Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ryba po grecku - przepis. Jak przygotować rybę po grecku (ŚWIĄTECZNE PRZEPISY)

JEW
Ryba po grecku to jeden z obowiązkowych punktów na wigilijnym stole
Ryba po grecku to jeden z obowiązkowych punktów na wigilijnym stole fot. Polskapresse
Ryba po grecku to danie bardzo popularne w Polsce w okresie świątecznym - jest podawana jako jedna z 12 potraw na wigilijny stół. Co ciekawe, ryba po grecku to danie znane raczej w Polsce, z Grecją ma niewiele wspólnego. Dlatego przepisy na tę potrawę znajdują się pod ręką każdego szanującego się kucharza.

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS MACIEJA KURONIA:

• pół kilograma ryby – mogą być filety z mintaja, morszczuka, miętusa,
• 60 gramów oleju,
• dwie cebule,
• dwie marchewki,
• pietruszka,
• seler,
• kilka łyżek koncentratu pomidorowego (mogą być również dwa dojrzałe pomidory),
• sól, pieprz, opcjonalnie sok z cytryny.Sposób przygotowania potrawy:

Kroimy filety rybne na równe kawałki, skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i solą, następnie odstawiamy do lodówki. Warzywa obieramy i kroimy w tzw. Zapałkę, albo ucieramy na tarce (o grubych oczkach). Pomidorki parzymy wrzątkiem, ściągamy skórkę i kroimy na kostkę, cebulę zaś w półplasterki. Na połowie oleju smażymy rybę, na drugiej połowie warzywa i cebulę. Do warzyw dodajemy pomidory i pół szklanki wody, po czym dusimy około 10 minut i doprawiamy do smaku. Otrzymanym po duszeniu sosem zalewamy ciepłą rybę. Można również zrobić odwrotnie, poddusić wszystkie składniki na całym oleju, dodać wodę i pomidory, a na końcu włożyć surowe filety i dusić około 8 minut.Ryba po grecku to bardzo smaczna i pożywna potrawa, może być podawana na gorąco, jako danie obiadowe, lub na zimno, w formie przekąski.

RYBA PO GRECKU - Kolorowa pycha z dorsza

Składniki:
4 średnie filety dorsza ze skórką
4 łyżki oliwy z oliwek
warzywa średniej wielkości: seler i po 4: pomidory, marchewki, cebule, pietruszki
liście kapusty włoskiej
przyprawy: listek bobkowy, ziele angielskie, świeżo mielony czarny pieprz, mały korzeń imbiru, cytryna, ząbek czosnku, natka z pietruszki, kiełki rzodkiewek i brokułów.

RYBA PO GRECKU - PRZEPIS - OSTRA JAZDA PO PATELNI - ZOBACZ FILM

Przygotowanie:
Robię marynatę z 2 łyżek oliwy, soku z cytryny, pieprzu, utartego czosnku i imbiru. Zalewam filety ułożone w brytfannie, wstawiam do lodówki i czekam 2 godziny. Następnie ryby piekę w brytfannie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 20 min. Cebule i liście kapusty drobno siekam, pozostałe warzywa (w tym pomidory uprzednio sparzone i obrane ze skórki) ścieram na grubej tarce. Warzywa, listek bobkowy i ziele angielskie podlewam odrobiną wody i podduszam, aż będą al dente.
Następnie rybę układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam warzywami
i polewam powstałym podczas duszenia sosem. Wszystko zapiekam jeszcze 15 min w nagrzanym piekarniku. Posypuję drobno posiekaną natką pietruszki i dekoruję kiełkami rzodkiewek i brokułów, co dodatkowo nadaje potrawie charakterystyczny, pikantny smak.

Autor przepisu RYBA PO GRECKU: Anna Zapora z Jeleniej Góry

RYBA PO GRECKU - ZOBACZ PRZEPIS - TALERZPOKUS.TV - ZOBACZ FILM

CZYTAJ WIĘCEJ O RYBIE PO GRECKU:

Klasyczna ryba po grecku nawet w wersji light nie może obejść się bez marchwi. To ona jest źródłem beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność człowieka, chroniąc przed infekcjami układ pokarmowy i oddechowy. Beta-karoten ma również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Marchew jest bogata w związki mineralne, takie jak: cynk, wapń, żelazo i miedź - to one m.in. korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

RYBA PO GRECKU - KUCHNIA RENATY - ZOBACZ PRZEPIS NA RYBĘ PO GRECKU - FILM

Pomidor to cenne źródło likopenu, który jest nie tylko wyjątkowo skutecznym przeciwutleniaczem, ale ma także działanie antynowotworowe. Najczęściej o likopenie mówimy w kontekście walki z nowotworem, ale pamiętajmy, że ten barwnik pomaga także zapobiegać nowotworom płuc, piersi, odbytu i żołądka. Pamiętajmy także, że pomidory to cenne źródło witamin: C oraz A, ponadto dostarczają istotnych dla zdrowia ilości potasu oraz żelaza.

Cebula to znakomity środek pomagający wzmacniać naszą odporność. Pamiętajmy jednak, że ma ona znacznie więcej właściwości zdrowotnych. U diabetyków pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Zawarta w tej roślinie kwercetyna chroni przed rozwojem miażdżycy, a siarka korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Ponadto udowodniono, że systematyczne jedzenie cebuli ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Kolejne składniki przepisu, czyli takie jak: seler i pietruszka są znane z dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego. Dzięki temu korzystnie będą wpływać także na proces odchudzania lub utrzymanie zdrowej sylwetki.

Czosnek sprawi, że ryba nabierze nie tylko mocnego aromatu, ale zamieni się w naturalny antybiotyk. Liczne badania potwierdziły skuteczność czosnku w walce z bakteriami i wirusami. Ma on także działanie przeciwgrzybiczne. Powinny pamiętać o nim osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu i usuwa toksyny z organizmu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska