Spróbuj upiec domowe bułki! Chrupiące bułki na śniadanie. Wcale nie musisz codziennie biegać po nie do sklepu, wystarczy włączyć piekarnik
Bułki nocne
Przepis na bułki nocne jest bardzo wygodny. Ciasto przygotowujemy wieczorem, wstawiamy na noc do lodówki i rano możemy piec bułki na śniadanie.
Wyrabiamy ciasto z 500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550), 7 g drożdży instant (możemy użyć 25 g drożdży świeżych, ale wtedy musimy przygotować zaczyn), 150 ml letniego mleka, 150 ml letniej wody, łyżeczki cukru, łyżeczki soli. Kiedy składniki się połączą dodajemy jeszcze 5 łyżek oleju.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (możemy trzymać do 12 h). Rano ciasto wyjmujemy z lodówki, wyrabiamy przez chwilę i dzielmy na sześć części. Z każdej formujemy bułkę.
Bułki układamy na blaszce do pieczenia i zostawiamy na kwadrans, żeby wyrosły. Bułki pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.