Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest okazją nie tylko do promocji specjałów lokalnych kuchni i producentów regionalnych potraw, ale też sposobnością do wyłonienia tych najlepszych. Komisja konkursowa ogłosi wyniki w kategoriach: „Najlepszy regionalny produkt żywnościowy” oraz „Najlepsze danie i potrawa regionalna Dolnego Śląska”. Z kolei o nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2015” powalczą takie wyroby, jak m.in. niedźwiedzicki karp wędzony, ryczyński miód lipowy czy piwo Sobótka Górka 16.
Podczas finału będzie można skosztować wszystkich nominowanych przysmaków i poznać tajniki ich receptur. Na 37 stołach swoje potrawy i produkty zaprezentują licznie zgromadzeni przedstawiciele małych, często rodzinnych, przedsiębiorstw, lokalnych stowarzyszeń i gospodarstw rolnych. Atrakcją sobotniego spotkania będą także występy zespołu ludowego Górnianki z Jaszkowej Górnej.
Prezentacja tradycyjnych stołów z lokalnymi produktami i potrawami najwyższej jakości połączona z degustacją odbędzie się w Pasażu Grunwaldzkim 22 sierpnia (sobota) na poziomie „0” (przy scenie). Impreza potrwa od godziny 11.00 do 16.00.
Organizatorami konkursu są Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Pasaż Grunwaldzki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?