RYBA PO GRECKU - PRZEPIS
Ryba po grecku to danie, którego nie może zabraknąć na wielu wigilijnych stołach. Z Grecją niewiele ma wspólnego, a Grecy dziwią się, gdy widzą naszą "rybę po grecku". Nam jednak smakuje. Zajadają się nią zarówno najstarsi, jak i dzieci. Można ją przygotować z filetów dorsza, pangi, morszczuka czy innych filetów rybnych.
Podpowiadamy więc, jak zrobić pyszną rybę po grecku. Oto kilka prostych, tanich i sprawdzonych przepisów na rybę po grecku.
Ryba po grecku - PRZEPIS 1 z mrożonych filetów
Ryba po grecku – składniki:
- 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
- 1/2 selera
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- koncentrat pomidorowy
- 1/2 łyżki soli
- kilka liści laurowych
- olej do smażenia
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- cukier do smaku
Potrawy wigilijne. Regionalne dolnośląskie produkty i potrawy na wigilię
Ryba po grecku – przygotowanie:
Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.
Delikatna Ryba po grecku - PRZEPIS 2
Czas: 1/2 godziny + 12 godzin na odstanie
Delikatna Ryba po grecku – składniki:
- 1/2 kg filetów rybnych
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/8 selera
- 1 średni przecier pomidorowy
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego, pieprz mielony, sól, cukier, mąka
- 5 łyżek oleju/oliwy
- 2 szklanki wody
Delikatna Ryba po grecku – przygotowanie:
Filety dorsza kroimy na kawałki (około 5-6 centymetrowe). Solimy je, posypujemy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rumiano na oliwie/oleju (można też zrobić wersję zupełnie bez smażenia i rybę ugotować w 2 szklankach wody).
Teraz zajmiemy się warzywami. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce jarzynowej (na grubych oczkach). Następnie na oliwie szklimy cebulę. Starte warzywa zalewamy w garnku wodą i dusimy 20 minut. Dokładamy ziele angielskie, liście laurowe i zeszkloną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i cukrem. Chwilę dusimy.
Następnie warstwami układamy na przemian rybę i sos, tak, by wierzchnią warstwę stanowił sos.
Odstawiamy na około 12 godzin, żeby ryba przeszła sosem.
Dorsz po grecku - PRZEPIS 3
Czas : 1 1/2 godziny + 12 godzin na odstanie
Dorsz po grecku – składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- 1/2 kg cebuli
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 1 średni przecier pomidorowy
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz mielony, sól, cukier, mąka
- oliwa do smażenia
- 1/2 litra wody
- 1 kostka bulionu rybnego
Dorsz po grecku – przygotowanie:
Filety dorsza kroimy na kawałki (około 5-6 centymetrowe). Solimy je, posypujemy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rumiano na oliwie.
Teraz zajmiemy się warzywami. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce jarzynowej (na grubych oczkach). Następnie na oliwie szklimy cebulę. Dokładamy do niej starte warzywa i chwilę smażymy. Podlewamy wodą, dodajemy bulion, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy wszystko przez 30 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy wszystko solą, pieprzem i cukrem. Chwilę gotujemy.
Następnie warstwami układamy na przemian rybę i sos, tak, by wierzchnią warstwę stanowił sos.
Odstawiamy na około 12 godzin, żeby ryba przeszła sosem.
Podajemy na zimno.
Smacznego!
Ryba po grecku według przepisu Renaty
Łagodna ryba po grecku z dużą ilością marchwi i odrobiną tymianku w wersji internauty OJPOP
Ryba po grecku według przepisu Anny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?