MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na śniadanie usmaż amerykańskie placki ziemniaczane. Od tych hash browns nie można się opędzić. Chrupiące, złociste i zrobisz bez ceregieli

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 7 lat
Brytyjskie hash browns często podawano do śniadania wraz z kiełbaską, jajkiem sadzonym i fasolką w sosie. W oryginalnej wersji odciśnięte i przyprawione starte ziemniaki smaży się na rozgrzanej patelni. Bez dodatku jajka i mąki. Amerykanie wzbogacili je o cebulę i uformowali w równe placuszki. Polecam ci zrobić hash browns bliskie polskim plackom ziemniaczanym.

W skrócie

Ziemniaki jedzone na śniadanie nie muszą być niczym dziwnym. Takie hash browns świetnie sprawdzają się podane z kusząco chrupkim bekonem, jajecznicą i sałatką z pomidorów. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, zwróć uwagę na odpowiedni wybór ziemniaków. Powinny mieć wysoką zawartość skrobi, podobnie jak te wykorzystywane do zrobienia domowych frytek. Zachęcam cię, aby rozsmarować je jak najcieniej na gorącej patelni z rozgrzanym tłuszczem, aby były chrupiące. Jako tłuszcz do smażenia polecam olej rzepakowy, choć dawniej używano także smalec. Jeśli lubisz posiłki smakujące jak babcina kuchnia, to wypróbuj smażenia na tym rodzaju tłuszczu.

Widok z góry na placki ziemniaczane hash browns na talerzu
Placki ziemniaczane w różnych odsłonach zajadane są przez smakoszy na całym świecie. Jednym z popularnych odpowiednich polskich placków ziemniaczanych są amerykańskie hash browns podawane na śniadanie. 123rf.com/peteers/zdjęcie ilustracyjne

Hash browns – przepis na śniadanie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30-45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 6 ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 20 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 5 g soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 20 g oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić hash browns?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Starte ziemniaki opłucz w wodzie i dokładnie odciśnij.
  3. Przełóż je do miski.
  4. Cebulę obierz, zetrzyj na dużych oczkach i dodaj do startych ziemniaków.
  5. Warzywa wymieszaj i dodatkowo odciśnij na sitku z nadmiaru płynu.
  6. Wrzuć je ponownie do miski i dodaj jajko, roztopione masło, sól, pieprz i mąkę pszenną. Jeśli warzywa są wystarczająco suche, możesz całkowicie pominąć dodatek mąki.
  7. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej i rozłóż na niej równe porcje masy ziemniaczanej.
  8. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  9. Gotowe hash browns będą chrupiące i złociste.

Może cię także zainteresować:

Dodatki do hash browns

W Stanach Zjednoczonych hash browns są często podawane w ramach śniadania w jadłodajniach. Takie placki można zjeść z jajkami sadzonymi, z twarożkiem lub ulubionym sosem. Szczególnie polecam użycie sosu czosnkowego, domowego ketchupu lub sosu tysiąca wysp. Albo w klasyczny sposób z porcją kwaśnej śmietany. Do samej masy ziemniaczanej możesz także użyć ulubionych ziół np.: posiekaną natkę pietruszki, tymianek lub koperek. Możesz także urozmaicić smak nietypowych placków ziemniaczanych startym twardym serem, smażonym boczkiem lub pokrojoną w kostkę szynką.

Hash browns w gofrownicy

Domowe hash browns nie muszą być wcale smażone na patelni. Świetnie smakują usmażone w gofrownicy o wysokiej mocy (minimum 1000 W. W taki sposób powstają bardzo cienkie placuszki równomiernie zarumienione i rozpływające się w ustach. Takie gofry ziemniaczane możesz zjeść od razu lub podgrzać w rozgrzanym piekarniku. Możesz także pojedynczego placka hash browns ponownie podsmażyć w gofrownicy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na śniadanie usmaż amerykańskie placki ziemniaczane. Od tych hash browns nie można się opędzić. Chrupiące, złociste i zrobisz bez ceregieli - Strona Kuchni

Wróć na gazetawroclawska.pl Gazeta Wrocławska