Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryba po grecku - mamy doskonały przepis. Zobacz jak zrobić rybę po grecku [SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILMY]

e
Ryba po grecku - przepis. Jak zrobić najlepszą rybę po grecku? SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILM
Ryba po grecku - przepis. Jak zrobić najlepszą rybę po grecku? SKŁADNIKI, PRZYGOTOWANIE, FILM Marek Zakrzewski
Ryba po grecku - to jedna z obowiązkowych 12 potraw wigilijnych na wielu polskich stołach. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Sprawdź, jakie składniki i ile czasu potrzebujesz, by ją zrobić. Podpowiadamy też, jak przygotować pysznego dorsza po grecku. Oto proste, niedrogie i wypróbowane przepisy, składniki, przygotowanie, filmy! Delikatna ryba po grecku zachwyci każde - nawet najbardziej wybredne - podniebienie.

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS

Ryba po grecku to danie, którego nie może zabraknąć na wielu wigilijnych stołach. Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą "rybę po grecku". Nam jednak smakuje. Zajadają się nią zarówno najstarsi, jak i dzieci. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych filetów rybnych.

Podpowiadamy więc, jak zrobić pyszną rybę po grecku. Oto kilka prostych, tanich i sprawdzonych przepisów na rybę po grecku.

Ryba po grecku - PRZEPIS 1 z mrożonych filetów
Ryba po grecku – składniki:

  • 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
  • 1/2 selera
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • cukier do smaku

Potrawy wigilijne. Regionalne dolnośląskie produkty i potrawy na wigilię

Ryba po grecku – przygotowanie:
Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.

RYBA PO GRECKU - ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW NA RYBĘ PO GRECKU - RYBA PO GRECKU PRZEPIS MACIEJA KURONIA - KLIKNIJ

Delikatna Ryba po grecku - PRZEPIS 2
Czas: 1/2 godziny + 12 godzin na odstanie

Delikatna Ryba po grecku – składniki:

  • 1/2 kg filetów rybnych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/8 selera
  • 1 średni przecier pomidorowy
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka
  • 5 łyżek oleju/oliwy
  • 2 szklanki wody

Delikatna Ryba po grecku – przygotowanie:
Filety dorsza kroimy na kawałki (około 5-6 centymetrowe). Solimy je, posypujemy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rumiano na oliwie/oleju (można też zrobić wersję zupełnie bez smażenia i rybę ugotować w 2 szklankach wody).

Teraz zajmiemy się warzywami. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce jarzynowej (na grubych oczkach). Następnie na oliwie szklimy cebulę. Starte warzywa zalewamy w garnku wodą i dusimy 20 minut. Dokładamy ziele angielskie, liście laurowe i zeszkloną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i cukrem. Chwilę dusimy.

Następnie warstwami układamy na przemian rybę i sos, tak, by wierzchnią warstwę stanowił sos.

Odstawiamy na około 12 godzin, żeby ryba przeszła sosem.

Dorsz po grecku - PRZEPIS 3
Czas : 1 1/2 godziny + 12 godzin na odstanie

Dorsz po grecku – składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 1 średni przecier pomidorowy
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz mielony, sól, cukier, mąka
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 litra wody
  • 1 kostka bulionu rybnego

Dorsz po grecku – przygotowanie:
Filety dorsza kroimy na kawałki (około 5-6 centymetrowe). Solimy je, posypujemy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rumiano na oliwie.

Teraz zajmiemy się warzywami. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce jarzynowej (na grubych oczkach). Następnie na oliwie szklimy cebulę. Dokładamy do niej starte warzywa i chwilę smażymy. Podlewamy wodą, dodajemy bulion, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy wszystko przez 30 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i cukrem. Chwilę gotujemy.

Następnie warstwami układamy na przemian rybę i sos, tak, by wierzchnią warstwę stanowił sos.

Odstawiamy na około 12 godzin, żeby ryba przeszła sosem.

Podajemy na zimno.
Smacznego!

Ryba po grecku według przepisu Renaty

Łagodna ryba po grecku z dużą ilością marchwi i odrobiną tymianku w wersji internauty OJPOP

Ryba po grecku według przepisu Anny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska