Spróbuj upiec domowe bułki! Chrupiące bułki na śniadanie. Wcale nie musisz codziennie biegać po nie do sklepu, wystarczy włączyć piekarnik
Bagietki
Na zdjęciu oczywiście widać wyrastające ciasto na bagietki. A oto przepis.
Składniki: szklanka mleka, 2 łyżeczki masła, 2 łyżeczki cukru, szklanka letniej wody, 2 łyżeczki suchych drożdży lub 16 g świeżych, 2 łyżeczki soli, 4 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 g).
Wykonanie: Mleko gotujemy, dodajemy masło i cukier, mieszamy, żeby się rozpuściły i studzimy (mleko powinno być letnie). Do mleka dodajemy drożdże, sól, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno delikatnie kleić się do ręki (nie przylepiając się). Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej olejem. Ostawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło (około 1,5 h).
Jeśli nie mamy formy do bagietek , robimy ją z papieru do pieczenia. Arkusz o wymiarach 50 na 30 cm składamy w harmonijkę i układamy na blasze do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, dzielimy na cztery części i formujemy z nich bagietki, które przekładamy na przygotowany wcześniej papier (wkładamy tak, by nie stykały się z sobą). Bagietki powinny wyrastać około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy bagietki (przed włożeniem nacinamy je ukoście ostrym nożem w kilku miejscach).
Pieczemy około 10 minut w parze (na dno wrzucamy kostki logu lub żaroodporny pojemnik z wodą). Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczmy jeszcze 20 minut.