Zakwaszenie organizmu - jak z nim walczyć (PRZYCZYNY, OBJAWY, LISTA PRODUKTÓW)

Redakcja
Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy, lista produktów
Zakwaszenie organizmu - przyczyny, objawy, lista produktów Karolina Misztal/Polskapresse
Udostępnij:
Zakwaszenie organizmu groźne? Zdrowy organizm to taki, w którym pH krwi jest zasadowe i wynosi około 7. Nasz sposób odżywiania może jednak prowadzić do zakwaszenia organizmu. Wyjaśniamy, czym jest zakwaszenie organizmu, jakie są przyczyny i objawy zakwaszenia organizmu, które produkty zakwaszają organizm i co jeść, by do zakwaszenia organizmu nie dopuścić.

Zakwaszenie organizmu - przyczyny
Produkty zbożowe, słodycze, sery i żywność przetworzona, która zawiera dużo soli - to przede wszystkim one zakwaszają nasz organizm. Gdy nie występują one w naszej diecie w nadmiarze, nasz organizm sam poradzi sobie z nimi korzystając z dostarczanego mu wapnia, sodu, potasu lub magnezu. Jeśli jednak w naszej diecie produktów kwasotwórczych jest za dużo możemy doprowadzić do zakwaszenia organizmu.

Zakwaszenie organizmu - objawy
Zakwaszenie organizmu może prowadzić do jego odwapnienia. Zakwaszony organizm jest bardziej podatny na pojawianie się osteoporozy, łamanie zębów i paznokci. Kości stają się podatne na złamania, a zęby na próchnicę i parodontozę. Czym jeszcze grozi zakwaszenie organizmu? Chorobą wieńcową, miażdżycą, wylewami, chorobami wątroby czy cukrzycą. Gdy nasz organizm jest zakwaszony jesteśmy narażeni na szybszy rozwój komórek rakowych, zaburzenia snu czy częstsze infekcje.

Gdy zaczynają nam mocno wypadać włosy, nasze paznokcie są kruche i łamliwe, a nasza skóra staje się mocno sucha - powinniśmy zastanowić się nad naszą dietą! Objawem zakwaszenia organizmu mogą być też ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, wzdęcia, bóle mięśni, przewlekłe bóle kręgosłupa, zapalenia stawów, zakażenia grzybicze.

Produkty powodujące zakwaszenie organizmu
To co jemy możemy podzielić pod względem kwasowości na trzy grupy: produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5), średnio zakwaszające (pH 6.9-6) i słabo zakwaszające (pH<7).

Produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5), to np.: mięso i wędliny (głównie wieprzowina), cukier i produkty go zawierające, sztuczne słodziki, alkohol, napoje gazowane, biała mąka pszenna i produkty, które z niej powstały, biały ryż, sery żółte, kawa, czarna herbata, kakao i czekolada, sól.

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0: ryby, jajka, mleko, ziemniaki bez łupinek, śliwki, kukurydza, orkisz, chleb żytni, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne, piwo.


ZOBACZ DALEJ: Co jeść, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu - produkty zasadowe/alkaliczne

Co jeść, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu?
Nasz organizm możemy odkwasić odpowiednią dietą. W naszym jadłospisie powinno być aż 80 proc. produktów zasadotwórczych i tylko 20 proc. kwasotwórczych.

Produkty zasadowe/alkaliczne to np.: jabłka, morele, świeże soki, buraki, awokado, piersi kurczaka, banany, twaróg, imbir, marchew, jagody, jogurty, kalafior, migdały, gorczyca, seler, czereśnie, sól morska, świeży kokos, zielona herbata, ogórek, porzeczki, siemię lniane, suszone figi, kasza jaglana, bakłażan, winogrona, nasiona dyni, nasiona słonecznika, czosnek, arbuz, zielona fasola, zielony groszek, kalarepa, nektarynki, sałata, pomarańcze, groszek, brzoskwinie, gruszki, ananas, dynia, rzeżucha, maliny, szparagi, pietruszka, poziomki, papryka, truskawki, mandarynki, rzodkiewka, pomidory.

Z zakwaszeniem organizmu może walczyć również aktywnością fizyczną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 38

