MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Z takich powodów warto jeść natkę pietruszki. Oto jej wartości odżywcze - tak reaguje na nią nasz organizm

jg
Pietruszka to warzywo, którym chętnie doprawiamy zupy, sosy oraz różnego rodzaju potrawy mięsne i rybne. Równoważy smaki i nadaje daniom nutę ostrości i gorzkości. Sprawia, że posiłek staje się bardziej wyrazisty. Warto się z nią zaprzyjaźnić nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. Pietruszka bowiem jest prawdziwą bombą witamin. Oto jej właściwości i wartości odżywcze. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.
Pietruszka to warzywo, którym chętnie doprawiamy zupy, sosy oraz różnego rodzaju potrawy mięsne i rybne. Równoważy smaki i nadaje daniom nutę ostrości i gorzkości. Sprawia, że posiłek staje się bardziej wyrazisty. Warto się z nią zaprzyjaźnić nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. Pietruszka bowiem jest prawdziwą bombą witamin. Oto jej właściwości i wartości odżywcze. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii. pixabay
Pietruszka to warzywo, którym chętnie doprawiamy zupy, sosy oraz różnego rodzaju potrawy mięsne i rybne. Równoważy smaki i nadaje daniom nutę ostrości i gorzkości. Sprawia, że posiłek staje się bardziej wyrazisty. Warto się z nią zaprzyjaźnić nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne. Pietruszka bowiem jest prawdziwą bombą witamin. Oto jej właściwości i wartości odżywcze.

Pietruszka to jedno z najchętniej wykorzystywanych warzyw w polskiej kuchni. Swój fenomen zawdzięcza walorom smakowym. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że pietruszka może mieć bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nać zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest prawdziwą skarbnicą witaminy C - w 100 g jest aż 177 mg witaminy C. To więcej niż w cytrusach. Znajdziemy w niej również dużo żelaza (5 mg), beta-karotenu (5510 µg), witaminy E (3,1 mg) oraz kwasu foliowego (170 µg). Ponadto obfituje w minerały takie jak:

  • magnez,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan.

Dla takich powodów warto jeść natkę pietruszki

Oto, jak na zdrowie wpływa natka pietruszki. Spożywanie tego warzywa może pomóc w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Takie są właściwości natki pietruszki - szczegóły w galerii:

***
Przeczytaj także:
Ten składnik masz w szafce. Dodaj go do doniczki zamiokulkasa, a wypuści nowe liście

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komary - co je wabi a co odstrasza?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Z takich powodów warto jeść natkę pietruszki. Oto jej wartości odżywcze - tak reaguje na nią nasz organizm - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska