![Składniki na wielkanocny żurek na maślance i wędzonce...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/8b/19/6062feb88b7c4_o_large.jpg)
Jajka faszerowane i biały barszcz! Jakie potrawy na Wielkanoc? Najlepsze przepisy na Wielkanoc 8.04.2023
Składniki na wielkanocny żurek na maślance i wędzonce
Prezentujemy wersję żurku "na bogato" ponieważ jest to potrawa na wielkanocny stół. Będziemy potrzebowali spory garnek! Składniki na żurek: 4 litry wody, 1 litr zakwasu, 1 litr maślanki lub serwatki, 1 duże wędzone żeberko lub kość, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, łyżkę ziaren pieprzu, ok 1 kg wiejskiej kiełbasy, 5 ząbków czosnku, 9 sporych ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1 łyżka suszonego majeranku, 1 łyżeczka cząbru, 2 łyżki chrzanu, 500 ml śmietany kwaśnej (hartowanej gorącą zupą). Sól i pieprz do smaku. Podajemy z jajkami na twardo.
Wywar. Ugotować wodę, żeberka, liść laurowy, ziele i pieprz, od momentu zagotowania - 20 min. Do wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować aż ziemniaki będą gotowe.
W osobnym garnku podgrzać maślankę na małym ogniu, jak zacznie się oddzielać serwatka, to zblendować na gładko. Do wywaru z kiełbasą i ziemniakami, dodać zakwas i maślankę, wymieszać i na bardzo małym ogniu i gotować 10 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, chrzan i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.
Żurek jest dosyć kwaśny, można zastąpić kwaśną śmietanę słodką, można dodać więcej chrzanu, użyć mniej zakwasu, to tylko od waszej wyobraźni zależy.