Spis treści
Popeyes w Polsce. We Wrocławiu otworzy się pierwsza restauracja tej sieci
W rozmowie z zespołem prasowym sieci Popeyes możemy się dowiedzieć, że marka otwiera się na środkową Europę. Na siedzibę polsko-czeskiej filii wybrano Wrocław, dlatego też tutaj dojdzie do otwarcia pierwszej restauracji w Polsce. Nastąpi to już 7 lipca.
Popeyes sięga swoją historią już do wczesnych lat 70.
- Al Copeland, założyciel restauracji Popeyes, zaczynał od niewielkiej pączkarni, którą prowadził samodzielnie. Pomysł niestety nie wypalił, ale to nie zraziło go do otwarcia w 1972 roku baru szybkiej obsługi ze smażonymi kurczakami - opowiada Peter Genna, dyrektor ds. globalnych innowacji kulinarnych i szef kuchni ds. rozwoju produktów w Popeyes.
Co ciekawe, nazwa "Popeyes" wcale nie jest inspirowana kreskówką o marynarzu jedzącym szpinak, a postacią z filmu "Francuski Łącznik. Grany przez Gene'a Hackamana Jimmy "Popeye" Doyle jest nowojorskim policjantem.
Co można zjeść w Popeyes? To smaki Luizjany!
Popeyes serwuje dania z kurczaka w wersji łagodnej i pikantnej. Oferuje też dodatki, takie jak frytki w stylu Cajun, surówkę colesław, skrzydełka z kurczaka w sosie słodko-ostrym, a także klasyczne, panierowane polędwiczki z kurczaka.
- Smażone kurczaki Popeyes to przede wszystkim koncepcja pochodząca z Nowego Orleanu w Luizjanie. Region ten jest oparty na "smakach 7 nacji", czyli rdzennych Amerykanów, członków grupy etnicznej Cajun i zasiedlających się tam Francuzów, Włochów, Hiszpanów, Niemców oraz ludzi z całej Afryki. Wszystkie te społeczności dodały coś do tej kuchni od siebie i dlatego podobny do Popeyes smak jest niemożliwy do uzyskania - mówi Peter Genna.
Jest opcja dla wegetarian!
Na delikatne brioszki obsługa może położyć fasolowego burgera prosto z piekarnika. Nie ma on kontaktu na żadnym etapie przyrządzania z mięsem ani olejem, na którym smaży się kurczaki.
Kanapka, która podbiła internet
Podczas naszej wizyty w Popeyes mieliśmy okazję przyrządzić najpopularniejsze danie sieci, czyli Chicken Sandwich autorstwa zespołu Petera Genny.
- To kanapka, która podbiła internet i rozkochała w sobie wszystkie szerokości geograficzne. A przepis na nią jest prosty! Maślana bułka, wielki kawał soczystego kurczaka, ogórki kiszone i dwa wyraziste sosy - informuje Popeyes Polska.
Sekret tkwi w mięsie, które przez 12 godzin jest skąpane w autorskiej marynacie. Sieć używa też mąki wysokiej jakości do wykonania panierki. Na przyprawy składają się z kolei m.in. cebula, czosnek, seler i gorczyca.
Peter Genna zaprosił nas do kuchni restauracji Popeyes i pokazał, jak przyrządzane są dania prosto z Nowego Orleanu!
Chicken Sandwich zjecie już 7 lipca
- Już od pierwszego dnia działalności na polskim rynku postaramy się oddać ducha marki rodem z Nowego Orleanu i pozytywnie zaskoczyć smakiem naszych dań. W menu szykujemy m.in. kultową Chicken Sandwich, ale też dania, które mogą być dla Polaków zupełnie nowym doznaniem smakowym - jak Popeyes Biscuit. Czekamy na naszych gości od godz. 11.00, 7 lipca we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim - mówi Jakub Aleksandrowicz, dyrektor marketingu Popeyes w Polsce i w Czechach.
Niebawem Popeyes otworzy również swoje lokale w Szczecinie i Warszawie. W ciągu najbliższych 10 lat ma już funkcjonować kilkaset restauracji na terenie Polski, Czech i Rumunii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?