Japonia jest bliżej niż myślisz. We Wrocławiu można poczuć jej klimat w wielu miejscach
W naszym przewodniku opisujemy m.in.
- Ogród Japoński z unikalną architekturą i roślinnością,
- szkoły języka japońskiego, w których wykładają rodowici Japończycy,
- kluby, w których możecie się nauczyć japońskich sztuk walki,
- targi kuchni japońskiej,
- imprezy przybliżające japońską kulturę i zwyczaje.
Zobacz szczegółowe informacje, przechodząc do galerii zdjęć:
Nasz przewodnik po japońskich klimatach we Wrocławiu rozpoczynamy od kuchni.
Co jada się w Japonii? Oto najpopularniejsze japońskie potrawy
Japończycy słyną z długowieczności, którą zapewnia im m.in. sposób odżywania. Na stołach Japończyków królują ryby i owoce morza, ryż, tofu, grzyby shiitake i soja przyrządzane na tysiące sposobów. Japończycy jedzą niewiele mięsa, a jeśli już - jest to wieprzowina lub wołowina. Do potraw niezbędne są przyprawy: sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, chrzan wasabi, sake (wino z ryżu) i miso (sfermentowana pasta z soi i słodu zbożowego). Dania się gotuje, smaży w woku lub grilluje. Japończycy jedzą też dużo zup.
Popularne japońskie dania:
Sushi - to pierwsze przychodzi na myśl, gdy zapytamy o kuchnię Japonii. Przygotowuje się je z ryżu zaprawionego octem, wodorostów nori, ryb i warzyw, przeważnie surowych. Do tego koniecznie chrzan wasabi i sos sojowy.
![Sushi](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/3e/8f/66105bdcc16b5_p.jpg?1712348126)
Miso - pasta ze sfermentowanej soi, ryżu i drożdży. Rozpuszczona w gorącej wodzie jest podstawą zup, doprawia się nią m.in. ramen. Do przygotowywania zup równie często używa się dashi - bulionu rybnego.
![Miso, tradycyjna japońska pasta wytwarzana z soi, jest podstawą wielu zup](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/50/15/66105bda419c2_p.jpg?1712348124)
Ramen - zupa, której podstawą jest bulion z mięsa lub ryb. Dodaje się do niego: makaron, plastry duszonej lub pieczonej wieprzowiny, jajka na twardo, grzyby shiitake, kiełki fasoli, pędy bambusa, jadalne wodorosty nori i zieloną cebulę, a przyprawia sosem sojowym lub miso.
![Ramen](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/e7/76/66105bcf95877_p.jpg?1712348113)
Mochi - japoński deser przypominający nieco nasze polskie kluski śląskie. Kulki robi się z kleistego ryżu i nadziewa pastą, m.in. z owoców lub czerwonej fasoli. Występuje w niezliczonej liczbie wariantów - w zależności od nadzienia.
![Mochi, tradycyjny słodki przysmak Japończyków](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/c3/1b/66105d43d9fe6_p.jpg?1712348485)
Specjałów japońskiej kuchni możecie spróbować m.in. podczas Festiwalu Japońskiego Sakura, który wkrótce odbędzie się we Wrocławiu. O szczegółach przeczytasz, przechodząc do galerii:
Sprawdźcie restauracje z kuchnią japońską we Wrocławiu, klikając > TUTAJ <
![Ryż jest podstawą wielu dań kuchni japońskiej](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/de/66/66105bd7d2207_p.jpg?1712348121)
Tu poczujesz się jak w "Szogunie". Japońskie klimaty we Wroc...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?