Jak pić alkohol, by nie bolała głowa? Po jakim alkoholu kac będzie najmniejszy? Czego nie mieszać?
Nie mieszaj!
Pamiętaj, by nie mieszać alkoholi. Szampan w połączeniu z wódką i piwem to mieszanka wybuchowa, która powoduje nie tylko zmęczenie i rozdrażnienie, ale też problemy z trawieniem.
Nie pij na pusty żołądek. Zjedz sporo tłustego lub oleistego pokarmu, zanim wypijesz pierwszy kieliszek. Najlepsze są posiłki dostarczające białek, tłuszczów i napoje, np. sok pomidorowy bogaty w potas. To wszystko zwolni tempo wchłaniania alkoholu.
Można też wypić szklankę mleka przed ucztowaniem. Mleko, oprócz białek i tłuszczu, zawiera sporo wapnia, który również opóźnia wchłanianie alkoholu. Spożywanie alkoholu powoduje wypłukiwanie m.in. wapnia z organizmu, a zatem zmniejszysz straty spowodowane piciem.
Zobacz więcej na kolejnych slajdach - posługuj się klawiszami strzałek, myszką lub gestami.