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jola
Mi się udało zakwasić organizm dzięki kawie. Teraz staram się przywrócić równowagę w moim organizmie dzięki codziennemu piciu alkalicznej wody. Kupiliśmy z mężem jonizator wody aquator silver mini w zdrowie-dom i całą rodziną pijemy wodę alkaliczną, dodatkowo gotuję na niej.
O
Ola
Tutaj znalazłam fajne opracowanie najważniejszych aspektów związanych z zakwaszeniem organizmu, łapcie, jeszcze ciepłe ;)
lepszytrener.pl/blog-trenera/zakwaszenie-organizmu-co-to-jest
O
Olo
Kiszona kapusta na zakwaszenie organizmu? Może się mylę, ale ona raczej nie należy do produktów mających wpływ na pozbycie się zakwaszenia, a wręcz przeciwnie. Trzeba postawić raczej na świeże warzywa i owoce. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć co to jest równowaga kwasowo-zasadowa?
K
Karina
Wiele osób nie łączy pojawiających się u nich dolegliwości z zakwaszeniem. A to błąd, bo zakwaszenie może wywoływać wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Dlatego w profilaktyce, a także w celu przywrócenia w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej, dobrze jest stosować suplement o nazwie Proszek Zasadowy z firmy Langsteiner. Proszek ten zawiera kombinację mikroelementów i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm
K
Karina
Wiele osób nie łączy pojawiających się u nich dolegliwości z zakwaszeniem. A to błąd, bo zakwaszenie może wywoływać wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Dlatego w profilaktyce, a także w celu przywrócenia w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej, dobrze jest stosować suplement o nazwie Proszek Zasadowy z firmy Langsteiner. Proszek ten zawiera kombinację mikroelementów i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm
w
weronika
Zakwaszenie organizmu najlepiej leczyć naturalnymi sposobami. Sąsiadka mi poleciła BasBalans Holistic ze sklepu-naturalna-medycyna.com.pl i jestem bardzo zadowolona, bo ten preparat przywrócił mi odpowiednie ph i sprawił, że ustąpiły wszystkie negatywne objawy zakwaszenia.
J
Ja
Jezeli organizm ma pH ponizej 7,35 czyli jest zakwaszony (co ocenia soe gazometria a nie testem w internecie) to trzeba zglosic soe do lekarza bo kwasica moze byc powodem śmierci. Dietą pH nie zmienimy. Co nie zmiania faktu ze warto unikac fast foodow slodyczy czy mięsa. Jednak juz wszystkie te hasla o zakwaszeniu i tym bardziej suplementy to komplenta bzdura
a
amiko
Zakwaszenie organizmu jest naprawdę poważnym problemem. Niektórzy starają się to bagatelizować i sugerują, ze to jedynie jakiś chwyt marketingowy producentów suplementów. Nic bardziej mylnego. To, że kiedyś o problemie nie mówiono wynika z faktu, iż dieta przeciętnego człowieka jeszcze kilkadziesiąt lat temu wyglądała inaczej - mniej cukru, mniej mięsa, mniej produktów wysoko przetworzonych itp. Właśnie dlatego, tak ważne jest, aby zmienić swoje niezdrowe nawyki żywieniowe i zamiast burgera z frytkami i colą zjeść zdrową sałatkę warzywną. Mocno zanieczyszczony organizm na pewno ma braki niezbędnych mikroelementów i można się suplementować, aby dostarczyć te składniki. Dobrym pomysłem jest stosowanie przez jakiś czas proszku zasadowego. Ja, kiedy zmieniłam swoje codzienne menu, to stosowałam proszek zasadowy Langsteiner i dzięki temu mój organizm został wzbogacony o mangan, cynk, miedź, wapń, magnez, żelazo i potas oraz witaminę C i E, a tym samym odkwaszony i została przywrócona równowaga kwasowo-zasadowa.
a
amiko
Zakwaszenie organizmu jest naprawdę poważnym problemem. Niektórzy starają się to bagatelizować i sugerują, ze to jedynie jakiś chwyt marketingowy producentów suplementów. Nic bardziej mylnego. To, że kiedyś o problemie nie mówiono wynika z faktu, iż dieta przeciętnego człowieka jeszcze kilkadziesiąt lat temu wyglądała inaczej - mniej cukru, mniej mięsa, mniej produktów wysoko przetworzonych itp. Właśnie dlatego, tak ważne jest, aby zmienić swoje niezdrowe nawyki żywieniowe i zamiast burgera z frytkami i colą zjeść zdrową sałatkę warzywną. Mocno zanieczyszczony organizm na pewno ma braki niezbędnych mikroelementów i można się suplementować, aby dostarczyć te składniki. Dobrym pomysłem jest stosowanie przez jakiś czas proszku zasadowego. Ja, kiedy zmieniłam swoje codzienne menu, to stosowałam proszek zasadowy Langsteiner i dzięki temu mój organizm został wzbogacony o mangan, cynk, miedź, wapń, magnez, żelazo i potas oraz witaminę C i E, a tym samym odkwaszony i została przywrócona równowaga kwasowo-zasadowa.
o
oiop
nie polecam, nie działa
L
Lena
Przestałam pic kawę właśnie z obawy o zakwaszenie organizmu, natomiast by dodać sobie energii, zamiast małej czarnej stosuję żeń- szeń. Biorę Gold żeń– szeń complex i mój organizm pracuje na pełnych obrotach, koncentracja jest na tak wysokim poziomie jak nigdy, mam mnóstwo energii i siły przez cały dzień, co więcej pojawiła się także odporność na stres.
a
asani
Problem zakwaszenia organizmu współczesnego człowieka żyjącego w kraju mocno rozwiniętym na pewno jest poważny. Niektórzy to bagatelizują, ale chyba najwięksi sceptycy muszą przyznać, że zdecydowana większość ludzi w takich krajach niezbyt zwraca uwagę na jakość codziennego menu, a przecież to właśnie przez jedzenie organizm człowieka ma dostarczone odpowiednie składniki odżywcze. Stąd łatwo o zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Wiele można naprawić odpowiednią dietę, ale na pewno warto też wzbogacić swoją dietę o dobrej jakości suplementy, np. Proszek zasadowy Langsteiner dostarczający stosowne minerały i witaminy osłabionemu złą dietą organizmowi.
H
Helena
Organizm można odkwasić przez picie wody o odpowiednim ph, filtr kuchenny do wody firmy FITaqua daje ph na poziomie 8-10, na tej wodzie przygotowuje posiłki i tą wodę piję i jest znacznie lepiej.
m
martyna
Dieta sporo daje. Więcej warzyw i duże ilości wody. Zaczęłam jeść mniej mięsa. Kupuję na odkwaszenie phbody balance. proszek, który rozpuszczam w wodzie i piję codziennie. Czytałam też, że suszone owoce są dobre na zakwaszony organizm.
m
martys
na poczatku napisali, ze produkty przetworzone zawierajace duzo soli zakwaszaja, a w liscie pozywienia, ze sol bardzo alkalizuje...
Przejdź na stronę główną Gazeta Wrocławska
Dodaj ogłoszenie