Twoje danie, bez którego nie ma wigilii (WSPÓLNIE WYBIERAMY ŚWIĄTECZNE POTRAWY)

Bożena Kończal
Potrawy na wigilijny stół - zdjęcie ilustracyjne
Potrawy na wigilijny stół - zdjęcie ilustracyjne Adam Wojnar/ Polskapresse
Wigilia świąt Bożego Narodzenia to dzień magiczny i szczególny pod wieloma względami. Tego wieczoru, po długim poście, stół musiał być suto zastawiony. Ile stawiano na nim potraw? Można się spierać, ile potraw powinno się znaleźć na wigilijnym stole: 7, 9 czy 12. Ale co do tego, że muszą to być dania wyjątkowe, jesteśmy zgodni. Jesteśmy bardzo ciekawi jakie potrawy pojawiają się od lat na Waszych wigilijnych stołach. Dlatego proponujemy Wam zabawę, w której zachęcamy do przesyłania nam propozycji Waszych najważniejszych potraw, a także, jeśli zdecydujecie się podzielić z innymi wiedzą magiczną - przepisami na ich wykonanie. Dzięki propozycjom i głosowaniu na najpopularniejsze zgłoszenia, stworzymy wspólnie dolnośląską listę 12 wigilijnych potraw.

Zobacz też: POTRAWY WIGILIJNE [PRZEPISY]

Aleksander Brückner w słowniku etymologicznym języka polskiego podaje, że wieczerza chłopska składała się z pięciu lub siedmiu potraw (w zależności od zasobności gospodarstwa), szlachecka z dziewięciu, a u arystokracji z jedenastu. Liczba 7 to siedem dni tygodnia, a 9 wzięto na cześć dziewięciu chórów anielskich. Dopuszczalne było 12 potraw - dla uczczenia dwunastu apostołów. Nieparzysta liczba miała być zapowiedzią urodzaju i dobrego, nadchodzącego roku. Dziś przygotowujemy zazwyczaj 12 dań.

TWOJE POTRAWY NA WIGILIJNY STÓŁ - KLIKNIJ BY WZIĄĆ UDZIAŁ W ŚWIĄTECZNEJ ZABAWIE
Również to, co znajdzie się na stole podczas uroczystej wieczerzy, jest nieprzypadkowe.

Miód ma dodawać sił - jest symbolem płodności, słodyczy, powodzenia oraz radości. Mak zapewnia dobry sen i urodzaj. Orzechy wedle tradycji potęgują mądrość, są symbolem dostatku. Potrawy z grochu i kapusty, zgodnie z wierzeniami ludowymi, dodają siły i zdrowia. Ryba jest natomiast odwiecznym symbolem chrześcijaństwa i obfitości.

Każde danie jest zakorzenione w polskiej tradycji. Na to jeszcze nakładają się rodzinne zwyczaje. W jednych domach na wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu, w innych zupy grzybowej. Jedni pieką makowce, inni przygotowują kutię.
Chcielibyśmy poznać zdanie naszych Czytelników: bez jakiej potrawy nie wyobrażacie sobie tej najważniejszej wieczerzy w roku? Czekamy na Wasze opinie i przepisy na świąteczne dania, bez których nie ma wigilii. Zgłaszajcie je poprzez panel naszego plebiscytu oraz przesyłajcie je na adres: wigilia @gazeta.wroc.pl. Będziemy je publikować, by razem stworzyć naszą dolnośląską listę 12 wigilijnych potraw.

Wideo

Komentarze 25

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
mala

w świeta się nie pije

m
mala

uszka i karp to dania bez których niema wigilii takie jest moje zdanie

T
Tadek

Dla mnie danie, bez którego niema wigilii to ....DANIE PREZENTU. Dziękuję ave papa

:/

"Czy to pani zamawiała danie wegetariańskie? Bardzo proszę - karp w żurawinie."
Jakby k*** ryba nie była zwierzęciem :]
Katole to samo - "w wigilię nie jada się mięsa" - no, wszelakie ryby tworzą się z ciasta :/

Padaka

P
Polak z tradycjami

Tradycyjna potrawa wigilijna to SANDZACZ! Chyba że tradycja większości wypowiadających się tu osób zaczyna się od powstania Polski Ludowej, oraz hasła ówczesnego ministra Hilarego Minca "karp na każdym polskim wigilijnym stole". Ludzie - od zawsze był to sandacz, czasami szczupak! W moim domu na wigilijnym stole nigdy nie było tej taniej, łatwej w masowej produkcji "ryby" ludu pracującego miast i wsi. Ale smacznego, wcinajcie sobie karpiki i inne tradycyjne pangi.

H
Helena

u mnie króluje karp gotowany polany moczką z kapustą zasmażaną na maśle i ziemniaczki,oraz karp w galarecie,karp pijany po żydowsku i karp pieczony,do tego kompocik z suszu owocowego,zupa rybna i makówki to wszystko zamyka wino najlepiej tokaj. Oczywiście na samym początku piękna wspólna modlitwa i opłatek. Zdrowych ,szczęśliwych świąt!!!!!

J
Jan Hudek

Moja wigilia to karp,pierogi i najważniejsze kolędy.

d
darmocha

za darmoche byście chcieli przepisy nic z tego :P

:))

hmmm....,to nie nasz wina że nikt cie nie kocha..

A
Artorius

Ale lewackim wegetarianom mówię NIE !!! jak komuś smakuje niech kupuje, zabija i zjada na sposób jaki lubi. Dość EKOTERRORU !!

A jak wigilia to dla mnie kompot z suszu, ulubiona sałatka jarzynowa :), śledzie, smażone filety z mintaja, galaretka z owocami. Barszczyk ale z kulebiakiem. No i sernik.

s
swientujmy

wódka i piwo bez tego nie ma swiąt

n
neron13

Grzybowa, barszczyk, ryby (wyłącznie morskie) na różne sposoby, pierogi z kapustą i grzybami i kutia (bez kutii - te Święta by się nie liczyły). Nawet w najgorszych czasach (pod względem dostępności towarów tj. 1979-86) - zawsze udawało się w takim zestawie minimum 9 dań osiągnąć. Gdy szczęście sprzyjało to i 12 udawało się zestawić. A jako najważniejszy smak tego wieczoru, bardziej niż w znaczeniu sensorycznym to w sensie spirytualnym stanowiła Pasterka. Takiego bukietu Wszystkim życzę. Wesołych Świąt!

M
Moist von Lipwig

Jestem katolikiem, ale do zabicia karpia nigdy nie używałem plastikowych worków czy młotka. Skąd u teoretycznie teoretyka taka wiedza i doświadczenie?

w
wks

to komunistyczna tradycja lewaku!

b
bolszewickiemu naziscie

w twoim ulubionym mokrym i cuchnacym odbycie - wg twego rytualu, smieciu.

Dodaj ogłoszenie