aby mieszanka była naturalna i bardziej uniwersalna. Dodatkowo możesz dostosować proporcje do swoich upodobań smakowych. Jeżeli nie przepadasz za anyżem, możesz sięgnąć po nasiona kopru włoskiego. Domowa przyprawa jest zawsze świeża, co znacząco wpływa na smak i aromat potraw. Poznaj przepis na domową przyprawę pięciu smaków.

Przyprawa pięciu smaków – prosty przepis na dodanie smaku

Liczba porcji: 1 słoiczek.

Czas przygotowania: 5 minut.

Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 1 gwiazdka anyżu,

  • 1 łyżeczka goździków,

  • 1 kora cynamonu cejlońskiego,

  • 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej syczuańskiego),

  • 1 łyżeczka kolendry.

Jak zrobić przyprawę pięciu smaków?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej suchą patelnię o grubym dnie na średniej mocy palnika.

  2. Wsyp na patelnię przyprawy i praż przez 3 minuty, aż zaczną wydzielać przyjemny zapach.

  3. Rób to ostrożnie, aby ich nie spalić.

  4. Po uprażeniu przełóż przyprawy do moździerza lub młynka do kawy i zmiel przez minutę na bardzo drobny proszek.

  5. Gotową przyprawę pięciu smaków przełóż do suchego i szczelnego słoiczka.

  6. Zużyj w ciągu 3 miesięcy od przygotowania.

Zastosowanie przyprawy pięciu smaków

Samodzielnie zrobiona przyprawa pięciu smaków może być wykorzystana do marynaty do mięs. Szczególnie polecam ją do wieprzowiny, kaczki i kurczaka. Mieszankę warto też dodawać do dań wegetariańskich. Upieczony bakłażan, papryka, marchewki lub pieczarki nabiorą orientalnego smaku. Szczyptę mieszanki przyprawowej warto także dodawać do zup, sosów i azjatyckiego stir-fry z makaronem ryżowym. Równie zaskakujące jest dodawanie szczypty do ciasta piernikowego lub ciasteczek z orzechami laskowymi.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź [b]Stronę Kuchni[/b] codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowa przyprawa pięciu smaków do mięsa, herbaty i deserów. Poznaj przepis na aromatyczną mieszankę z kuchni chińskiej - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska