18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz Zdrowie: Bochenek na medal

Konrad Gaca
Fot. Jacek Rac
Jacek Rac z Legnicy zwyciężył w grudniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem" i zdobył nagrodę miesiąca. Dzięki przepisowi na chleb żytni na zakwasie będzie mógł za darmo korzystać z 28-dniowego, indywidualnie opracowanego programu żywieniowo-treningowego Gaca System.

Należy także zaznaczyć, że zdobycie nagrody miesiąca otworzyło panu Jackowi drogę do walki o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i wygrania trzech tysięcy złotych. Jego przepis znajdzie się w specjalnej książce kucharskiej z przepisami zgodnymi z założeniami Gaca System.

Rozstrzygnięcie, komu w tym miesiącu przypadnie nagroda, nie należało do łatwych zadań. Liczba nadesłanych propozycji i różne pomysły na przygotowanie chleba sprawiły, że było w czym wybierać. Dlaczego nagrodę zdobył autor akurat tej receptury? Przepis nie wygląda na szczególnie skomplikowany, nie ma w nim nadmiaru składników. Jednak w naszym konkursie liczy się nie ilość składników, jakie tworzą oceniane dania, ale ich walory odżywcze i prozdrowotne. Pod tym względem prezentowany poniżej chleb to prawdziwa bomba, która nie tylko da nam energię, ale także pomoże naszemu organizmowi w lepszym funkcjonowaniu.

Chleb z mąki żytniej ma charakterystyczny, uwodzący zapach, łatwo daje się kroić i nie kruszy się tak bardzo, jak inne odmiany pieczywa. Te zalety są często wymieniane w opracowaniach, poświęconych pieczywu razowemu, ale my zajmiemy się jego innymi atutami.

O wyrobach z mąki żytniej powinny pamiętać osoby, mające kłopot z odpornością. Regularne spożywanie pieczywa żytniego powinno skutecznie ją poprawić. To dopiero początek listy mocnych stron mąki żytniej. Jak udowodnili fińscy badacze, ma ona korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów. Jedzenie produktów przygotowanych z niej wywołuje znacznie niższy wzrost poziomu glukozy we krwi niż w przypadku spożycia pieczywa pszenicznego. Jakby tego było mało, konsumpcja chleba żytniego poprawia także wydzielanie insuliny i może pomóc nam w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Dieta uwzględniająca obecność chleba żytniego jest dobrą drogą do utrzymania właściwej wagi ciała. Dzięki niemu czujemy się bardziej syci i łatwiej nam opierać się różnym żywieniowym pokusom. Pieczywo żytnie sprawdza się także w walce z wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu. Udowodniono, że ma ono wpływ na jego obniżenie. Ponadto wzmacnia pracę układu krążenia i zapobiega powstawaniu dolegliwości naczyniowych.

Mąka żytnia bije na głowę pszenną pod względem obecności składników mineralnych. Znajdziemy w niej duże ilości potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu. Naukowcy są pewni, że ma ona także bardzo dobry profil aminokwasowy. Podkreślają oni obecność dużej ilości lizyny, która pozwala naszym organizmom wykorzystywać białka zawarte w pokarmach roślinnych.
Przygotowanie pieczywa na zakwasie to kolejny plus tej receptury. Zakwas za sprawą bakterii kwasu mlekowego poprawia jakość flory bakteryjnej w naszym układzie pokarmowym. Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska z Politechniki Łódzkiej od lat prowadzi badania dotyczące właściwości chleba. Wynika z nich, że zakwas eliminuje z pieczywa związki rakotwórcze.

Dodatek otrębów wpłynie nie tylko na wygląd chleba, ale poprawi także jego właściwości prozdrowotne. Otręby owsiane wzmacniają odporność, obniżają indeks glikemiczny posiłku, pomagają w pracy układu trawienia, skutecznie usuwają z organizmu różne toksyny i inne zanieczyszczenia oraz regulują ciśnienie krwi.

Chleb żytni na zakwasie

Przepis miesiąca w konkursie

Składniki:
400 gramów mąki żytniej typ 720
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
180 ml letniej wody
słonecznik według uznania
masełko do wysmarowania formy
otręby do obsypania formy
rozczyn (wcześniej przygotowany)

Rozczyn:
100 gramów zakwasu żytniego
100 gramów mąki żytniej typu 2000
80 ml letniej wody

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy rozczyn: wszystkie składniki mieszamy w plastikowej misce, najlepiej drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum 8 godzin.
Po tym czasie do miski z rozczynem dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy przez około 10 minut, a następnie tak wyrobione ciasto wlewamy do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia (foremka keksowa), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2,5 godz. Chlebek powinien mieć brzuszek ponad foremką.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy; po 15 minutach zmniejszamy na 180 stopni i pieczemy około 30 minut, studzimy bez foremki.
Smacznego.

Autor przepisu: Jacek Rac z Legnicy

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1}Nadal masz szansę na wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy trzecią część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek.
Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
Zapraszamy do zabawy.

2}Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna

3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska